Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.0.
SzeretnĂ©m megosztani veletek, hogy Ă©n hogyan csinĂĄlom a 12. lĂ©pĂ©st. A LĂ©pĂ©skönyv azt Ărja a 108. oldalon:
âA tizenkettedik lĂ©pĂ©s tĂ©mĂĄja az Ă©letöröm, kulcsa pedig a cselekvĂ©s. Itt fordulunk szenvedĆ alkoholista testvĂ©reink felĂ©. Itt tapasztaljuk, mit jelent adni â a viszontszolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl. Itt kezdjĂŒk mindennapi Ă©letĂŒnkben gyakorolni a TizenkĂ©t LĂ©pĂ©st, hogy mi magunk Ă©s környezetĂŒnk is kiegyensĂșlyozott jĂłzansĂĄgra tehessen szert.
Megfontolva a Tizenkettedik LĂ©pĂ©s teljes horderejĂ©t, tudatĂĄra Ă©bredĂŒnk, hogy itt tulajdonkĂ©ppen olyan szeretetrĆl van szĂł, amely nem visel ĂĄrcĂ©dulĂĄt. A Tizenkettedik LĂ©pĂ©s azt is ĂĄllĂtja, hogy az összes eddigi LĂ©pĂ©s gyakorlĂĄsĂĄnak eredmĂ©nyekĂ©nt valamit tapasztalunk: ezt lelki Ă©bredĂ©snek nevezzĂŒk.â
Mit tapasztaltam tehĂĄt?
12. A LĂPĂSEK EREDMĂNYEKĂNT LELKI ĂBREDĂST ĂLTEM ĂT, MEGPRĂBĂLOM EZT AZ ĂZENETET ALKOHOLISTĂKHOZ ELJUTTATNI, ĂS EZEKET AZ ELVEKET ĂLETEM MINDEN DOLGĂBAN ALKALMAZNI.
Ennek részeként:
1. Megtapasztaltam a spirituålis ébredést, illetve annak egyes fåzisait.
2. Råébredtem, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.
3. Megértettem, mi a derƱ és megismertem a békét.
4. A lépések hatåsåra kialakultak bennem sajåt spirituålis elveim.
5. Próbålom ezeket folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.
6. Kialakult a sajåt felfogåsom szerinti isten-képem.
7. PrĂłbĂĄlom az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆ alkoholistĂĄkhoz.
A hĂłnap hĂĄtralĂ©vĆ rĂ©szĂ©ben rĂ©szletezem majd ez utĂłbbi pontokat.
<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
Segédlet:
A lépésmunka bevezetéseként
- TanulmĂĄnyozd ĂĄt a 12. lĂ©pĂ©st a 12/12 könyvĂŒnkben!
- VegyĂ©l rĂ©szt olyan gyƱlĂ©seken, ahol a 12. lĂ©pĂ©srĆl van szĂł!
- BeszĂ©lgess a szponzoroddal az 12. lĂ©pĂ©srĆl!
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.1.
12.1, MEGTAPASZTALTAM A SPIRITUĂLIS ĂBREDĂST, ILLETVE ANNAK EGYES FĂZISAIT.
Mi is az a spirituĂĄlis Ă©bredĂ©s? A LĂ©pĂ©skönyv a 108. oldalon Ăgy fogalmaz:
"A lelki Ă©bredĂ©snek valĂłszĂnƱleg olyan sok meghatĂĄrozĂĄsa van, mint ahĂĄnyan megtapasztaltĂĄk. MĂ©gis minden valĂłdi lelki Ă©bredĂ©sben vannak közös vonĂĄsok. Ezeket nem tĂșlsĂĄgosan nehĂ©z felismerni. Amikor valaki lelki Ă©bredĂ©st tapasztal, az kĂ©pessĂ© teszi arra, hogy Ășgy cselekedjen, Ă©rezzen Ă©s higgyen, ahogyan a mĂșltban â a sajĂĄt erejĂ©re hagyatkozva â kĂ©ptelen volt.
Olyan ajĂĄndĂ©kot kap, amely Ășj tudat- Ă©s lĂ©tĂĄllapotot hoz lĂ©tre. Ăgy Ă©rzi, Ășj ösvĂ©nyre lĂ©pett, ami nem visz zsĂĄkutcĂĄba. Azt is Ă©rzi, hogy nem kell keservesen keresztĂŒlrĂĄgnia magĂĄt az Ă©leten. A szĂł szoros Ă©rtelmĂ©ben ĂĄtalakulĂĄson esett ĂĄt, mert olyan erĆforrĂĄsra tapintott, amelytĆl eddig megfosztotta magĂĄt. Ăgy Ă©rzi, hogy a tisztessĂ©g, bĂ©ketƱrĂ©s, önzetlensĂ©g Ă©s szeretet olyan fokĂĄra jutott, amilyenre eddig kĂ©ptelennek gondolta magĂĄt. AjĂĄndĂ©kot kapott, amelynek befogadĂĄsĂĄra, ha kis mĂ©rtĂ©kben is, önmagĂĄt kĂ©szĂtette elĆ (a lĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsĂĄval)."
