NA - 10. Lépés
Tizedik Lépés
âFOLYTATTUK A SZEMĂLYES LELTĂR KĂSZĂTĂSĂT, ĂS AMIKOR HIBĂZTUNK, AZT AZONNAL BEISMERTĂK.â
Az Ă©letĂŒnk drĂĄmaian megvĂĄltozott az elsĆ kilenc lĂ©pĂ©sen keresztĂŒl â sokkal jobban, mint ahogyan kĂ©pzeltĂŒk, amikor a Narcotics Anonymous-ba jöttĂŒnk. Sokkal ĆszintĂ©bbek, alĂĄzatosabbak lettĂŒnk, egyre jobban törĆdĂŒnk mĂĄsokkal, enyhĂŒlt a fĂ©lelmĂŒnk, önzĂ©sĂŒnk Ă©s neheztelĂ©sĂŒnk. Azonban az ilyen mĂ©lyrehatĂł vĂĄltozĂĄsok ĂĄllandĂłsĂĄga nem garantĂĄlt. Mivel a fĂŒggĆsĂ©g betegsĂ©gĂ©vel Ă©lĆ emberek vagyunk, mindig fennĂĄll az esĂ©lye annak, hogy visszakerĂŒljĂŒnk oda, ahonnan elindultunk. A felĂ©pĂŒlĂ©snek ĂĄra van â megköveteli, hogy Ă©berek legyĂŒnk.
Folytatnunk kell azokat a dolgokat, amit eddig a felĂ©pĂŒlĂ©sĂŒnkĂ©rt tettĂŒnk. TovĂĄbbra is ĆszintĂ©nek kell lennĂŒnk, meg kell ĆriznĂŒnk a bizalmunkat Ă©s hitĂŒnket, oda kell figyelnĂŒnk a cselekedeteinkre Ă©s reakciĂłinkra Ă©s meg kell vizsgĂĄlnunk, hogy azok hogyan dolgoznak Ă©rtĂŒnk vagy ellenĂŒnk. Arra is oda kell figyelnĂŒnk, hogy a cselekedeteink hogyan hatnak mĂĄsokra, Ă©s amikor ez negatĂv vagy ĂĄrtalmas, azonnal fel kell lĂ©pnĂŒnk Ă©s felelĆssĂ©get kell vĂĄllalnunk az okozott kĂĄrokĂ©rt Ă©s azok helyrehozĂĄsĂĄĂ©rt. Röviden: folytatnuk kell a szemĂ©lyes leltĂĄr kĂ©szĂtĂ©sĂ©t Ă©s azonnal be kell ismernĂŒnk, ha hibĂĄzunk.
Amint lĂĄtod, a Tizedik LĂ©pĂ©s arra kĂ©r minket, hogy megismĂ©teljĂŒk azt a munkĂĄt, amit a NegyediktĆl a Kilencedik LĂ©pĂ©sig tettĂŒnk, bĂĄr sokkal rövidebb formĂĄban. A mĂłd, amit ebben a munkafĂŒzetben javaslunk, ĂĄltalĂĄnosĂtja a szemĂ©lyes leltĂĄr elemeit.
NĂ©hĂĄnyan azt lĂĄtjuk majd, hogy a kĂ©rdĂ©seket ki kell bĆvĂtenĂŒnk olyanokkal, melyek a szemĂ©lyes felĂ©pĂŒlĂ©sĂŒnk adott terĂŒleteit Ă©rintik. Az IP 9, âĂlni a Programotâ pamfletben is talĂĄlhatunk tovĂĄbbi pontokat, melyekre fĂłkuszĂĄlhatunk. Itt a szponzorunk adhat ĂștmutatĂĄst. Ahogyan korĂĄbban emlĂtettĂŒk, ez a munkafĂŒzet csak kiindulĂłpont, nem pedig a vĂ©gsĆ szĂł a lĂ©pĂ©sekrĆl.
MiĂ©rt szĂŒksĂ©ges a Tizedik LĂ©pĂ©s?
Mi a cĂ©lja annak, hogy folytassuk a szemĂ©lyes leltĂĄr kĂ©szĂtĂ©sĂ©t?
A szponzorom hogyan segĂthet nekem?
NA - 10. Lépés - 10.1.1. fejezet
10.1. Alapfogalmak tisztĂĄzĂĄsa
10.1.1. ĂRZĂS KONTRA CSELEKEDET
A Tizedik LĂ©pĂ©st hasznĂĄljuk arra, hogy folyamatosan tudatĂĄban legyĂŒnk az Ă©rzĂ©seinknek, gondolkodĂĄsunknak, Ă©s ami ennĂ©l sokkal fontosabb: annak, hogy mit teszĂŒnk. MielĆtt elkezdĂŒnk szemĂ©lyes leltĂĄrt kĂ©szĂteni, fontos megĂ©rtenĂŒnk azt, hogy mit is vizsgĂĄlunk vele. Nem tesz sok jĂłt az, ha csak listĂĄt kĂ©szĂtĂŒnk az Ă©rzĂ©seinkrĆl, Ă©s nem kapcsoljuk azokhoz a cselekedetekhez, melyeket az Ă©rzĂ©sek generĂĄlnak vagy megakadĂĄlyoznak. Gyakran Ă©rezhetjĂŒk magunkat nagyon rosszul annak ellenĂ©re, hogy nagyon jĂłl cselekszĂŒnk Ă©s fordĂtva.
