Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.0.
A 12 LĂ©pĂ©s Ă©s 12 HagyomĂĄny könyvĂŒnk a Nyolcadik LĂ©pĂ©s fejezetben a 79. oldalon ezt Ărja:
"A Nyolcadik Ă©s Kilencedik lĂ©pĂ©s a szemĂ©lyes kapcsolatokkal foglalkozik. ElĆször visszapillantunk a mĂșltba, hol követtĂŒnk el hibĂĄkat, majd erĆfeszĂtĂ©seket teszĂŒnk az okozott sĂ©relmek jĂłvĂĄtĂ©telĂ©re. VĂ©gĂŒl â mĂĄr megtisztulva a mĂșlt roncsaitĂłl â tiszta Ă©s Ășj önismerettel prĂłbĂĄljuk kapcsolatainkat mindenkivel, akit csak ismerĂŒnk, a lehetĆ legjobb irĂĄnyba fejleszteni."
NĂ©zzĂŒk tehĂĄt a nyolcadikat:
8. SZĂMBA VETTEM MINDAZOKAT, AKIKNEK VALAHA KĂRĂRA VOLTAM, ĂS HAJLANDĂVĂ VĂLTAM MINDNYĂJUKNAK JĂVĂTĂTELT NYĂJTANI.
TalĂĄn mondanom sem kell, hogy ebben nem a "szĂĄmbavĂ©tel" jelentette a fĆ nehĂ©zsĂ©get, hanem a "hajlandĂłvĂĄ vĂĄlĂĄs". MĂg a szĂĄmbavĂ©telt a 4. lĂ©pĂ©sbĆl kiindulva gyakorlatilag pĂĄr perc alatt meg tudtam csinĂĄlni, addig a hajlandĂłvĂĄ vĂĄlĂĄshoz szĂĄmos tovĂĄbbi lĂ©pĂ©st meg kellett tennem. Ezek a következĆk voltak:
1. Visszatekintettem a mĂșltba, hogy hol követtem el hibĂĄkat mĂĄsok kĂĄrĂĄra.
2. Felmértem, hogy neheztelek-e még bårkire a vilågban.
3. VilĂĄgosan lĂĄttam, hogy hibĂĄim kijavĂthatĂłk, jĂłvĂĄtehetĆk.
4. HajlandĂłvĂĄ vĂĄltam vĂ©gleg lezĂĄrni a mĂșltat Ă©s Ășj Ă©letet kezdeni.
5. Megvizsgåltam, hogy vannak-e még elvåråsaim måsokkal szemben.
6. Megismertem a közvetlen jóvåtétel formåit.
7. Felismertem, hogy a bocsånatkérés nem jóvåtétel.
8. Tervet kĂ©szĂtettem a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telek megtĂ©telĂ©re.
A hĂłnap hĂĄtralĂ©vĆ rĂ©szĂ©ben rĂ©szletezem majd ez utĂłbbi pontokat.
<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
SegĂ©dlet a 8. lĂ©pĂ©s elĆkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez:
A lépés bevezetéseként:
TanulmĂĄnyozd ĂĄt a 8. lĂ©pĂ©st a 12/12 könyvĂŒnkben!
VegyĂ©l rĂ©szt olyan gyƱlĂ©seken, ahol a 8. lĂ©pĂ©srĆl van szĂł!
BeszĂ©lgess a szponzoroddal az 8. lĂ©pĂ©srĆl!
Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.1.
8.1, VISSZATEKINTETTEM A MĂLTBA, HOGY HOL KĂVETTEM EL HIBĂKAT MĂSOK KĂRĂRA.
A 12 LĂ©pĂ©s Ă©s 12 HagyomĂĄny könyvĂŒnk azt Ărja a 79. oldalon:
"Az AA minden tagja rĂĄjön arra, hogy nem juthat messzire ezen az Ășton, amĂg nem tekint vissza sajĂĄt mĂșltjĂĄra, hogy mĂ©lyrehatĂł Ă©s bĂĄtor önvizsgĂĄlat sorĂĄn földerĂtse: milyen rombolĂĄst vĂ©gzett pĂĄlyafutĂĄsa alatt mĂĄsokban. Bizonyos mĂ©rtĂ©kben ez mĂĄr megtörtĂ©nt az erkölcsi leltĂĄr sorĂĄn, most viszont megkettĆzött erĆfeszĂtĂ©ssel kell feltĂĄrni, hogy konkrĂ©tan hĂĄny szemĂ©ly, Ă©s hogyan szenvedett sĂ©relmet."
