Legfrissebb

Interjú Orsolics Zénóval, a Kamaszszerviz Team programvezetőjével Új drogok, új kihívások, állandó kamaszproblémák. Hogyan lehet odafigyelni egy fiatalra? Mit érdemes tenni, ha már kiderült, hogy baj van?

 

Új drogok, új kihívások, állandó kamaszproblémák. Hogyan lehet odafigyelni egy fiatalra? Mit érdemes tenni, ha már kiderült, hogy baj van? Interjú.

 

 fotó: Gilicze Bálint

 

– Mik a legjellemzőbb kamaszproblémák ma?

 

– Jelenleg drog miatt keresnek meg legtöbben. Ezen belül is a dizájner drogok okozzák a legtöbb ptoblémát, illetve azok a viselkedési változások, amit ezek kiváltanak. Dühkitörések, ingerültség, nem jár suliba, kezelhetetlen. Elsősorban problémás kamaszokkal foglalkozom. 12-13 éves gyerekektől 18-20 éves korig. Elsősorban valamilyen függőséggel, szenvedélybetegséggel szoktak megkeresni. Ez lehet drog, alkohol, Internet, játékszenvedély, vagy magatartásbeli problémák, dühkitörések, agresszió. Nem tanul a gyerek, nem jár suliba, kimarad a suliból. A problémával általában a szülő keres meg, őt fogadom és meghallgatom. A kamaszok ritkán kérnek maguktól segítséget, és nem akarnak „orvoshoz” sem menni.

 

– A tapasztalataid szerint veszélyeztetettebbek-e a mostani kamaszok, mint például tíz évvel ezelőtt?

– Mindenképpen. Gyorsabb a világ, nagyobb a válság, nagyobb a stressz a társadalomban. És egyre több az olyan inger, amiben azt sulykolják, hogy „te vagy a fontos”, csak az a fontos, hogy jól érezd magad. A drog gyors kielégülés, instant boldogság. Beveszem, benyalom, beszívom és rögön jó. Arra a rövid időre, mert hosszú távon nyilván nem.

 

– Vannak-e jellemző családi körülmények, ami miatt fokozottan veszélyeztetett lehet egy kamasz?

– Nem feltétlenül lesz drogos a gyerek, de veszélyeztetett, ha elváltak szülők, a kétkeresős családmodell, a középső gyerek, az önállótlan életvezetés. Azt látom, hogy kevéssé nevelik önállóságra a gyereket, és ez a melegágya az anyagozásnak. Sokszor a szülő képtelen meghúzni a határokat. Azért mert így kompenzálja azt, hogy sokat dolgozik, nincs elég ideje a gyerekre. Ezért lelkiismeret-furdalása miatt sok mindent megenged neki. És ha túl sokat játszik, túl sokat szív, akkor meg az a baj.

 

 fotó: Gilicze Bálint

 

– Hogyan lehet segíteni?

– Egy segítői kapcsolaton keresztül. Fontos, hogy szimpatikus és hiteles legyek neki, különben nincs értelme. Szoktam mesélni a saját életemről, hogy én is ex-anyagos vagyok. Elindul egyfajta bizalomépítés a srác és köztem, hogy egy idő után el tudja mondani a problémáit, meg tudjon nyílni. Azt feltételezzük, hogy aki valamilyen anyagot használ rendszeresen, és nem csak buliból próbálja ki, akkor valamit pótol ezzel. Amit esetleg otthon nem kap meg. Mindig fellelhetők ilyenkor a családi problémák, elvált szülők vagy kétkeresős családmodell, ahol kevés idő jut a gyerekre. Szoktak lenni feldolgozatlan traumák, krízisek egy-egy család életében. De általában jól szituált, normális családok keresnek, ahol a szülők sokat dolgoznak, és többet kéne foglalkozniuk a gyerekkel.

 

– Tapasztalataid szerint mi a hatékony?

– Kialakítok vele egy segítői, bizalmi kapcsolatot, és ezen a kapcsolaton keresztül tudok neki tanácsot adni, helyzetekbe belevinni. Viszem őket pecázni, kalandparkba, olyan helyekre, ahol lehet terápiázni. A jó része beszélgetés. De vannak feladatok, tesztek is. A segítség a segítői kapcsolaton keresztül valósul meg. Nagyon sok helyzetben együtt él a család, mégsem tudnak beszélgetni. Van, amikor ilyen alapdolgokra kell megtanítani őket, hogy esténként üljenek le öt percet beszélgetni, és hallgassák meg egymást. Csúcspont, mélypont, mi volt jó aznap, mi volt rossz.

 

– Hogyan kell figyelni egy kamaszra?

– A kamaszkor problémákkal telített időszak. Az ember próbál kapcsolatot teremteni, hormoningadozása van, ismerkedik a világgal, próbálgatja a határait. Ha egyáltalán nem beszélünk drogról, akkor is lehet, hogy dührohamokat kap, érzelmileg nagyon szélsőséges, lóg a suliból. Ha emellett drogozik is, akkor ez még jellemzőbbé válik. Ilyenkor a kortárshatás a legnagyobb. Amit a kortársak tesznek, az a jó, stílusban, öltözködésben, viselkedésben. A mai világban abszolút benne van a pakliban, hogy bárki kipróbálhatja a kábítószereket, akár az én gyerekem is. Nincs abszolút védettség a kíváncsiság ellen.