PĂ©ldĂĄul, egy NA tag besĂ©tĂĄl a honi csoportjĂĄba. âHogy vagy?â â kĂ©rdezi valaki. âSzörnyen.â â mondja Ć. TermĂ©szetesen ez a tag az Ă©rzĂ©seire utal. Nem utalhat arra, amit tesz, mivel nagyon is jĂłl cselekszik: elmegy egy gyƱlĂ©sre Ă©s ĆszintĂ©n elmondja azt, hogy hogyan Ă©rzi magĂĄt, Ă©s kinyĂșjtja a kezĂ©t egy mĂĄsik tag felĂ©, aki tĂĄmogatni fogja.
MĂĄsrĂ©szrĆl lehet, hogy nagyon lefoglal a vĂĄgyaink kielĂ©gĂtĂ©se Ă©s a jellemhibĂĄink szerinti viselkedĂ©sĂŒnk. A felszĂnen lehet, hogy nagyon jĂłl Ă©rezzĂŒk magunkat. ĂltalĂĄban beletelik nĂ©mi idĆbe, mire meglĂĄtjuk a bennĂŒnk lĂ©vĆ ĂŒressĂ©get, ami ezzel az Ă©letformĂĄval pĂĄrosul. ElkerĂŒljĂŒk a munkĂĄt, ami segĂt nekĂŒnk tisztĂĄnak maradni. A vĂĄgyainkat elĂ©gĂtjĂŒk ki, Ă©s az egyszerƱ utat vĂĄlasztjuk. Ăs közben tudjuk, hogy ez hova vezet!
A Tizedik LĂ©pĂ©s segĂt abban, hogy tisztĂĄban legyĂŒnk önmagunkkal, hogy ne a vĂ©gletek egyikĂ©ben kössĂŒnk ki. Nem kell bĂĄntanunk magunkat azĂ©rt, hogy rosszul Ă©rezzĂŒk magunkat. Ehelyett az ĂĄltalunk megtett pozitĂv lĂ©pĂ©sekre összpontosĂthatunk. MĂ©g az is elĆfordulhat, hogy a fĂłkuszunk ily mĂłdon valĂł megvĂĄltoztatĂĄsĂĄval vĂ©gĂŒl jobban is Ă©rezzĂŒk majd magunkat. A cselekedeteinkkel szembeni tudatossĂĄgunk segĂt meglĂĄtnunk a pusztĂtĂĄs mintĂĄit, jĂłval azelĆtt, hogy azok beĂĄgyazĂłdnĂĄnak. Ăgy nem kerĂŒlĂŒnk abba a helyzetbe, hogy annak ĂĄrĂĄn Ă©rezzĂŒk jĂłl magunkat, ami jĂł nekĂŒnk.
FĂŒggĆkĂ©nt hajlamosak vagyunk arra, hogy elĂtĂ©ljĂŒk az Ă©rzĂ©seinket.
Azt akarjuk, hogy azonnal vĂ©ge legyen mindennek, ami rossz Ă©rzĂ©sekkel pĂĄrosul. Gyakran nem vesszĂŒk figyelembe azt, hogy az Ă©rzĂ©sĂŒnk teljesen jogos, ha megvizsgĂĄljuk a körĂŒlmĂ©nyeket.
PĂ©ldĂĄul, sokan nem szeretĂŒnk mĂ©rgesnek lenni. Nem szeretjĂŒk az Ă©rzĂ©st. ElĂtĂ©ljĂŒk azt, Ă©s arra jutunk, hogy semmi jogunk sincs arra, hogy Ăgy Ă©rezzĂŒk magunkat, Ă©s ezutĂĄn mindent megteszĂŒnk azĂ©rt, hogy elnyomjuk a haragunkat. Ennek ellenĂ©re kerĂŒlhetĂŒnk olyan helyzetbe, ami haragot vĂĄlt ki belĆlĂŒnk. TalĂĄn kapcsolatban ĂĄllunk valakivel, aki kĂ©ptelen tisztelettel bĂĄnni velĂŒnk. TalĂĄn kihagytak szĂĄmos jĂłl megĂ©rdemelt elĆlĂ©ptetĂ©sbĆl a munkahelyen. A reakciĂłnk ilyen esetekben a harag. Rosszul bĂĄntak velĂŒnk â termĂ©szetes, hogy mĂ©rgesek vagyunk. Ilyenkor jön el a pillanat, amikor a felĂ©pĂŒlĂ©sĂŒnk nagyobb önbecsĂŒlĂ©shez vezethet minket, vagy a betegsĂ©gĂŒnk lehĂșzhat a depressziĂł Ă©s neheztelĂ©s sƱrƱ ködjĂ©be.
Minden azon mĂșlik, hogy hogyan reagĂĄlunk a haragunkra. Ha kiabĂĄlunk, szitkozĂłdunk Ă©s földhöz vĂĄgunk dolgokat, akkor minden lehetĆsĂ©gĂ©t elveszĂtjĂŒk annak, hogy jobbĂĄ tegyĂŒk a kapcsolatunkat vagy munkehelyi szituĂĄciĂłnkat. Ha semmit sem teszĂŒnk Ă©s eltemetjĂŒk a harag Ă©rzĂ©sĂ©t, depressziĂłsak leszĂŒnk Ă©s neheztelni kezdĂŒnk, Ă©s ez sem javĂt a helyzetĂŒnkön. Azonban javĂthatunk rajta, ha pozitĂv lĂ©pĂ©seket teszĂŒnk a jobbĂĄ tĂ©telĂ©re. Ha mĂĄs nem, legalĂĄbb tudni fogjuk, hogy mikor jön el az ideje annak, hogy kilĂ©pjĂŒnk belĆle Ă©s mindezt megbĂĄnĂĄs nĂ©lkĂŒl tegyĂŒk.