Magam rĂ©szĂ©rĆl a lelki Ă©bredĂ©st folyamatosan éltem meg az egyes lĂ©pĂ©sek megtĂ©tele kapcsĂĄn. Kisebb nagyobb megvilĂĄgosodĂĄsokat, megĂ©bredĂ©seket, "aha"-kat Ă©ltem ĂĄt, miközben lĂ©pkedtem elĆre a lelki fejlĆdĂ©s ĂștjĂĄn. Ăgy utĂłlag 7 kĂŒlönbözĆ lĂ©pcsĆfokot tudnĂ©k megkĂŒlönböztetni, persze a hatĂĄrvonalak nem Ă©lesek:
1. Amikor az ElsĆ LĂ©pĂ©sben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt Ă©reztem, hogy kegyelmet kaptam. MegmenekĂŒltem az örök szenvedĂ©stĆl. Akkori spirituĂĄlis olvasmĂĄnyaimbĂłl kivettem olyan gondolatokat, amelyek megtetszettek, mivel jĂłl ĂrtĂĄk le ezt a (vilĂĄgot Ă©s magamat) elfogadĂł lelkiĂĄllapotomat. Ezeket sokat mondogattam magamban, pl.:
- Az elfogadhatatlan elfogadĂĄsa a kegyelem legnagyobb forrĂĄsa.
- Ami jön, fogadjåtok! Ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.
2. A MĂĄsodik LĂ©pĂ©s megtĂ©tele kapcsĂĄn erĆsödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mĂĄsok felett ĂtĂ©lkeznem, Ă©s hogy a vilĂĄgban nem az Ă©n kis szaros Ă©letem a lĂ©nyeg. EnnĂ©l többrĆl van itt szĂł. Nem az a fontos, hogy Ă©n mit Ă©rzek, gondolok, vagy akarok. Vannak FelsĆbb ErĆk is, amik rĂĄadĂĄsul segĂthetnek nekem a fejlĆdĂ©sben.
Ekkori olvasmĂĄnyaimbĂłl megtetszettek a következĆ (lĂ©lekemelĆ) gondolatok:
- Nincs âĂ©nâ, nincs problĂ©ma.
- Nem a testem vagyok.
- Nem vagyok azonos a gondolataimmal.
3. A Harmadik LĂ©pĂ©st (Ă©letem Istenre bĂzĂĄsĂĄt) gyakorolva rĂĄĂ©bredtem, hogy az a legjobb, ha az Ć akarata Ă©rvĂ©nyesĂŒl, Ă©s elkezdtem hĂĄlĂĄt adni mindenĂ©rt. Olyan dolgokĂ©rt is, amelyeket mĂĄsok termĂ©szetesnek vesznek. RĂĄjöttem, hogy a depressziĂł legjobb ellenszere a hĂĄla.
Kedvenc mondĂłkĂĄim ebben az idĆben ezek voltak:
- Gloria in Excelsis Deo!
- DicsĆsĂ©g a MagassĂĄgban Istennek!
- Soli Deo Gloria!
- EgyedĂŒl IstenĂ© a dicsĆsĂ©g!
4. A Negyedik Ă©s Ătödik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn sikerĂŒlt mindenkinek megbocsĂĄtanom. RĂĄĂ©bredtem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©re. RĂĄĂ©bredtem arra is, hogy mindenki szerethetĆ, hiszen mindenkiben valamikĂ©ppen magamat lĂĄthatom. EkkortĂĄjt a következĆket mantrĂĄztam:
- Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
- Az Egység fölismerése a szeretet.
- A Szeretet semmit sem akar, Ă©s semmitĆl sem fĂ©l.
5. A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem arra, hogy a sajĂĄt elmĂ©m, Ă©s az abban mĂ©lyen gyökerezĆ gondolataim akadĂĄlyoztak eddig a földi boldogsĂĄg megtapasztalĂĄsĂĄban. Az egĂłm (Ă©n-központĂș gondolkodĂĄsmĂłdom) okozta szĂĄmomra eddig a legtöbb szenvedĂ©st. Ez a felismerĂ©s elvezetett a derƱ Ă©s az Ă©letöröm megĂ©rtĂ©sĂ©hez, majd megismerĂ©sĂ©hez. Ekkori lelkiĂĄllapotomat a következĆ mantrĂĄk jellemzik leginkĂĄbb:
- A helyzetek nem tesznek boldogtalannĂĄ. A gondolatok tesznek azzĂĄ.
- A szenvedĂ©sre addig volt szĂŒksĂ©gem, amĂg rĂĄ nem jöttem, hogy szĂŒksĂ©gtelen.
6. A Nyolcadik Ă©s Kilencedik LĂ©pĂ©st megtĂ©ve megbĂ©kĂ©ltem a vilĂĄggal. RĂĄĂ©bredtem, hogy ezek utĂĄn lelki bĂ©kĂ©met - magamon kĂvĂŒl - semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. Arra is rĂĄĂ©bredtem, hogy ez a legnagyobb ajĂĄndĂ©k, amit valaha is kaptam. De ez mind semmi! Arra is rĂĄjöttem, hogy:
- Lelki békém a legértékesebb ajåndékom, amit a vilågnak adhatok!
