Legfrissebb

Felnőtt addiktológia:

A gyógyulni akarók számára járóbeteg rendszerben történő addiktológiai ellátást biztosítunk, a betegek igényeihez alkalmazkodva rövid és hosszú távú gyógyszeres, illetve pszichoterápiát végzünk egyéni és családterápiás formában.

Intézményünkben az ellátás ingyenes, TAJ-kártya szükséges.

 

Családterápia: A rendszerszemléletű megközelítés a családot tekinti a problémák keletkezésének és a terápiás beavatkozás egységének. A terápia fókuszában a család, annak alrendszerei, illetve az egyén számottevő családi kapcsolatai állnak. A családi kapcsolatokban a kölcsönös viszony a kommunikáció révén igyekszik változást létrehozni az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, valamint a magatartásban. A családterápiában a tünet illetve a tünethordozó a család egészének metaforikus módon megnyilvánuló zavarát, nem megfelelő működését képviseli.

 

Gyermek és ifjúsági addiktológia:

A serdülőkorú szenvedélybetegek addiktológiai gondozása jelenleg egyedülállóként országos ellátási körrel működik intézményünkben.

 

Az alábbi problémákkal foglalkozunk a gyermek és ifjúság addiktológiai részlegünkön:

  • drog- és alkoholproblémák
  • gyógyszerfüggőség
  • viselkedési függőségek (pl. játékszenvedély, internetfüggőség)

 

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni?

10-18 éves korosztály ellátását végzik (diagnosztika és terápia) teamben (csapatban) pszichológus, pszichiáter, családterapeuta és szociális munkás.

Szerhasználatból, függőségből, élethelyzeti nehézségekből és krízisekből adódó pszichés tünetek enyhítése.
Nevelési tanácsok adása szülők számára (szülőkonzultációk, családkonzultációk).

Tanulási tréning, pszichotherápia. Szükség esetén gyógyszeres megsegítés tartozik az ellátáshoz.

 

Mire számítson a rendelésen?

Általában 1 órás elfoglaltság a gyermek számára. Előtte, vagy utána gyakran a kísérővel is eltöltendő idő.

 

 

Előgondozás:

Ha eldöntötted, hogy szeretnél leállni, segítünk, hogy bekerülj a drogterápiás otthonba.

  • Az előgondozási találkozásaink célja, hogy minél jobban megismerd a drogterápiás otthonok programját.
  • Az előgondozásban töltött idő alatt elvégezheted a bekerüléshez szükséges szűrési vizsgálatokat (hepatitis, HIV, tüdőszűrő).
  • A folyamatos kapcsolattartással megerősítheted leállási szándékodat.
  • Az előgondozáson való részvételnek nem feltétele az absztinenciatartás.

 

Szenvedélybetegek nappali ellátása: 

Hivatalos ügyek intézése, hozzásegítés szakellátáshoz (egészségügyi, szociális), lelki támogatás szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára, álláskeresés, pihenési lehetőség.

 

Ha Te vagy egy hozzátartozód érintett valamilyen függőségben, fordulj hozzánk segítségért:

  • hivatalos ügyeid intézéséhez: pl. okmányok megszerzése,
  • a megfelelő szociális, egészségügyi szakellátások igénybe vételéhez: pl. információnyújtás intézményekről, kapcsolatfelvétel,
  • szakmai támogatást nyújtunk személyes-, családi-, orvosi konzultáció, pszichológiai tanácsadás, vagy lelki gondozás keretében,
  • álláskereséshez: ingyenes internet-és telefon használatot biztosítunk, tájékozódhatsz a Munkaügyi Központok szolgáltatásairól,
  • támogatást kaphatsz az egészséges életstílus kialakításához, a drogok visszautasításához, meghallgatunk, ha beszélgetni szeretnél,
  • kimoshatod a ruháidat, megfürödhetsz,
  • pihenhetsz, olvashatsz, részt vehetsz a szabadidős programjainkon,
  • közösségi terünket igénybe veheted szermentes szórakozáshoz: pl. szülinapi, baráti összejövetelekhez.
Konzultáció:
 
Ha egyéni segítségre van szükséged, akkor a konzultációs szolgáltatásunkat is igénybe veheted. Lesz egy segítőd, aki egyénileg foglalkozik veled hetente 1 órát. A beszélgetések egy külön helyiségben zajlanak, ahol nyíltan lehet beszélni a problémáidról és nehézségeidről. A konzultációs szolgáltatásunk ingyenes.Családterápia: A rendszerszemléletű megközelítés a családot tekinti a problémák keletkezésének és a terápiás beavatkozás egységének. A terápia fókuszában a [highlight]család[/highlight], annak [highlight]alrendszerei[/highlight], illetve az [highlight]egyén[/highlight] számottevő [highlight]családi kapcsolatai[/highlight] állnak. A családi kapcsolatokban a kölcsönös viszony a kommunikáció révén igyekszik változást létrehozni az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, valamint a magatartásban. A családterápiában a tünet illetve a tünethordozó a család egészének metaforikus módon megnyilvánuló zavarát, nem megfelelő működését képviseli.
 