Az Ă©rzĂ©seinket sokszor csak Ă©reznĂŒnk kell. Nem kell, hogy azok szerint cselekedjĂŒnk. PĂ©ldĂĄul, ha elveszĂtĂŒnk valakit, szomorĂșsĂĄgot fogunk Ă©rezni. A szomorĂșsĂĄgunk sokĂĄig eltarthat. Akkor mĂșlik el, amikor mĂĄr eleget gyĂĄszoltunk. Nem hagyhatjuk, hogy a szomorĂșsĂĄgunk lehĂșzzon bennĂŒnket annyira, hogy ne tudjuk Ă©lni az Ă©letĂŒnket, de fel kell kĂ©szĂŒlnĂŒnk arra, hogy befolyĂĄsolni fog minket. Lehet, hogy könnyen elvonja a figyelmĂŒnket vagy lehet, hogy nehezen veszĂŒnk majd rĂ©szt azokban a dolgokban, amik elvileg Ă©lvezetesek szĂĄmunkra.
Meg kell talĂĄlnunk az egyensĂșlyt, hogy ne tagadjuk az Ă©rzĂ©seinket, de ne is hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk â egyik vĂ©gletbe se akarunk kerĂŒlni. EgyszerƱ elkĂ©pzelĂ©snek tƱnik â szinte magĂĄtĂłl Ă©rtetĆdĆnek -, mĂ©gis sok tagunk vallja, hogy Ă©vek kellenek a felĂ©pĂŒlĂ©sben hogy kĂ©pesek legyĂŒnk arra, hogy a legtöbb esetben megtalĂĄljuk az egyensĂșlyt.
TehĂĄt, a Tizedik LĂ©pĂ©s megadja nekĂŒnk a szabadsĂĄgot ahhoz, hogy Ă©rezzĂŒk az Ă©rzĂ©seinket, mivel ĂĄltala lĂĄtni tudjuk a kĂŒlönbsĂ©get az Ă©rzĂ©s Ă©s cselekedet között.
Vannak olyan idĆszakok az Ă©letemben, amikor nem lĂĄtom tisztĂĄn a kĂŒlönbsĂ©get az Ă©rzĂ©seim Ă©s tetteim között? Fejtsd ki bĆvebben!
NA - 10. Lépés - 10.1.2. fejezet
10.1.2. HELYES ĂS HELYTELEN
A Tizedik LĂ©pĂ©s Ă©rtelmĂ©ben azonnal be kell ismernĂŒnk, ha hibĂĄzunk. A lĂ©pĂ©s azt feltĂ©telezi, hogy tudjuk, mikor hibĂĄzunk, de a valĂłsĂĄgban legtöbbĂŒnknĂ©l ez nem Ăgy van, legalĂĄbb is nem egybĆl lĂĄtjuk. Ahhoz, hogy gyakorlatot szerezzĂŒnk hibĂĄink felismerĂ©sĂ©ben, folyamatosan csinĂĄlnunk kell a szemĂ©lyes leltĂĄrunkat.
NĂ©zzĂŒnk szembe a dolgokkal! Amikor Ășjak voltunk a felĂ©pĂŒlĂ©sben, a vilĂĄg nagy rĂ©szĂ©vel hadilĂĄbon ĂĄlltunk, legalĂĄbb is egy bizonyos szintig. Ahogy a Basic Text Ărja: âĂ©letĂŒnk ĂĄllati szintre sĂŒllyedtâ. Nem tudtuk, hogyan kommunikĂĄljunk megfelelĆen mĂĄsokkal. Ezt a felĂ©pĂŒlĂ©sben kezdtĂŒk megtanulni, de közben sok hibĂĄt vĂ©tettĂŒnk. Sokan ĂĄtmentĂŒnk egy olyan periĂłduson, amikor a felĂ©pĂŒlĂ©sben szerzett Ă©rtĂ©kekkel kapcsolatban nagyon szigorĂșak voltunk; nemcsak magunkhoz, de mĂĄsokhoz is.
Elvi kĂ©rdĂ©st csinĂĄltunk a dolgokbĂłl, Ă©s helyeseltĂŒk, hogy akinek âelfogadhatatlanâ a viselkedĂ©se, az nĂ©zzen szembe magĂĄval. ValĂłjĂĄban a mi viselkedĂ©sĂŒnk volt elfogadhatatlan. ĂnelĂ©gĂŒltek Ă©s erĆszakosak voltunk. Mi hibĂĄztunk.
Vagy azok közĂŒlĂŒnk, akik Ă©vekig hagytĂĄk magukat, hogy bĂĄrki lĂĄbtörlĆkĂ©nt bĂĄnjon velĂŒk, elhatĂĄroztuk, hogy a felĂ©pĂŒlĂ©sben asszertĂvak leszĂŒnk, de aztĂĄn eltĂșloztuk a dolgot. MegköveteltĂŒk, hogy mindenki bĂĄnjon velĂŒnk tökĂ©letesen. Senkinek nem lehetett egy rossz napja, hogy mondjuk, ne vĂĄlaszoljon a telefonhĂvĂĄsunkra. Nem engedtĂŒk meg azt sem mĂĄsnak, hogy Ă©rzelmileg zĂĄrkĂłzott legyen â akĂĄr csak egy kis idĆre. MĂ©rgesen követeltĂŒk meg a tökĂ©letes kiszolgĂĄlĂĄst, ahol vĂĄsĂĄroltunk. Nem voltunk asszertĂvak.