7. A Tizedik Ă©s Tizenegyedik LĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsa sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy nem kell a kondicionĂĄlt egĂłm ĂĄltal kijelölt utat jĂĄrnom. JĂĄrhatom a sajĂĄt utamat, segĂtve mĂĄsokat is Ăștjukon. Kedvenc megĂĄllapĂtĂĄsaim:
- Nem kell semmit tennem.
- Nem kell semmilyennek lennem.
Ăn-kĂ©pem vĂ©glegesen megerĆsödött. Ma mĂĄr tudom a vĂĄlaszt az alapkĂ©rdĂ©sekre:
- Ki vagyok én?: - Isten megszentelt Fia vagyok!
- Mi vagyok Ă©n?: - Ăn vagyok az Ășt, az igazsĂĄg Ă©s az Ă©let!
<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
Segédlet a 12.1. lépés-részhez:
12.1, Megtapasztalom a spirituålis ébredést, illetve annak egyes fåzisait.
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek szĂĄmodra a következĆ fogalmak:
âą Lelki
âą SpirituĂĄlis
⹠Råébredés / råeszmélés
âą MegvilĂĄgosodĂĄs
âą ĂnvalĂł
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy:
âą MitĆl vĂĄlik az Ă©letĂŒnk spirituĂĄlissĂĄ?
âą Mi a lelki fejlĆdĂ©s?
⹠Mit jelent a lelki ébredés?
ĂreztĂ©l valaha ilyesmiket? Ha igen, Ărd le a tapasztalatodat:
⹠Van remény!
âą Kegyelmet kaptam!
âą Nincs szĂŒksĂ©gem több szenvedĂ©sre!
âą Van Isten!
⹠Nem félek!
âą Szeretek!
âą BĂKE!
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.2.
12.2, RĂĂBREDTEM, HOGY MINDENKIBEN LEHET VALAMIT SZERETNI.
IgazĂĄbĂłl elĆször arra Ă©bredtem rĂĄ, hogy a szeretet:
- nem egy érzelem;
- nem egy szĂŒksĂ©glet;
- nem egy eszköz;
Hanem:
- egy attitƱd;
- egy gondolkodĂĄsmĂłdbeli hozzĂĄĂĄllĂĄs;
- egy vålasztható viselkedés.
Miközben csinĂĄltam a lĂ©pĂ©seket teljes mĂ©rtĂ©kben ĂĄtalakult a gondolkodĂĄsmĂłdom és ezzel egyĂŒtt a gondolataim, az Ă©rzĂ©seim, a cselekedeteim Ă©s az egĂ©sz viselkedĂ©sem:
- Ma mĂĄr elfogadom az embereket olyanoknak, amilyenek.
- MegprĂłbĂĄlok nem ĂtĂ©lkezni, Ă©s megĂ©rtĆnek lenni mindenkivel.
- MĂĄr tudok adni, a viszont-szolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl.
- Meg tudok bocsĂĄtani bĂĄrkinek bĂĄrmilyen hibĂĄt.
- Tudom, hogy bƱn nem létezik.
MinĂ©l több spirituĂĄlis irodalmat olvastam (beleĂ©rtve termĂ©szetesen az AA-s irodalmat is), annĂĄl inkĂĄbb megerĆsödött a "bennem Ă©lĆ Krisztus", aki azt mondja:
- Mindenki jĂł!
- Mindenkinek meg lehet bocsĂĄtani!
- Mindenkiben van valami, ami hasonlĂt rĂĄm!
- Mindenkire hasonlĂtok egy kicsit!
- Mindenkiben lehet valamit szeretni!
Ezt gyƱlĂ©seken szoktam gyakorolni. Miközben valaki mondja a megosztĂĄsĂĄt, Ă©n azon gondolkodom, hogy mit szeretek benne, vagy mit tudnĂ©k benne szeretni. Nem lĂ©tezik, hogy ne talĂĄljak valami közös pontot! Amiben hasonlĂt rĂĄm.
Vagy amiben hasonlĂtok rĂĄ.
Valahol olvastam: "Az egységtudat felismerése a SZERETET".
JĂł dolog tudni, hogy mindennel Ă©s mindenkivel EGY vagyok. Nem akarni senkitĆl semmit. Csak adni! Nem fĂ©lni senkitĆl. Csak szeretni! Szeretet Ă©s fĂ©lelem kizĂĄrja egymĂĄst. Ha feltĂ©tel nĂ©lkĂŒl tudok valakit szeretni, akkor nem fĂ©lek tĆle.
Ezt a fajta hozzĂĄĂĄllĂĄst sok gyakorlĂĄssal is erĆsĂtettem magamban. A 11. lĂ©pĂ©snĂ©l mĂĄr emlĂtettem, hogy â ĂĄltalĂĄban lefekvĂ©s elĆtt â Ășgynevezett "szeretet-meditĂĄciĂłt" csinĂĄlok. LeĂŒlök, ellazulok, becsukom a szemem, Ă©s magam elĂ© kĂ©pzelek valakit, akinek szeretet energiĂĄt szeretnĂ©k kĂŒldeni. EzutĂĄn elkĂ©pzelem, hogy rĂĄmosolygok, Ă©s Ć visszamosolyog. Integetek neki, Ă©s Ć kedvesen visszainteget. UgrĂĄlok örömömben, hogy lĂĄtom, Ă©s Ć is ugrĂĄl örömĂ©ben. Odamegyek hozzĂĄ, megrĂĄzzuk egymĂĄs kezĂ©t.