ElĆvettem hĂĄt a 4. lĂ©pĂ©sben kĂ©szĂtett neheztelĂ©s-listĂĄmat, Ă©s kiegĂ©szĂtettem mĂ©g nĂ©hĂĄny szemĂ©llyel, valahogy Ăgy:
- AnyĂĄm
- Volt feleségem
- Volt fĆnököm I.
- Volt fĆnököm II.
- Fiam
- LĂĄnyom
- stb.
AztĂĄn tĂĄblĂĄzattĂĄÂ alakĂtottam, Ă©s csinĂĄltam egy 2. oszlopot, ahovĂĄ beĂrtam, hogy mik azok a kĂĄrok, amelyeket okoztam, egy 3. oszlopba pedig azt, hogy mi a tervem ezek jĂłvĂĄtĂ©telĂ©re.
(Bocsi, de nem tudok ide tĂĄblĂĄzatot beszĂșrni!)
EgyĂ©bkĂ©nt azt is Ărja az irodalmunk, hogy szĂĄmos akadĂĄlyba ĂŒtközhetek a listĂĄm összeĂĄllĂtĂĄsa, illetve a jĂłvĂĄtĂ©telek megtĂ©tele sorĂĄn, pĂ©ldĂĄul:
- Az a rögeszmém, hogy csak magamnak årtottam.
- FĂ©lek a titkaim felszĂnre kerĂŒlĂ©sĂ©tĆl.
- Hiånyos volt a 4. lépésem, és sokakra neheztelek még.
- Attól tartok, hogy jóvåtehetetlen bƱnöket követtem el.
- Felejteni szeretnĂ©k, ezĂ©rt nem akarom bolygatni a mĂșltat.
- Nem hiszek abban, hogy a jĂłvĂĄtĂ©tel egy Ășj Ă©let kezdete lehet.
- Azt vårom, hogy a måsik fél kezdje a jóvåtételt.
- A jóvåtétellel megbocsåtåst akarok kicsikarni a måsikból.
- Nem Ă©rtem meg, hogy mi is az, hogy KĂZVETLEN jĂłvĂĄtĂ©tel.
- A közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telt bocsĂĄnatkĂ©rĂ©ssel akarom helyettesĂteni.
Ezen akadĂĄlyok szisztematikus felszĂĄmolĂĄsa kĂ©pezte szĂĄmomra a 8. lĂ©pĂ©s hĂĄtralĂ©vĆ rĂ©szĂ©t. Az elkövetkezendĆ hetekben majd rĂ©szletesen Ărok errĆl.
<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
Segédlet a 8.1. lépés-részhez:
8.1, Visszatekintek a mĂșltba, hogy hol követtem el hibĂĄkat mĂĄsok kĂĄrĂĄra.
BemelegĂtĂ©skĂ©ppen röviden Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy:
âą Igaz-e, hogy mindig csak magadnak ĂĄrtottĂĄl?
âą FĂ©lsz-e titkaid felszĂnre kerĂŒlĂ©sĂ©tĆl?
⹠Sokakra neheztelsz még?
⹠Tartasz-e még attól, hogy jóvåtehetetlen bƱnöket követtél el?
âą SzeretnĂ©l-e sok esetben inkĂĄbb felejteni, mint bolygatni a mĂșltat?
âą KĂ©telkedsz-e abban, hogy a jĂłvĂĄtĂ©tel egy Ășj Ă©let kezdete lehet?
⹠Vannak-e esetek, ahol azt vårod, hogy a måsik fél kezdje a jóvåtételt?
⹠Vårsz-e måsoktól megbocsåtåst a jóvåtételért cserébe?
âą Ărzel-e kĂ©sztetĂ©st arra, hogy gyorsan mindenkitĆl bocsĂĄnatot kĂ©rj?
âą VilĂĄgosan Ă©rted-e, hogy mi is az, hogy KĂZVETLEN jĂłvĂĄtĂ©tel?
KĂ©szĂts tĂĄblĂĄzatot 3 oszloppal:
1. Az elsĆ oszlopba Ărd be azokat, akiknek kĂĄrĂĄra voltĂĄl! SegĂtsĂ©gĂŒl hasznĂĄld a 4. LĂ©pĂ©sed neheztelĂ©s-listĂĄjĂĄt!