Gyerekesek és ellenségesek voltunk. Hibåztunk.
HibĂĄzhatunk akkor is, ha valaki megbĂĄnt. Hogy hogyan? A szponzorunk megbĂĄnt minket, Ă©s ahelyett hogy ezt vele beszĂ©lnĂ©nk meg, a következĆ gyƱlĂ©seken sorra elmondjuk a törtĂ©nteket a legközelebbi barĂĄtainknak. MĂ©g azon a hĂ©ten mĂĄr az NA közössĂ©g fele arrĂłl beszĂ©l, hogy milyen csĂșnyĂĄn beszĂ©lt valaki a szponzorĂĄltjĂĄval, - ha egyĂĄltalĂĄn a törtĂ©net idĆközben nem ferdĂŒl el. TehĂĄt hiĂĄba indult Ășgy a törtĂ©net, hogy mi nem hibĂĄztunk, vĂ©gĂŒl felelĆssĂ© vĂĄltunk a szponzorunk jĂłhĂrĂ©nek csorbĂtĂĄsĂĄban abban a programban, ahol neki is ugyanolyan szĂŒksĂ©ge van egy szĂ©kre, mint nekĂŒnk, ahol Ć neki is joga van hibĂĄzni Ă©s felĂ©pĂŒlnie a maga tempĂłjĂĄban.
Volt olyan idĆszak a felĂ©pĂŒlĂ©semben, amikor hibĂĄztam, Ă©s ez csak kĂ©sĆbb tudatosult? Mik voltak ezek a hibĂĄk?
A hibĂĄim hogyan befolyĂĄsoltĂĄk az Ă©letemet? Ăs mĂĄsokĂ©t?
NA - 10. Lépés - 10.1.3. fejezet
10.1.3. AZONNALI BEISMERĂS
ElĂ©g nehĂ©z egybĆl lĂĄtni, hogy mikor hibĂĄzunk; Ă©s ezt beismerni mĂ©g nagyobb kihĂvĂĄsnak tƱnhet. Ăpp Ășgy, mint a Kilencedik LĂ©pĂ©sben, itt is csak arra kell figyelnĂŒnk, hogy a beismerĂ©ssel ne okozzunk nagyobb kĂĄrokat.
PĂ©ldĂĄul rĂĄjövĂŒnk, hogy valaki hozzĂĄnk közel ĂĄllĂł szemĂ©lyt bĂĄntottunk meg â talĂĄn mert az illetĆ nem beszĂ©l velĂŒnk, de abban nem vagyunk biztosak, hogy mi mondtunk vagy tettĂŒnk valami sĂ©rtĆt. Ahelyett, hogy idĆt szĂĄnnĂĄnk a törtĂ©ntek vĂ©giggondolĂĄsĂĄra, vagy megbeszĂ©lnĂ©nk az Ă©rintettel, egy kalap alĂĄ vesszĂŒk minden eshetĆsĂ©get Ă©s egy ĂĄtfogĂł beismerĂ©st teszĂŒnk. OdamegyĂŒnk a szemĂ©lyhez Ă©s azt mondjuk neki: âKĂ©rlek, bocsĂĄss meg nekem minden kellemetlensĂ©get Ă©s hibĂĄt, amit elkövettem, amiĂłta ismerjĂŒk egymĂĄstâ.
A Tizedik LĂ©pĂ©s feltĂ©tele, hogy idĆt szenteljĂŒnk magunkra a felsorolt pĂ©ldĂĄkon keresztĂŒl. Ilyen lehet, amikor eszĂŒnkbe jut valakinek egy olyan viselkedĂ©se, amely vĂĄltozĂĄst idĂ©zett elĆ bennĂŒnk, Ă©s ahogyan közvetlenĂŒl a törtĂ©ntek elĆtt viselkedtĂŒnk. Ezt megvizsgĂĄlva tudni fogjuk, hogy miben hibĂĄztunk. FĂĄjdalmas vagy Ă©ppen idegesĂtĆ lehet ezt vĂ©gig gondolni. MindenkĂ©ppen erĆfeszĂtĂ©st igĂ©nyel, de Ăgy van ez az összes lĂ©pĂ©ssel. A lustasĂĄg egy jellemhiba, Ă©s nem engedhetjĂŒk meg magunknak, hogy lustĂĄk legyĂŒnk.
MĂ©gegyszer; ha teljesen sötĂ©tben tapogatĂłzunk, amikor egyszerƱen nem tudunk rĂĄjönni, hogy mit mondhattunk vagy tehettĂŒnk rosszat, olyankor nincs semmi rossz abban, ha odamegyĂŒnk a szemĂ©lyhez Ă©s mondjuk neki, hogy Ășgy tƱnik, hogy haragszik rĂĄnk, Ă©s fontosnak tartjuk a szemĂ©llyel valĂł kapcsolatot, Ă©s szeretnĂ©nk, ha beszĂ©lne rĂłla. Ilyen helyzetben a legtöbben fĂ©lĂŒnk attĂłl, amit hallani fogunk, de a fĂ©lelmĂŒnk nem ĂĄllĂthatja meg a Tizedik LĂ©pĂ©sen valĂł munkĂĄnkat.