NevetĂŒnk. ĂtöleljĂŒk egymĂĄst. MindkettĆnknek fĂŒlig Ă©r a szĂĄja. SzeretjĂŒk egymĂĄst. Ezt megcsinĂĄlom mĂ©g 8-10 emberrel. Ăgyelek arra, hogy ne csak a legközelebbi hozzĂĄtartozĂłim legyenek közöttĂŒk, hanem olyan emberek is, akiket nem annyira kedvelek (egy kellemetlenkedĆ ismerĆs), vagy Ă©ppensĂ©ggel semleges a viszonyunk (pĂ©ldĂĄul a fĆnököm).
JĂł gyakorlĂĄst kĂvĂĄnok nektek!
Segédlet a 12.2. lépés-részhez:
12.2, Råébredek, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.
âą Mi a szeretet? Mi nem a szeretet?
âą Elfogadsz-e mindenkit olyannak, amilyen?
âą Tudsz-e minden körĂŒlmĂ©nyek között ĂtĂ©lkezĂ©smentes lenni?
âą SzoktĂĄl-e a viszont-szolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl adni?
âą Meg tudsz-e bocsĂĄtani bĂĄrkinek bĂĄrmilyen hibĂĄt?
⹠Hiszel-e még a bƱn létezésében?
Mit gondolsz a következĆ gondolatokrĂłl:
âą Mindenkinek meg lehet bocsĂĄtani!
âą Mindenki jĂł!
âą Mindenkiben lehet valamit szeretni!
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.3.
12.3, MEGĂRTETTEM, MI A DERư ĂS MEGISMERTEM A BĂKĂT.
A derƱ (az angol nagykönyvben: serenity) és béke (peace) érzése is fokozatosan alakult ki bennem a lépések hatåsåra.
A Harmadik Lépésben elkezdtem gyakorolni a lelki béke imåjåt (serenity prayer), és lassacskån råébredtem, hogy:
- Nem tudok vĂĄltoztatni a vilĂĄgon. Ăs ez nem is szĂŒksĂ©ges.
- Nem tudok vĂĄltoztatni mĂĄsokon. Ăs ez nem is szĂŒksĂ©ges.
- Amin vĂĄltoztatni tudok, az a sajĂĄt gondolkodĂĄsmĂłdom. Csakis erre van szĂŒksĂ©gem. Ez maga a bölcsessĂ©g.
A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn elkezdtem kigyomlĂĄlni a sajĂĄt elmĂ©mben mĂ©lyen gyökerezĆ tĂ©vhiteket, amelyek akadĂĄlyoztak eddig a földi boldogsĂĄg megtapasztalĂĄsĂĄban. Elkezdtem felismerni Ă©s elengedni az önzĆ gondolkodĂĄsmĂłdot:
- az egĂłs megnyilvĂĄnulĂĄsokat;
- az Ă©n-központĂș igĂ©nyeket;
- a téves azonosulåsokat.
Ezek a felismerĂ©sek Ă©s gyakorlatok elvezetettek önismeretem (Ă©n-kĂ©pem) teljes megvĂĄltozĂĄsĂĄhoz, a derƱ, a nyugodt Ă©letöröm fogalmĂĄnak megĂ©rtĂ©sĂ©hez Ă©s elsajĂĄtĂtĂĄsĂĄhoz.
A Nyolcadik és Kilencedik Lépést megtéve megbékéltem a vilåggal, mivel råébredtem, hogy:
- A megbocsåtås elƱzi a neheztelést.
- Az elvåråsok elengedése tåvol tartja a csalódåst.
- A hibĂĄk bĂĄrmikor kijavĂthatĂłk.
- BƱn nem létezik.
- A jóvåtétel jóvå teszi a vilågot.
RĂĄĂ©bredtem, hogy ezek utĂĄn lelki bĂ©kĂ©met â magamon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. HĂĄlĂĄs vagyok Istennek ezĂ©rt az ajĂĄndĂ©kĂ©rt.
Sajåt lelki békém a legértékesebb dolog, amit a vilågnak adhatok!
Segédlet a 12.3. lépés-részhez:
12.3, Megértem, mi a derƱ és megismerem a békét.
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek szĂĄmodra a következĆ fogalmak:
⹠DerƱ
⹠Béke
⹠Bölcsesség
⹠Milyen felismerésekre vezethet minket a Lelki Béke Imåja?
⹠Az egó felismerése és elengedése elvezethet-e a lelki békéhez?
⹠Hogyan jårulnak hozzå a jóvåtételek a lelki békéhez?
Ărd le bĂĄrmilyen tapasztalatodat, ami azt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy:
âą Lelki bĂ©kĂ©det â önmagadon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti.
⹠Lelki békéd nagy ajåndék az egész vilågnak.
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.4.
12.4, A LĂPĂSEK HATĂSĂRA KIALAKULTAK BENNEM SAJĂT SPIRITUĂLIS ELVEIM.