 

– Mit tehet a szülő?

– A legfontosabb része az, hogy milyen a kapcsolat a gyerekkel. Az az ideális, ha őszinte, nyílt kapcsolat van köztük. Ez viszont nagyon szubjektív, hogy mit nevezünk annak. A szülőnek éreznie kell, hogy mikor kezd félrecsúszni a dolog.

 

– Milyen a nyílt kapcsolat?

– Azt nem kamaszkorban kell elkezdeni felépíteni, akkor már elég késő. Szépen lassan meg kell ismerni a gyerekemet, ahogy felnő, kisgyermekkortól kezdve. Mit szeret, mit nem szeret, milyen személyiségű. Gyorsan illeszkedik-e be egy közösségbe vagy lassan, visszahúzódó vagy nyitott-e. Kikkel ismerkedik, kikkel van szívesen, mi érdekli. Ha ez folyamatosan megy, akkor mire 15-16 éves lesz, már nagyjából fogom tudni, hogy milyen a gyerekem.

 

– Miről lehet konkrétan felismerni, hogy egy fiatal rendszeresen kábítószert használ?

– Ha valakinek lóg a gyereke a suliból, az ne rohanjon rögtön a drogambulanciára. De ezek lehetnek az első jelek, a romló tanulmányi eredmény, az érdektelenség. Régen, a kilencvenes évek végén mindig azt mondtuk, hogy a pupilla árulkodik, vagy nagyon szűk, vagy nagyon tág, de ezeknél a dizájncuccoknál már nem így van. Inkább a viselkedésre érdemes figyelni, a nagyon nagy hangulatingadozásokra. A pénzkezelésre is érdemes odafigyelni. A családon belüli lopásokra, ami jellemző, hogy a pénztárcából eltűnnek kisebb-nagyobb címletek. Heti szinten, vagy sűrűn előfordul, ez is jellemző jel.

 

fotó: Gilicze Bálint

 

– Az alkohol mennyire jelent problémát a mai tizenéveseknek?

– Örül a szülő, ha csak alkoholizál a gyerek. A drogokkal kapcsolatban pedig az a legnagyobb félelem, hogy ezeket az anyagokat nem ismerjük. Az már most látszik, hogy a rendszeres használat sokkal hamarabb leamortizálja a srácokat, mint a mi időnkben. Míg egy heroinista azért évekig tudta úgy nyomni, hogy a végén nagyon gázul nézett ki, most egy 4MEC-es srác két-három hónap alatt nagyon durván néz ki. A kontrollvesztés még erőteljesebben jelentkezik. Egyre hamarabb és egyre gyakrabban használják.

 

– Az, hogy hogyan szerzik be a cuccot, mennyiben változott a régebbi drogozáshoz képest?

– Ez sem úgy működik, mint régen, hogy vannak a dílerek. Hanem minden második harmadik srác árul is. Egymás közt terítik, mindenki egy kis díler is. És ezek jórészt a dizájn anyagok, biofű, spice, füstölő, 4MEC, F1, M2, MDPV, van ötven-hatvan fajta. A klasszikus drogok abszolút visszaszorultak. Talán az amphetamin és a fű megy még.

 

– Ha a kortárs hatás ennyire erős, és mindenhol ott vannak ezek a szerek, akkor hogyan lehet figyelni rájuk?

– Mivel fiatalok és későn érnek, ezért vágynak a biztonságra, a szülői védettségre, a családi kényelemre. Könnyen rehabilitálhatók ebbe a családi védettségbe. Ezek a cuccok nagyon ijesztően lepusztítják őket, ijesztőek a fizikai és idegrendszeri tünetek. „Ráparáznak” mindenre, elfelejtenek mindent, összezavarodnak. Mivel fiatalok és szeretnek élni, szeretnének jól kinézni, ez lehet visszatartó erő. A családi védőháló a legfontosabb. A szülőknek mindig van befolyásoló ereje, csak lehet, hogy rosszul közvetítik. A szülőnek is össze kell szednie magát, és akkor vissza tudja hozni a gyereket.

 

– Egy keresztény, stabil értékrenddel bíró család védettebb a drogoktól?

– Azt hinné az ember, hogy sokkal védettebb, de nem feltétlenül így van. Volt már olyan tapasztalatom, hogy hívő, sokgyerekes családból érkezett a kliens. A keresztény nevelés alatt általában vallásos nevelést szoktak érteni, ami főként a külsőségekre koncentrál. Kamaszkorban kevesen térnek meg, inkább a kereső fázis jellemző és a kitörési vágy. Hosszú távon biztos nagyobb védettséget nyújt, de mindenhol lehetnek kisiklások. Minden azon múlik, mennyire őszinte a kapcsolat a gyerekkel, mennyire ismeri a szülő a gyermekét, mennyire értik meg egymást.

 

csakamainap.info

Iratkozz fel a hírlevelünkre új tartalmakért és frissült információkért

Kategóriák

VideóTár

Könyvtár

Intézmények

Tetszett amit láttál?

Segítsd a munkánk egy megosztással!