Van mĂĄs mĂłdja is, hogy a hibĂĄnk beismerĂ©sĂ©t teljesen hatĂĄstalannĂĄ tegyĂŒk. Ha beismerjĂŒk a hibĂĄnkat, de aztĂĄn egybĆl kiemeljĂŒk, hogy a mĂĄsik szemĂ©ly viselkedĂ©se hogyan hĂvta Ă©letre a jellemhibĂĄnkat. PĂ©ldĂĄul az egyik gyermekĂŒnk modortalan volt, erre rĂĄkiabĂĄltunk Ă©s csĂșnya szavakkal illetĂŒk. Ha beismerve jellemhibĂĄnkat azt mondjuk neki, hogy az Ć viselkedĂ©se miatt ordĂtottunk vele, akkor azt az ĂŒzenetet közvetĂtjĂŒk felĂ©, hogy igazunk volt. Ez pedig Ășjabb jellemhibĂĄt jelent.
A NegyediktĆl a Kilencedik LĂ©pĂ©sig a mĂșltban törtĂ©nt esemĂ©nyeken haladunk vĂ©gig, mĂg a Tizedik LĂ©pĂ©s a jelenben kĂvĂĄn tĆlĂŒnk figyelmet. Nem akarjuk, hogy felhalmozĂłdjanak a megoldatlan hibĂĄink. Meg kell prĂłbĂĄlnunk Ă©beren figyelni arra, amit Ă©ppen csinĂĄlunk. A legtöbb munkĂĄnk abban lesz, hogy a szemlĂ©letmĂłdunkat ĂĄllandĂłsĂtsuk. Ha Ășgy talĂĄljuk, hogy kezdĂŒnk negatĂvak lenni, Ă©s ĂĄllandĂłan csak panaszkodnĂĄnk, akkor Ă©rdemes lehet ĂĄtgondolni, hogy mi mindenĂ©rt vagyunk hĂĄlĂĄsak.
Amikor hibĂĄzunk, szĂŒksĂ©ges arra figyelnĂŒnk, hogy hogyan reagĂĄlunk. Ilyenkor egybĆl bocsĂĄnatot kĂ©rĂŒnk? Valaki mĂĄst okolunk, hogy a negatĂv befolyĂĄsĂĄnak ĂĄldozata lettĂŒnk, vagy a sajĂĄt betegsĂ©gĂŒnket okoljuk? BĂĄrmi legyen a kifogĂĄsunk, felelĆsek vagyunk a tetteinkĂ©rt. Könnyen meglehet, hogy a jellemhibĂĄink a legjobbat akarjĂĄk kihozni belĆlĂŒnk, de ez mĂ©g nem lehet cselekedeteink kifogĂĄsa. SzĂŒksĂ©g van arra, hogy elfogadjuk a felelĆssĂ©get, Ă©s folyamatosan legyen igĂ©nyĂŒnk a jellemhibĂĄk eltĂĄvolĂtĂĄsĂĄra.
âAmikor hibĂĄztunk, azt azonnal beismertĂŒkâ â ez mit jelent szĂĄmomra?
A felĂ©pĂŒlĂ©semben volt olyan, amikor azzal rontottam a helyzeten, hogy hamarabb beszĂ©ltem valakivel, mint kellett volna, vagy mĂĄst okoltam a viselkedĂ©semĂ©rt?
Hogyan segĂt megvĂĄltoztatni a viselkedĂ©semet az, ha egybĆl beismerem a hibĂĄmat?
NA - 10. Lépés - 10.1.4. fejezet
10.1.4. FOLYAMATOS LELTĂR SZĂKSĂGESSĂGE
A Tizedik LĂ©pĂ©s a szemĂ©lyes leltĂĄr folytatĂĄsĂĄnak szĂŒksĂ©gessĂ©gĂ©re mutat rĂĄ, Ă©s talĂĄn abban erĆsĂt meg minket, hogy ezt egyedĂŒl hibĂĄink felfedezĂ©se miatt tesszĂŒk. De hogyan tudnĂĄnk beazonosĂtani, hogy mikor hibĂĄztunk, hacsak nem lennĂ©nek idĆszakok, amikor rendben, jellemhibĂĄk nĂ©lkĂŒl cselekszĂŒnk. A szemĂ©lyes leltĂĄrunk rĂ©sze nemcsak a gyengesĂ©geink beismerĂ©se, de a helyesen vĂ©gzett dolgok beazonosĂtĂĄsa is. LegtöbbĂŒnknek sok gondja van ezzel az elvvel, hogy mit is jelent helyesen cselekedni.
EszĂŒnkbe jutnak azok az idĆk, amikor nyomatĂ©kosan vĂ©dtĂŒk az igazunkat, de a felĂ©pĂŒlĂ©s fĂ©nyĂ©ben megĂ©rtettĂŒk, hogy akkor is hibĂĄzunk, ha egy vitĂĄban ĂĄtgĂĄzolunk a mĂĄsikon. Vagy nĂ©zzĂŒk a szemĂ©lyes Ă©rtĂ©keinket. Tudjuk, hogy helyĂ©nvalĂłak szĂĄmunkra, de ha elkezdjĂŒk bizonygatni Ćket, akkor onnantĂłl kezdve mĂĄr nem helyĂ©nvalĂłak lesznek, hanem önelĂ©gĂŒltsĂ©gbe esĂŒnk ĂĄt. De akkor hogyan tegyĂŒk kĂ©nyelmesen a helyes dolgokat? LeginkĂĄbb Ășgy, hogy dolgozva a Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sen a jellemhibĂĄink nem fordĂtjĂĄk ĂĄt a pozitĂv cselekedeteinket negatĂvvĂĄ. Be kell lĂĄtnunk, hogy idĆt igĂ©nyel, amire a felĂ©pĂŒlĂ©sben kĂ©nyelmesen Ă©rezzĂŒk magunkat ebben az Ășjfajta Ă©letĂŒnkben, Ă©s addig hibĂĄkat is elkövetĂŒnk.