A sajĂĄt spirituĂĄlis elveim fokozatosan alakultak ki bennem a lĂ©pĂ©sek hatĂĄsĂĄra. Az összegzĂ©sĂŒkre itt, a 12. lĂ©pĂ©sem gyakorlĂĄsa sorĂĄn kerĂtettem sort:
1. ELFOGADĂS
Amikor az ElsĆ LĂ©pĂ©sben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt Ă©reztem, hogy kegyelmet kaptam. MegmenekĂŒltem az örök szenvedĂ©stĆl. AzĂłta igyekszem a dolgokat Ă©s az embereket olyannak elfogadni, amilyenek. Minden pillanatban prĂłbĂĄlom elfogadni az adott pillanatot.
- AA-s szlogen: "Csak a mai nap!"
- SajĂĄt szlogen: "Most itt jĂł!"
2. MEGĂRTĂS
A MĂĄsodik LĂ©pĂ©s megtĂ©tele kapcsĂĄn erĆsödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mĂĄsok felett ĂtĂ©lkeznem, nem kell mĂĄsokat cĂmkĂ©znem, inkĂĄbb a megĂ©rtĂ©sre kell törekednem. Nem kell azt hinnem, hogy nekem van igazam, nem kell mĂĄsokat irĂĄnyĂtanom. FelsĆbb ErĆk irĂĄnyĂtanak.
- AA-s szlogen: "Ălni Ă©s Ă©lni hagyni!"
- SajĂĄt szlogen: "Ć jĂł!"
3. ĂNZETLENSĂG
A Harmadik LĂ©pĂ©st gyakorolva rĂĄĂ©bredtem, hogy az a legjobb, ha Isten akarata Ă©rvĂ©nyesĂŒl, Ă©s elkezdtem hĂĄlĂĄt adni mindenĂ©rt. Elkezdtem hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl adni. Ingyen adni, amit ingyen kaptam.
- AA-s szlogen: "HĂĄlĂĄs alkoholista vagyok."
- SajĂĄt szlogen: "Adni jĂł!"
4. SZERETET
A Negyedik Ă©s Ătödik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn sikerĂŒlt mindenkinek megbocsĂĄtanom. RĂĄĂ©bredtem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©re. RĂĄĂ©bredtem arra, is hogy mindenki szerethetĆ, hiszen egyek vagyunk.
- AA-s szlogen: "Mindenkiben lehet valamit szeretni!"
- SajĂĄt szlogen: "Mindenki jĂł!"
5. ĂRĂM / DERư
A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem arra, hogy az egĂł okozta szĂĄmomra a legtöbb szenvedĂ©st. A sajĂĄt elmĂ©m, Ă©s az abban a mĂ©lyen gyökerezĆ tĂ©vhiteim akadĂĄlyoztak a derƱ Ă©s az öröm megtapasztalĂĄsĂĄban. Elkezdtem felismerni Ă©s elengedni a fölösleges dolgokat.
- AA-s szlogen: "Engedd el! BĂzd Istenre!"
- SajĂĄt szlogen: "Ălni jĂł!"
6. BĂKE
A Nyolcadik Ă©s Kilencedik LĂ©pĂ©st megtĂ©ve megbĂ©kĂ©ltem a vilĂĄggal. RĂĄĂ©bredtem, hogy lelki bĂ©kĂ©met â magamon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal.
- AA-s szlogen: "MegĂ©rtjĂŒk, mi a derƱ, Ă©s megismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t."
- SajĂĄt szlogen: "JĂł vagyok!"
7. SAJĂT ĂT
A Tizedik Ă©s Tizenegyedik LĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsa sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy nem kell a "rĂ©gi programok" ĂĄltal kijelölt utat jĂĄrnom. JĂĄrhatom a sajĂĄt utamat, segĂtve mĂĄsokat is Ăștjukon.
- AA-s szlogen: "Légy hƱ önmagadhoz!"
- SajĂĄt szlogen: "JĂł Ășton jĂĄrok!"
Segédlet a 12.4. lépés-részhez:
12.4, A lépések hatåsåra kialakultak bennem sajåt spirituålis elveim.
âą HajlandĂłsĂĄg
âą ElfogadĂĄs
⹠Megértés
âą ĂnzetlensĂ©g
âą Szeretet
âą Ăröm
⹠Béke
âą FĂŒggetlensĂ©g
âą Elfogadod-e mĂĄr a jelen pillanatot olyannak, amilyen? (âCsak a mai nap!â)
âą Feladtad-e mĂĄr mĂĄsok irĂĄnyĂtĂĄsĂĄnak szĂĄndĂ©kĂĄt? (âĂlni Ă©s Ă©lni hagyni!â)
âą Tudsz-e bĂĄrmiĂ©rt hĂĄlĂĄt adni, amit kapsz? (âHĂĄlĂĄs alkoholista vagyok!â)
âą Tudsz-e adni hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl? (âIngyen kaptad, ingyen add tovĂĄbb!â)
âą Kezded-e mĂĄr Ă©rezni a mindennel valĂł egysĂ©get? (âMi szeretĂŒnk tĂ©ged!")
âą Hogy ĂĄllsz az egĂłs tĂ©vhiteid felismerĂ©sĂ©vel? (âEngedd el! BĂzd Istenre!")