2. A mĂĄsodik oszlopba Ărd be, hogy mik azok az (anyagi, fizikai, lelki, szellemi, Ă©rzelmi) kĂĄrok, amiket okoztĂĄl!
3. A 3. oszlopot egyelĆre hagyd ĂŒresen. Ott lesznek majd a tervek a jĂłvĂĄtĂ©telre.
Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.2.
8.2, FELMĂRTEM, HOGY NEHEZTELEK-E MĂG BĂRKIRE A VILĂGBAN.
A LĂ©pĂ©skönyvben olvastam, hogy szĂĄmos akadĂĄlyba ĂŒtközhetek a jĂłvĂĄtĂ©teli listĂĄm összeĂĄllĂtĂĄsa, illetve a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telek megtĂ©tele sorĂĄn. A gyƱlĂ©seken, tĂĄrsaim megosztĂĄsait hallgatva szintĂ©n ez a tapasztalat erĆsödött meg bennem. Elkezdtem tehĂĄt sorra venni ezeket, amiket az elĆzĆ megosztĂĄsomban mĂĄr felsoroltam. LeĂrĂĄsuk a LĂ©pĂ©skönyv 80-81. oldalĂĄn rĂ©szletesen megtalĂĄlhatĂł.
1. Az a rögeszmém, hogy csak magamnak årtottam.
TermĂ©szetesen ĂĄrtottam magamnak is. Nagyon sokat ĂĄrtottam magamnak. Viszont magammal szemben megteszem a jĂłvĂĄtĂ©teleket, amikor elmegyek gyƱlĂ©sre, talĂĄlkozom a tĂĄrsakkal, Ă©s lelki bĂ©kĂ©re talĂĄlok. JĂłvĂĄtĂ©tel az is, amikor szponzort keresek magamnak, hogy segĂtsen a felĂ©pĂŒlĂ©sben. JĂłvĂĄtĂ©tel az is, amikor csinĂĄlom a lĂ©pĂ©seket, Ă©s lelkileg fejlĆdöm.
2. FĂ©lek a titkaim felszĂnre kerĂŒlĂ©sĂ©tĆl.
A 4. Ă©s 5. lĂ©pĂ©s megtĂ©tele Ăłta nincsenek titkaim. Se Isten, se ember elĆtt. Nem vagyok bƱnös. Tudom, hogy sajĂĄt Ă©letemĂ©rt Ă©n vagyok a felelĆs, de bƱnös nem vagyok. Mindig követhetek el hibĂĄkat, de mindig kijavĂthatom, illetve jĂłvĂĄtehetem azokat. A mĂșltbeli hibĂĄk kijavĂtĂĄsĂĄnak legfontosabb eszköze Ă©ppen a 9. lĂ©pĂ©s, ezĂ©rt a 8. lĂ©pĂ©st ugyanolyan mĂ©lyrehatĂłan Ă©s bĂĄtran kell megtennem, mint a 4.-et.
3. Hiånyos volt a 4. lépésem, és sokakra neheztelek még.
NehĂ©z Ășgy bocsĂĄnatot kĂ©rni bĂĄrkitĆl is, ha mĂ©g nem bocsĂĄtottam meg neki. NehĂ©z Ășgy közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telt nyĂșjtani, ha mĂ©g neheztelek az illetĆre. A könyvĂŒnk azt Ărja a 80. oldal 2. bekezdĂ©sĂ©ben:
"Ha most azon vagyunk, hogy bocsĂĄnatot kĂ©rjĂŒnk, miĂ©rt ne kezdhetnĂ©nk azzal, hogy mi bocsĂĄtunk meg nekik, mindannyiuknak, kivĂ©tel nĂ©lkĂŒl?"
Ăs akkor elkezdtem feltenni magamnak a sajĂĄt kis ellenĆrzĆ kĂ©rdĂ©seimet:
- Anyåmnak megbocsåtottam mår? Tényleg?
- Volt feleségemnek megbocsåtottam mår?
- A többieknek, akikre nehezteltem, megbocsåtottam mår?
- Gondolom-e még néha azt, hogy måsok szåndékosan årtani akarnak nekem?
- Gondolom-e még néha azt, hogy vannak megbocsåthatatlan bƱnök a vilågban?
- Haragszom-e még bårmiféle szervezetre, ideológiåra, politikåra, vallåsra?
Mert ha ezeket a kĂ©rdĂ©seket "lazĂĄn ĂĄtlĂ©pem", akkor nem a 8. lĂ©pĂ©st csinĂĄlom. Ha kell, visszatekintek a 4. lĂ©pĂ©semre. Addig nem megyek tovĂĄbb, amĂg ĆszintĂ©n meg nem bocsĂĄtok mindenkinek mindenĂ©rt, amĂg el nem engedem összes neheztelĂ©semet.