A felĂ©pĂŒlĂ©sben voltak olyan helyzetek, amelyekben kĂ©nyelmetlenĂŒl Ă©reztem magam, ha a jĂł tetteimrĆl szĂĄmoltam be? Ărd le!
NA - 10. Lépés - 10.2.1. fejezet
10.2. LeltĂĄrozĂĄs
10.2.1. MILYEN GYAKRAN KELL SZEMĂLYES LELTĂRT KĂSZĂTENĂNK?
âA mƱködik: Hogyan Ă©s MiĂ©rtâ azt mondja nekĂŒnk, hogy amellett, hogy a napok sorĂĄn folyamatosan vizsgĂĄljuk magunkat, nagyon hasznos, ha leĂŒlĂŒnk a nap vĂ©gĂ©n Ă©s dolgozunk ezen a lĂ©pĂ©sen. SzĂŒksĂ©gĂŒnk van a mindennapos konzisztenciĂĄra, hogy kialakĂtsuk ezt a szokĂĄst, Ă©s hogy elmĂ©lyĂtsĂŒk az ezekkel jĂĄrĂł lelki elveket.
A szemĂ©lyes leltĂĄr kĂ©szĂtĂ©se ösztönössĂ© vĂĄlik, miutĂĄn kitisztulunk Ă©s absztinens napjaink hetekkĂ©, hĂłnapokkĂĄ Ă©s Ă©vekkĂ© vĂĄlnak. SpirituĂĄlis ĂĄllapotunk nyomon követĂ©se mindennapossĂĄ vĂĄlik, anĂ©lkĂŒl, hogy tĂșl sokat kellene gondolkodni rajta. Azonnal megĂ©rezzĂŒk, ha olyan irĂĄnyba fordulunk, amerre nem akarunk, vagy ha olyan viselkedĂ©st alkalmazunk amivel biztosan kĂĄrt okozunk. KĂ©pessĂ© vĂĄlunk kijavĂtani azt. TehĂĄt, a szemĂ©lyes leltĂĄr alkalmazĂĄsĂĄnak gyakorisĂĄga a felĂ©pĂŒlĂ©sben szerzett tapasztalattĂłl fĂŒgghet.
Vannak olyanok közĂŒlĂŒnk, akik a kezdetekben vĂ©gig mennek az âIP 9: Ălni a programotâ pamfleten vagy ahhoz hasonlĂłan cselekednek a nap elejĂ©n vagy/Ă©s a vĂ©gĂ©n, ezzel beĂĄllĂtva a âspirituĂĄlis hĆmĂ©rsĂ©kletetâ. A lĂ©nyeg, hogy addig gyakoroljuk, amĂg szokĂĄssĂĄ nem vĂĄlik, amĂg mĂĄsodik termĂ©szettĂ© nem vĂĄlik a felĂ©pĂŒlĂ©sĂŒnk Ă©s a spirituĂĄlis ĂĄllapotunk folyamatos figyelĂ©se, amĂg azonnal Ă©szre nem vesszĂŒk, ha letĂ©rĂŒnk az ĂștrĂłl Ă©s nekiĂĄllunk a helyreĂĄllĂtĂĄsnak.
MiĂ©rt fontos, hogy szemĂ©lyes leltĂĄrunkat folyamatosan kĂ©szĂtsĂŒk, amĂg az mĂĄsodik termĂ©szettĂ© nem vĂĄlik?
NA - 10. Lépés - 10.2.2. fejezet
10.2.2. A SZEMĂLYES LELTĂR ELKĂSZĂTĂSE
Az alĂĄbbi kĂ©rdĂ©sek azokat az ĂĄltalĂĄnos terĂŒleteket Ă©rintik, amelyeket meg akarunk vizsgĂĄlni a szemĂ©lyes leltĂĄrunk sorĂĄn. Vannak olyan idĆszakok, amikor a szponzorunk arra kĂ©r minket, hogy az Ă©letĂŒnk egy bizonyos rĂ©szĂ©rĆl â mint pĂ©ldĂĄul romantikus kapcsolatok, munkahelyi viselkedĂ©s mintĂĄk - Ărjunk leltĂĄrt.
Vagy bizonyos kĂ©rdĂ©sekkel egĂ©szĂheti ki a listĂĄt.
Minden lĂ©pĂ©sen valĂł munka sorĂĄn tanĂĄcsos a szponzorunk segĂtsĂ©gĂ©t kĂ©rni.
Tettem erĆfeszĂtĂ©seket arra, hogy megerĆsĂtsem a hitemet egy szeretĆ Ă©s gondoskodĂł Istenben?
Kerestem a FelsĆbb ErĆm irĂĄnyĂtĂĄsĂĄt ma? Hogyan?
Hogyan szolgĂĄltam Istent Ă©s az engem körĂŒlvevĆ embereket?
Mit adott Isten amiért hålås lehetek ma?