Nappali ellátásunkat igénybe veheted:
 
  • névtelenül,
  • önkéntesen,
  • ingyenesen,
  • akkor is, ha nem vagy tiszta: együttműködésünk célja az absztinencia elérése, de az ellátásnak ez nem feltétele
    beutaló nélkül, TAJ kártya, személyi igazolvány nem szükséges: de azért jó, ha van – segítünk megszerezni.

 

Szenvedélybetegek közösségi ellátása:

A szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátás célja, hogy a gondozott szenvedélybetegek integrált és teljes jogú tagjai maradjanak a társadalomnak, illetve reintegrálódjanak a közösségbe. Ennek érdekében a gondozást, a pszichoszociális rehabilitációt és a tanácsadás minden formáját a szenvedélybeteg lakókörnyezetében, tartózkodási helyén biztosítunk. Segítséget nyújtunk a szenvedélybeteg számára egészségi és pszichés állapotuk javításában; meglévő képességeik és készségeik megtartásában, illetve fejlesztésében, a mindennapi életükben adódó konfliktusok feloldásában és problémáik megoldásában; a szociális és mentális gondozásukban, az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásukban. A közösségi ellátás munkamódszere a rendszerszemléletű családgondozás, mely épít a beteg aktív és felelős részvételére, a közösségi erőforrásokra, a természetes támogatók bevonására. A közösségi ellátásban nemcsak a szerhasználó (vagy egyéb addikcióban szenvedő) kliensek, hanem a családtagok elérése, segítése, megerősítése is feladatot jelent.

 

A közösségi ellátás a kliens számára egyszerre biztosítja a szolgáltatások komplex körének igénybevehetőséget és a differenciált, egyénre szabott ellátást.

 

A közösségi ellátás az alábbi szolgáltatásokat biztosítja:

  • Problémaelemzés, problémamegoldás: a személyes célok meghatározásának segítése, a változtatásra motiváló tényezők feltárása, erősítése, életvitel váltásának ösztönzése, a szerhasználat, illetve- függés járulékos ártalmainak, káros következményeinek csökkentése, a relapszus megelőzése, azonnali tanácsadás és segítségnyújtás a szolgáltatást csak eseti jelleggel igénybe vevők részére.
  • Készségfejlesztés: életvitellel kapcsolatos tréningek szervezése vagy közvetítése, az önellátásra való képesség javítása és fenntartása, tájékoztatás a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról, az ahhoz való alkalmazkodás és kezelés teendőiről.
  • Pszicho-szociális rehabilitáció: a munkához való hozzájutás, a szabadidő szervezett eltöltésének segítése, szabadidős, önsegítő csoportok, támogató hálózatok szerveződésének segítése, tanácsadás, információnyújtás az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi ellátások és szolgáltatások, valamint a foglalkoztatási, oktatási, lakhatási lehetőségek igénybevételéről.

 

Az ellátás igénybevételének módja

 

Az ellátás igénybe vétele önkéntes és térítésmentes. A kapcsolat felvételének lehetséges helyei, módjai:

 

  • személyesen vagy telefonon a kapcsolattartás helyszínén,
  • háziorvos, iskolaorvos, üzemorvos közvetítésével,
  • pszichiáter, pszichiátriai osztály, gondozó által,
  • a szociális alap- és szakellátás közvetítésével,
  • oktatási-nevelési intézmények közvetítésével,
  • önsegítő és civil szervezetek közvetítésével,
  • családtagok, szomszédok, és egyéb, az ellátottal kapcsolatban álló önkéntes közreműködők közvetítésével.

 

  

Támogatott lakhatás: 

Gyógyuló-gyógyult szenvedélybetegek számára nyújt segítséget az önálló, új életvitel kialakításához. Az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány által fenntartott lakásokban biztosítunk férőhelyet az ellátás feltételeinek megfelelő kliensek számára.

 

Kik vehetik igénybe?

Tiszta, szermentes és munkahellyel rendelkező klienseink, akik a komplex szükségletfelmérés folyamatában – mely során szakemberek felmérik állapotukat és igényeiket −az ellátásra javaslatot kapnak.