âą Tudsz-e mĂĄr bĂ©kĂ©ben Ă©lni önmagaddal Ă©s mĂĄsokkal? (âMegismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t!â)
âą Alakul-e mĂĄr sajĂĄt ĂN-kĂ©ped? (âLĂ©gy hƱ Ănmagadhoz!â)
PrĂłbĂĄld meg megfogalmazni sajĂĄt spirituĂĄlis elveidet!
...
...
...
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.5.
12.5, ALAPELVEIMET PRĂBĂLOM FOLYAMATOSAN ALKALMAZNI HĂTKĂZNAPI HELYZETEKBEN.
Az elĆzĆ lĂ©pĂ©srĂ©szben összefoglalt spirituĂĄlis elveimet a következĆkĂ©ppen alkalmazom, illetve gyakorolom:
1. ELFOGADĂSÂ (Csak a mai nap! Just For Today!)
Igyekszem a jelenben Ă©lni. Nem rĂĄgĂłdom a mĂșlton. Nem fĂŒrkĂ©szem a jövĆt.
Gyakorlom a következĆ programozĂł mondatokat:
- Elfogadom a jelen pillanat âilyensĂ©gĂ©tâ.
- Egy dolog biztos: mindig most van.
- Ami jön, fogadjåtok. Ami megy, engedjétek.
- Most itt jĂł!
2. MEGĂRTĂS (Ălni Ă©s Ă©lni hagyni! Live and Let Live!)
Nem ĂtĂ©lem el se sajĂĄt magam, se mĂĄsok vĂ©tkeit. Nem kiĂĄltok bƱnt, ha valaki hibĂĄt követ el. Nem drĂĄmĂĄzok.
- Nincs igényem arra, hogy nekem legyen igazam.
- Nincs Ăn, nincs problĂ©ma.
- Nincs konfliktusom senkivel.
- Nem ĂtĂ©lkezem, nem cĂmkĂ©zek.
- Ć jĂł!
3. ĂNZETLENSĂGÂ (HĂĄlĂĄs alkoholista vagyok!)
HĂĄlĂĄt adok, hogy kapcsolatba kerĂŒltem az AA-val. HĂĄlĂĄt adok olyan dolgokĂ©rt, amelyeket mĂĄsok termĂ©szetesnek vesznek. A lehetĆ legtöbbet prĂłbĂĄlom adni mĂĄsoknak, hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl.
- DicsĆsĂ©g a MagassĂĄgban Istennek! Gloria in Excelsis Deo!
- EgyedĂŒl IstenĂ© a dicsĆsĂ©g! Soli Deo Gloria!
- MĂĄsoknak adva: kapunk.
- Adni jĂł!
4. SZERETETÂ (Mindenkiben lehet valamit szeretni!)
FeltĂ©tel nĂ©lkĂŒl szeretek. Fölismerem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©t. MegbocsĂĄtok mindenkinek.
- MegbocsĂĄtok nekik, hiszen nem tudjĂĄk, mit tesznek.
- Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
- Az egység fölismerése a szeretet.
- A szeretet semmit sem akar, Ă©s semmitĆl sem fĂ©l.
- Mindenki jĂł!
5. DERư (Engedd el â BĂzd Istenre! Let Go â Let God!)
Felismerem Ă©s elengedem egĂłs megnyilvĂĄnulĂĄsaimat. Ărömöt Ă©s boldogsĂĄgot sugĂĄrzok mindenkire.
- A helyzetek nem tesznek boldogtalannĂĄ, csak a gondolatok.
- A szenvedĂ©sre addig volt szĂŒksĂ©gem, amĂg rĂĄ nem jöttem, hogy szĂŒksĂ©gtelen.
- Ălni jĂł!
6. BĂKE (MegĂ©rtjĂŒk mi a derƱ, Ă©s megismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t!)
Békében élek önmagammal és måsokkal. Igyekszem nem megzavarni måsok lelki békéjét.
- Lelki békém a legértékesebb ajåndék, amit a vilågnak adhatok.
- Nem a testem, a gondolataim vagy az érzelmeim vagyok.
- Nem a gondolkodĂł vagyok, hanem a lĂ©tezĆ.
- JĂł vagyok!
- Vagyok.
7. ĂT, ĂLET (LĂ©gy hƱ önmagadhoz! Be True To Yourself!)
SajĂĄt utamat jĂĄrom, Ă©s segĂtek mĂĄsoknak is Ăștjukon. Felismerem az egĂł szavĂĄt, Ă©s meghallom IstenĂ©t is. Az utĂłbbit vĂĄlasztom.
- Nem kell a kondicionålt egó åltal kijelölt utat jårnom.
- Nem kell semmit tennem.
- Nem kell semmilyennek lennem.
- Isten megszentelt Fia vagyok.
- Ăn vagyok az Ăt, az IgazsĂĄg Ă©s az Ălet!
- JĂł Ășton jĂĄrok!
Segédlet a 12.5. lépés-részhez:
12.5, Alapelveimet próbålom folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.