Segédlet a 8.2. lépés-részhez:
8.2, Felmérem, hogy neheztelek-e még bårkire a vilågban.
VĂĄlaszolj ĆszintĂ©n a következĆ ellenĆrzĆ kĂ©rdĂ©sekre:
âą BelĂĄttad-e mĂĄr, hogy mĂĄsoknak is ĂĄrtottĂĄl, nem csak magadnak?
âą Vannak-e mĂ©g titkaid bĂĄrki elĆtt?
⹠Anyådnak megbocsåtottål mår? Tényleg? Mindent?
⹠A többieknek, akikre nehezteltél, megbocsåtottål mår?
⹠Gondolod-e még néha azt, hogy måsok szåndékosan årtani akarnak neked?
⹠Gondolod-e még néha azt, hogy vannak megbocsåthatatlan bƱnök a vilågban?
⹠Haragszol-e még bårmiféle szervezetre, ideológiåra, politikåra, vallåsra?
âą UtĂĄlod-e mĂ©g a mĂĄskĂ©nt gondolkodĂłkat Ă©s a mĂĄsmilyeneket? Ăs a pedofilokat?
Csaba - 8. Lépés(részlet) - 8.3.
8.3, VILĂGOSAN LĂTTAM, HOGY HIBĂIM KIJAVĂTHATĂK, JĂVĂTEHETĆK.
BƱn, vétek, hiba... - hogyan is ållok ezekhez a fogalmakhoz?
Az 5. lépés sorån sokszor elmondtam magamban azt a szöveget, amit a katolikusok szoktak a mise elején a Confiteor részben:
"GyĂłnom a mindenhatĂł Istennek Ă©s nektek, testvĂ©reim, hogy sokszor Ă©s sokat vĂ©tkeztem gondolattal, szĂłval, cselekedettel Ă©s mulasztĂĄssal. Ăn vĂ©tkem, Ă©n vĂ©tkem, Ă©n igen nagy vĂ©tkem..."
A kĂ©rdĂ©s az, hogy ezek a(z igen nagy) vĂ©tkek, ezek a helytelen gondolatok, szavak Ă©s tettek vajon kijavĂthatĂłk-e, jĂłvĂĄtehetĆk-e?
Ha azt gondolnĂĄm, hogy Ă©n bƱnös vagyok, Ă©s ezek jĂłvĂĄtehetetlen bƱnök, akkor termĂ©szetesen Ă©rtelmetlen lenne a 8. lĂ©pĂ©sen dolgoznom. A bƱnök ugyanis mindig megtorlĂĄst kĂvĂĄnnak! Aki "bƱn"-t kiĂĄlt, az bĂŒntetĂ©st, megtorlĂĄst szeretne! Minimum halĂĄlt! De leginkĂĄbb jĂł sok szenvedĂ©st. MagĂĄnak, mĂĄsnak. Mindegy. A lĂ©nyeg, hogy fĂĄjjon!
Ha Ă©lni akarok, azt kell gondolnom, hogy nem vagyok bƱnös! FelelĆs vagyok a tetteimĂ©rt, szavaimĂ©rt, sĆt a gondolataimĂ©rt is, de bƱnös nem vagyok. Nem Ă©rdemlek szenvedĂ©st Ă©s halĂĄlt! Az Ă©let Ă©s a boldogsĂĄg az Ă©n sorsom. Isten akarata az, hogy tökĂ©letesen boldog legyek. HibĂĄim, hibĂĄs gondolataim, szavaim, cselekedeteim tehĂĄt kijavĂthatĂłk Ă©s jĂłvĂĄtehetĆk.
1. KIJAVĂTHATĂK:
A 4.-7. lĂ©pĂ©sek arrĂłl szĂłltak, hogy megvĂĄltoztattam helytelen (Ă©n-központĂș) gondolkodĂĄsmĂłdomat, ennek következtĂ©ben egyre kevesebb helytelen gondolat bukkan fel az elmĂ©mben, egyre kevesebb helytelen szĂł hagyja el szĂĄmat, Ă©s egyre kevesebb helytelen cselekedet csĂșszik ki a kezeim közĂŒl. Egyre kevesebbet hibĂĄzom. Ăgy egyre ritkĂĄbban van szĂŒksĂ©g jĂłvĂĄtĂ©telre.