Elhiszem, hogy a FelsĆbb erĆ kĂ©pes utat mutatni, hogy hogyan Ă©ljek, Ă©s hogy ez az erĆ jobban eligazĂt az Ă©letben?
LĂĄtok ârĂ©gi mintĂĄkatâ a mai Ă©letemben? Ha igen, mik ezek?
Van, hogy neheztelek, fĂ©lek? Van, hogy önzĆ Ă©s tisztessĂ©gtelen vagyok?
Voltam ma csalĂłdott?
ĂltalĂĄban jĂłindulatĂș Ă©s szeretetteljes vagyok?
AggĂłdom a tegnap vagy a holnap miatt?
Hagytam, hogy megszĂĄllottĂĄ vĂĄljak valamivel kapcsolatban?
Hagytam, hogy tĂșlsĂĄgosan Ă©hessĂ©, mĂ©rgessĂ©, magĂĄnyossĂĄ vagy fĂĄradttĂĄ vĂĄljak?
TĂșl komolyan veszem magam az Ă©letem bĂĄrmely terĂŒletĂ©n?
Szenvedek valamilyen fizikai, mentålis vagy lelki problémåtól?
Van olyan dolog, amit meg kellene vitatnom a szponzorommal?
ĂtĂ©ltem ma valamilyen kimagaslĂł, szĂ©lsĆsĂ©ges Ă©rzĂ©st? Mi volt az, Ă©s miĂ©rt Ă©reztem?
Mik az Ă©letem problĂ©mĂĄs terĂŒletei ma?
Milyen hibåk nyilvånultak meg ma az életemben? Hogyan?
Ăreztem ma fĂ©lelmet?
Mit tettem ma, amit megbĂĄntam?
Mit nem tettem, amit meg kellett volna?
Szeretnék våltozni?
Volt bĂĄrkivel konfliktusom ma? Mi volt az?
MegĆrzöm a szemĂ©lyes integritĂĄsomat a mĂĄsokkal valĂł kapcsolatokban?
BĂĄntottam ma magamat vagy mĂĄsokat, közvetve vagy közvetlenĂŒl? Hogyan?
Tartozom bocsånatkéréssel vagy jóvåtétellel?
Hol hibĂĄztam? Ha mĂ©g egyszer megtehetnĂ©m, mit tennĂ©k mĂĄskĂ©nt? Hogyan csinĂĄlhatnĂĄm jobban következĆleg?
Tiszta vagyok ma?
Voltam ma jĂł magamhoz?
Milyen Ă©rzĂ©seim voltak ma? Hogyan hasznĂĄltam Ćket az elv-központƱ cselekedetek megvĂĄlasztĂĄsakor?
Mit tettem ma mĂĄsok szolgĂĄlatĂĄra?
Mit tettem ma, ami pozitĂv Ă©rzĂ©seket kelt bennem?
Mi okoz ma elégedettséget?
Mit tettem ma, amit biztosan szeretnék majd megismételni?
Voltam ma gyƱlĂ©sen, vagy beszĂ©lgettem felĂ©pĂŒlĆ fĂŒggĆvel?
Ma miért kell hålåsnak lennem?
NA - 10. Lépés - 10.3.1. fejezet
10.3. Lelki elvek
A Tizedik LĂ©pĂ©sben az önfegyelemre, ĆszintesĂ©gre Ă©s integritĂĄsra fogunk fĂłkuszĂĄlni.
10.3.1. ĂNFEGYELEM
Az önfegyelem lĂ©tfontossĂĄgĂș a felĂ©pĂŒlĂ©sĂŒnkben. Amikor hasznĂĄltunk önzĆek voltunk Ă©s csak magunkra figyeltĂŒnk. Mindig a könnyebb utat vĂĄlasztottuk, ösztönbĆl cselekedtĂŒnk, elutasĂtva minden lehetĆsĂ©get a szemĂ©lyes fejlĆdĂ©sre. Ha volt akĂĄrmi az Ă©letĂŒnkben, amiben elvĂĄrt volt akĂĄrmilyen elkötelezettsĂ©g, csak akkor kezdtĂŒnk neki, ha nem volt tĂșl nehĂ©z a feladat, ha nem ĂŒtközött a komfort zĂłnĂĄnkba, vagy csak ha mi Ășgy Ă©reztĂŒk, hogy nekivĂĄgunk.
Az önfegyelem a felĂ©pĂŒlĂ©sben arra hĂv minket, hogy tegyĂŒnk meg bizonyos dolgokat attĂłl fĂŒggetlenĂŒl, hogy Ă©rzĂŒnk velĂŒk kapcsolatban. GyƱlĂ©sre kell mennĂŒnk rendszeresen akkor is, ha fĂĄradtak vagyunk, lefoglal a munka, szĂłrakozunk vagy kĂ©tsĂ©gbe vagyunk esve.
Akkor is rendszeresen kell jĂĄrnunk â fĆleg akkor -, ha ellensĂ©gesnek Ă©rezzĂŒk, amit a felĂ©pĂŒlĂ©s tesz velĂŒnk. JĂĄrunk gyƱlĂ©sre, felhĂvjuk a szponzorunkat, dolgozunk mĂĄsokkal, mert elhatĂĄroztuk, hogy a felĂ©pĂŒlĂ©st vĂĄlasztjuk az NA-ban, Ă©s ezek azok a dolgok amik segĂtenek biztosĂtani a folyamatos felĂ©pĂŒlĂ©st. NĂ©ha lelkesek vagyunk ezekkel kapcsolatban, nĂ©ha minden erĆnket, hajlandĂłsĂĄgunkat össze kell szednĂŒnk, hogy haladjunk velĂŒk. NĂ©ha annyira benne van a napi megszokĂĄsunkban, hogy alig vesszĂŒk Ă©szre, hogy csinĂĄljuk.