 

Mi történik?

Heti rendszerességgel egyéni és csoportos konzultáción vesznek részt, mely során figyelemmel kísérjük, támogatjuk mindennapjaikat. Együttműködésünk célja, hogy klienseink egyéni igényeire válaszolva fejlesszük készségeiket, segítsük önálló életvitelüket.

 

Elterelés: 

Ha droghasználat miatt eljárás indult ellened, bizonyos törvényben meghatározott feltételek mellett a büntetés elkerülésére választhatod a megelőző-felvilágosító szolgáltatást; vagyis az elterelést. Ez egy lehetőség, hogy az alkalmi, nem függő szerhasználók mentesüljenek az esetleges büntetés alól.
 
Hogyan jelentkezhetsz?
Keress meg minket telefonon vagy személyesen. Az első alkalomra hozd magaddal a bíróságtól, hatóságtól, pártfogótól kapott papírodat. Ezen kívül szükség van egy előzetes állapotfelmérésre: vagyis egy igazolásra arról, hogy nem vagy függő. Segítünk abban, hol tudod ezt megszerezni. Ezeknek a dokumentumoknak a birtokában megkötjük Veled a megállapodást, amivel elkezdődik az elterelésed.
 

Hogyan zajlik az elterelés?

Egyéni és csoportos formában találkozunk, egy-egy alkalom időtartama egy-másfél óra. A foglalkozásokon munkatársunk vezetésével egy-egy témát járunk körül szabad beszélgetés, önismereti gyakorlatok, kreatív alkotóműhely keretében.
 

Meddig tart a program?

Az elterelés hossza minimum 6 hónap, összesen 12 alkalom. Általában kéthetente találkozunk, de fontos, hogy két megjelenés között nem telhet el több 30 napnál, mert akkor az elterelésed megszakad, és előröl kell kezdened a programot. 
 

Hogyan igazolhatod, hogy részt veszel az elterelésben?

Az első alkalom után kézhez kapsz az elterelés elkezdéséről egy hivatalos igazolást 3 példányban, amit eljuttatsz az eljáró hatóságokhoz. A folyamat végén, 12 alkalom után szintén kapsz 3 igazolást a program befejezéséről: ezt kell eljuttatnod a hatóságokhoz, hogy lezárják az ellened folyó eljárást.

 

Csoportok: 

A szenvedélybetegség leküzdésére, az absztinencia megtartására, a hozzátartozók segítésére támogatjuk önsegítő csoportok működését, valamint kreatív foglalkozásokat szervezünk.

  • Narcotic Anonymous (névtelen anyagosok)
  • Alcoholics Anonymus (névtelen alkoholisták)
  • Józanságmegtartó csoport
  • Önismereti, illetve személyiségfejlesztő csoportok
  • Közös készülődés az ünnepekre: karácsony, farsang, húsvét – az aktuális programokhoz kövess minket a Facebookon!

 

Prevenció, egészségnevelés iskolákban: 

Minden ötödik iskoláskorú fiatal fogyasztott már életében valamilyen kábítószert, és a drogfogyasztók egyre inkább a követhetetlenül változó összetételű szintetikus szereket használják. 1995 és 2003 között az iskolások körében a kábítószert kipróbálók aránya megnégyszereződött, a 2007-ben kezdődő kis csökkenés után pedig 2011-től újra jelentős növekedésnek indult (KSH, 2015).

Ezért tartjuk nagyon fontosnak a prevenciót. Munkatársainkkal drogfogyasztást megelőző, egészségnevelő foglalkozásokat szervezünk iskolák számára osztályfőnöki óra keretében.

Tanárok, szakemberek számára képzést, illetve felvilágosítást nyújtunk.

 

Iskolai közösségi szolgálat: 

Gyere hozzánk önkéntesnek! Ha szeretnéd az 50 órás önkéntes szolgálatot olyan helyen teljesíteni:

  • ahol valóban segíthetsz,
  • ahol jó társaságban dolgozhatsz,
  • ahol magadat is jobban megismerheted.

 

Programok:

  

Szeretettel meghívunk titeket egy nyílt előadás keretein belül zajló beszélgetésre Gönczi Gáborral, az EGÉSZSÉGDOKK szakmai vezetőjével.

csakamainap.info

Iratkozz fel a hírlevelünkre új tartalmakért és frissült információkért

Kategóriák

VideóTár

Könyvtár

Intézmények

Tetszett amit láttál?

Segítsd a munkánk egy megosztással!