VĂĄzold fel spirituĂĄlis elveidet, Ă©s tĂĄrsĂts hozzĂĄjuk programozĂł mondatokat, pĂ©ldĂĄul:
1. ElfogadĂĄs:
a. Csak a mai nap!
b. Elfogadom az Isten ĂĄltal teremtett vilĂĄgot olyannak, amilyen.
c. Ami jön, elfogadom. Ami megy, elengedem.
2. Megértés:
a. Ălni Ă©s Ă©lni hagyni!
b. Nem ĂtĂ©lkezem, nem bĂrĂĄlok, nem minĆsĂtek.
c. stbâŠ
Ărd fel ezeket mindenfelĂ©, Ă©s gyakorold folyamatosan!
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.6.
12.6, KIALAKULT A SAJĂT FELFOGĂSOM SZERINTI ISTEN-KĂPEM.
A 3. lĂ©pĂ©sben Ărtam, hogy hajlandĂłvĂĄ vĂĄltam (a sajĂĄt felfogĂĄsom szerinti) Istenre bĂzni Ă©letem alakulĂĄsĂĄt. MiutĂĄn elhatĂĄroztam, hogy "Ă©letem szĂndarabjĂĄban ettĆl kezdve Isten lesz a rendezĆ, Ć a fĆnök, Ă©n a beosztott", azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen is az Ă©n "sajĂĄt" Istenem.
Mik lehetnek azok a jellemzĆi, amelyek miatt Ă©rdemes a gondviselĂ©sĂ©re bĂzni az Ă©letem? Az AA-s irodalom mellett szĂĄmos mĂĄs spirituĂĄlis irodalmat is elolvasva a következĆkre jutottam:
Az én Istenem:
1. Mindig jelen van.
2. Nem ĂtĂ©lkezik.
3. Mindent megad.
4. Szeret és megbocsåt.
5. Ărömöt sugĂĄroz.
6. BĂ©kĂ©t nyĂșjt.
7. Mutatja az utat.
Ez az Isten-kĂ©p kezdett a 3. lĂ©pĂ©snĂ©l kialakulni bennem. A kĂ©sĆbbi lĂ©pĂ©sek ezt erĆsĂtettĂ©k meg. Ez az Isten-kĂ©p kĂ©pezte az alapjĂĄt azoknak a spirituĂĄlis elveknek, amelyeket a mai napig is prĂłbĂĄlok Ă©letem minden megnyilvĂĄnulĂĄsĂĄban alkalmazni. BelĂĄttam, hogy Isten nem vĂĄr el tĆlem semmi mĂĄst, csak azt, hogy Ă©n is Ășgy viselkedjek, mint Ć:
1. Isten mindig jelen van, mindig velem van, ezért én is igyekszem a jelenben élni, hogy vele legyek.
2. Isten nem ĂtĂ©lkezik felettem, Ă©s mĂĄsok felett sem, ezĂ©rt Ă©n sem ĂtĂ©lem el se sajĂĄt magam, se mĂĄsok vĂ©tkeit.
3. Isten mindent megad nekem, amire szĂŒksĂ©gem van, ezĂ©rt Ă©n is a lehetĆ legtöbbet prĂłbĂĄlom adni mĂĄsoknak.
4. Isten szeret mindent Ă©s mindenkit, megbocsĂĄt nekem Ă©s mĂĄsoknak is, ezĂ©rt Ă©n is feltĂ©tel nĂ©lkĂŒl szeretek Ă©s megbocsĂĄtok.
5. Isten örömöt, boldogsågot sugåroz råm és måsokra, ezért én is örömöt és boldogsågot sugårzok mindenkire.
6. Isten bĂ©kĂ©t nyĂșjt nekem Ă©s mĂĄsoknak, ezĂ©rt Ă©n is bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal.
7. isten megmutatja az utat nekem Ă©s mĂĄsoknak, ezĂ©rt Ă©n is a sajĂĄt utamat jĂĄrom, Ă©s segĂtek mĂĄsoknak is az Ăștjukon.
Segédlet a 12.6. lépés-részhez:
12.6, KialakĂtom â a sajĂĄt felfogĂĄsom szerinti â isten-kĂ©pemet.
âą Milyennek kĂ©pzeled a te â sajĂĄt felfogĂĄsod szerinti â Istenedet?
âą Mit jelent Ć szĂĄmodra? Mit ad neked?
âą Hogyan fĂŒggenek össze a spirituĂĄlis elveid a sajĂĄt Isten-kĂ©peddel?
Ărd le bĂĄrmilyen tapasztalatodat, ami azt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy:
âą SajĂĄt Isten-kĂ©pĂŒnk nagymĂ©rtĂ©kben befolyĂĄsolja lelki egĂ©szsĂ©gĂŒnket.
⹠A sajåt Isten-felfogås hasznosabb lehet, mint åtvenni egy vallåsos képet.
Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.7.
12.7, PRĂBĂLOM AZ ĂZENETET ELJUTTATNI A MĂG SZENVEDĆ ALKOHOLISTĂKHOZ.