Miért fontos az önfegyelem ebben a lépésben?
Hogy lehet az önfegyelem gyakorlĂĄsa ebben a lĂ©pĂ©sben hatĂĄssal az egĂ©sz felĂ©pĂŒlĂ©semre?
NA - 10. Lépés - 10.3.2. fejezet
10.3.2. ĆSZINTESĂG
Az ĆszintesĂ©g elve az ElsĆ LĂ©pĂ©sbĆl indul Ă©s a Tizedik LĂ©pĂ©sben virĂĄgzik. FelĂ©pĂŒlĂ©sĂŒnk eme szakaszĂĄn ĆszintesĂ©gĂŒnk skĂĄlĂĄja Ă©s mĂ©lysĂ©ge igen elkĂ©pesztĆ. RĂ©gebben, utĂłlag vettĂŒk Ă©szre Ćszinte motivĂĄciĂłnkat, most mĂĄr az adott szituĂĄciĂł sorĂĄn is kĂ©pesek vagyunk ĆszintĂ©k lenni magunkhoz Ă©s magunkrĂłl.
Hogyan segĂt hibĂĄim folyamatos figyelĂ©se (ĆszintesĂ©g magunkkal szemben) a viselkedĂ©sem megvĂĄltoztatĂĄsĂĄban?
NA - 10. Lépés - 10.3.3. fejezet
10.3.3. INTEGRITĂS
Az integritĂĄs elve elĂ©g összetett lehet. Nincs mĂĄsik elv, ami jobban fejlesztenĂ© a többi elv gyakorlĂĄsĂĄnak kĂ©pessĂ©gĂ©t. ValĂłjĂĄban, az integritĂĄs annak a kĂ©pessĂ©ge, amikor tudjuk, hogy melyik elvet Ă©s milyen mĂ©rtĂ©kben hasznĂĄljuk az adott szituĂĄciĂłban. PĂ©ldĂĄul, az egyik este a meeting helyszĂne elĆtt ĂĄllva, olyan körbe csöppenĂŒnk, ahol Ă©ppen az egyik tĂĄrsunkrĂłl pletykĂĄlnak.
TegyĂŒk fel, hogy Ă©ppen a legjobb barĂĄtunk jegyesĂ©nek affĂ©rjĂĄrĂłl beszĂ©lgetnek, amirĆl tudjuk, hogy igaz, mivel az elĆzĆ este hallottunk mĂĄr errĆl szemĂ©lyesen a legjobb barĂĄtunktĂłl. Ahhoz, hogy az ilyen szituĂĄciĂłkban tudjuk, hogy mi a helyes cselekedet, integritĂĄsunk minden cseppjĂ©re szĂŒksĂ©gĂŒnk van. Melyik spirituĂĄlis elvet alkalmazzuk ebben a helyzetben? ĆszintesĂ©g? Tolerancia? Tisztelet? TĂĄvolodĂĄs?
ValĂłszĂnƱleg az ösztönĂŒnk azt kĂvĂĄnja, hogy közbevĂĄgjunk, tagadva a pletykĂĄt, mert tudjuk, hogy mennyire bĂĄntanĂĄ a barĂĄtunkat, ha megtudnĂĄ, hogy egy ilyen kĂ©nyes tĂ©mĂĄt nyilvĂĄnosan kibeszĂ©lnek.
De talĂĄn ezzel a cselekedettel csak megerĆsĂtjĂŒk a pletyka igazĂĄt, Ă©s mĂ©g kellemetlenebb helyzetbe kerĂtjĂŒk a barĂĄtunkat, vagy Ă©ppen önelĂ©gĂŒltsĂ©gĂŒnkkel megalĂĄzĂł helyzetbe hozzuk a pletykĂĄban rĂ©sztvevĆket. Legtöbb esetben nem szĂŒksĂ©ges bizonyĂtanunk integritĂĄsunkat azzal, hogy olyan szituĂĄciĂłkban konfrontĂĄlĂłdunk, amiben nincs szerepĂŒnk.
NĂ©hĂĄny dolog van, amit tehetĂŒnk ebben a szituĂĄciĂłban. MegvĂĄltoztathatjuk a tĂ©mĂĄt, vagy egyszerƱen tovĂĄbbĂĄllunk. Ezek kĂŒldhetnek aprĂł jeleket az Ă©rzĂ©seinkrĆl. Ugyanakkor megengedjĂŒk magunknak, hogy hƱek legyĂŒnk elveinkhez Ă©s megĂłvjuk a barĂĄtunkat amennyire lehetsĂ©ges.
Milyen helyzet volt a felĂ©pĂŒlĂ©semben ahol alkalmaznom kellett az integritĂĄs elvĂ©t?
Hogyan reagåltam? Mikor éreztem jól magam miatta, és mikor nem?
Narcotics Anonymous
- root
- Site Admin
-
Site Owner
Administrator
Moderator
Veteran
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
- Menu
- Birthdays
- No birthdays today
In the next 30 days
No members have a birthday within this period of time.
- Links
- Statistics
- Totals
Total posts 152
Total topics 150
Total Announcements: 0
Total Stickies: 0
Total Attachments: 0
Topics per day: 1
Posts per day: 1
Users per day: 0
Topics per user: 12