VĂ©gezetĂŒl összefoglalom, hogy amiĂłta a jĂłzanodĂĄs ĂștjĂĄra lĂ©ptem (2008. augusztus 18.), hogyan prĂłbĂĄltam azÂ ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆ alkoholistĂĄkhoz:
1. SZEMĂLYES MEGOSZTĂS
AA gyƱlĂ©seken, talĂĄlkozĂłkon Ă©s intĂ©zmĂ©nyekben tartott ĂŒzenetĂĄtadĂĄsok alkalmĂĄval gyakran jelenkezem szĂłlĂĄsra. Megosztom tapasztalataimat, Ă©rzĂ©seimet, gondolataimat, hozzĂĄĂĄllĂĄsomat. IsmerĆseim elĆtt nem titkolom aktĂv alkoholista mĂșltamat. Akit Ă©rdekel, annak szĂvesen beszĂ©lek az AA-rĂłl, a programunkrĂłl, a lĂ©pĂ©sekrĆl.
2. ELEKTRONIKUS MEGOSZTĂS
Az internet segĂtsĂ©gĂ©vel közzĂ©teszem megosztĂĄsaimat a közössĂ©gi fĂłrumokon is, fĆkĂ©nt a Facebook "12 LĂ©pĂ©s" Ă©s "Just For Today" csoportjĂĄban. Ezek a megosztĂĄsok korĂĄbban a Napi ElmĂ©lkedĂ©shez kapcsolĂłdtak, ez Ă©vben pedig konkrĂ©tan a 12 lĂ©pĂ©shez. Gyakran hozzĂĄ is szĂłlok mĂĄsok megosztĂĄsaihoz. PrivĂĄt (Messenger) ĂŒzenetekre is szĂvesen vĂĄlaszolok.
3. SZOLGĂLAT
Budapesten 4 Ă©ven keresztĂŒl voltam gyƱlĂ©s-vezetĆ kĂŒlönbözĆ helyszĂneken. Szlogen-gyƱlĂ©st Ă©s LĂ©pĂ©s-gyƱlĂ©st szerveztem, ill. vezettem. Gyakran vĂĄllaltam bevezetĆ tartĂĄsĂĄt mĂĄs gyƱlĂ©seken Ă©s regionĂĄlis talĂĄlkozĂłkon. Jelenleg a Facebook 12 LĂ©pĂ©s csoportjĂĄban alakĂtok ki LĂ©pĂ©s-Kalauzokat azok szĂĄmĂĄra, akik komolyan szeretnĂ©nek a lĂ©pĂ©seken dolgozni. On-line gyƱlĂ©seken tovĂĄbbra is vĂĄllalom bevezetĆ tartĂĄsĂĄt.
4. SZPONZORĂLĂS
Van nĂ©hĂĄny tĂĄrsam, fĆleg MagyarorszĂĄgon, akik gyakran kĂ©rnek tĆlem tanĂĄcsokat a lĂ©pĂ©sekkel kapcsolatban. Jelenleg AngliĂĄban Ă©lek, Ă©s a szponzorĂĄltjaimmal elektronikusan tartom a kapcsolatot. LĂ©pĂ©s-munkĂĄt is vĂ©gzĂŒnk Google Drive-on Ă©s egyĂ©b felhĆkön keresztĂŒl.
SzĂĄmomra azÂ ĂŒzenetĂĄtadĂĄs alaplevei a következĆk:
A. TARTALMI alapelvem:
Nem szoktam tĂșl sokat beszĂ©lni arrĂłl, hogy hogyan ittam. TermĂ©szetesen nem titok az sem, de â elĆdeink javaslatait követve â inkĂĄbb arrĂłl beszĂ©lek, hogy:
1. Hogyan kerĂŒltem az AA-ba.
2. Hogyan józanodom; hogyan csinålom a lépéseket.
B. FORMAI alapelvem:
A Nagykönyv Ărja a 88. oldal aljĂĄn: "Sohase beszĂ©ljĂŒnk egy alkoholistĂĄval morĂĄlis vagy spirituĂĄlis magaslatrĂłl. EgyszerƱen tĂĄrjuk elĂ© a spirituĂĄlis eszközöket, hadd vizsgĂĄlja meg Ćket. Mutassuk meg, hogyan vĂĄltak be a mi esetĂŒnkben."
Erre törekszem.
Segédlet a 12.7. lépés-részhez:
12.7, PrĂłbĂĄlom az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆ alkoholistĂĄkhoz.
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy mi mĂłdon hasznĂĄlod a következĆ ĂŒzenet-ĂĄtadĂĄsi formĂĄkat:
⹠Személyes megosztås
âą Elektronikus megosztĂĄs
âą SzolgĂĄlat
âą SzponzorĂĄlĂĄs
⹠Egyéb formåk?
Hogyan prĂłbĂĄlod spirituĂĄlis elveidet ĂŒzenet-ĂĄtadĂĄsaidban is alkalmazni?
Csaba
- csakamainap
- Site Admin
- Has thanked: 1 time
-
Site Owner
Administrator
Moderator
Veteran
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 0 Replies
- 1500 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 3206 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 1161 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 2082 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 2040 Views
-
Last post by csakamainap
- Menu
- Birthdays
- No birthdays today
In the next 30 days
No members have a birthday within this period of time.
- Links
- Statistics
- Totals
Total posts 164
Total topics 150
Total Announcements: 0
Total Stickies: 0
Total Attachments: 0
Topics per day: 1
Posts per day: 1
Users per day: 0
Topics per user: 8