2. JĂVĂTEHETĆK:
A 8.-9. lĂ©pĂ©sben erĆfeszĂtĂ©seket teszek a helytelen szavak Ă©s cselekedetek, valamint mulasztĂĄsok okozta (anyagi, fizikai, lelki, szellemi, Ă©rzelmi) kĂĄrok helyrehozatalĂĄra, megtĂ©rĂtĂ©sĂ©re, pĂłtlĂĄsĂĄra. Hiszem, hogy ez lehetsĂ©ges!
Ja, majd elfelejtettem: MĂĄsok sem bƱnösök. Ćk sem szenvedĂ©st Ă©s halĂĄlt Ă©rdemelnek, hanem egyĂŒttĂ©rzĂ©st, szeretet Ă©s megbocsĂĄtĂĄst!
Segédlet a 8.3. lépés-részhez:
8.3, VilĂĄgosan lĂĄtom, hogy hibĂĄim kijavĂthatĂłk, jĂłvĂĄtehetĆk.
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy:
âą KĂvĂĄnod-e nĂ©ha azt, hogy mĂĄsok megbƱnhĆdjenek bƱneikĂ©rt?
âą Mi a helyzet a bƱnözĆkkel? Nekik bƱnhĆdniĂŒk kell?
âą Akarod-e azt, hogy a bƱnösök (pl. a bƱnözĆk) szenvedjenek?
âą Van-e mĂ©g benned bƱntudat mĂșltbeli cselekedeteid miatt?
âą Neheztelsz-e magadra meglĂ©vĆ jellemhibĂĄid miatt?
âą Vajon a lelki fejlĆdĂ©s csökkenti a hibĂĄk elkövetĂ©sĂ©nek kockĂĄzatĂĄt?
Ărd le bĂĄrmilyen tapasztalatodat, ami azt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy:
âą FelelĆs vagy, nem pedig bƱnös.
âą HibĂĄid kijavĂthatĂłk.
âą HibĂĄid jĂłvĂĄtehetĆk.
Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.4.
8.4, HAJLANDĂVĂ VĂLTAM VĂGLEG LEZĂRNI A MĂLTAT ĂS ĂJ ĂLETET KEZDENI.
SzĂĄmomra a 8-9. lĂ©pĂ©sek a szabadsĂĄg ĂgĂ©retĂ©t hordozzĂĄk magukban. "Ăj szabadsĂĄgot Ă©s boldogsĂĄgot ismerĂŒnk meg" - ĂgĂ©ri a Nagykönyv a 78. oldalon. PĂ©ldĂĄul szabad hibĂĄznom. Az elĆzĆ lĂ©pĂ©s-rĂ©szben vilĂĄgossĂĄ vĂĄlt szĂĄmomra, hogy nincsenek bƱneim, hibĂĄimat pedig bĂĄrmikor kijavĂthatom, jĂłvĂĄtehetem.
A szabadsĂĄg azt is jelenti, hogy bĂĄrmikor kezdhetek Ășj Ă©letet. Kezdtem elhinni, hogy a jĂłvĂĄtĂ©tel egy Ășj Ă©let kezdete lehet. Elkezdtem ezt gyakorolni. Elkezdtem ezt megfigyelni, pĂ©ldĂĄul mĂĄsok megosztĂĄsaiban. Figyeltem, mennyivel mĂĄskĂ©nt gondolkodnak azok, akik valĂłdi jĂłvĂĄtĂ©telekrĆl szĂĄmolnak be. Mennyire megvĂĄltozott az Ă©letĂŒk. Mennyivel boldogabbak Ă©s szabadabbak.
A 12 LĂ©pĂ©s Ă©s 12 HagyomĂĄny könyv a 81. oldalon Ărja, hogy a jĂłvĂĄtĂ©telnek akadĂĄlya lehet a "cĂ©ltudatos felejteni akarĂĄs". Felejteni szeretnĂ©k, ezĂ©rt nem akarom bolygatni a mĂșltat. Azt Ărja:
"JĂłllehet bizonyos esetekben egyĂĄltalĂĄn nem tehetjĂŒk jĂłvĂĄ a kĂĄrt, vagy csak kĂ©sĆbb jön el annak az ideje, mĂ©gis pontosan Ă©s tĂŒzetesen meg kell vizsgĂĄlni mĂșltunkat, hogy lĂĄssuk, mikĂ©nt Ă©rintett az mĂĄsokat. NĂ©ha az derĂŒl ki, hogy az okozott sĂ©relem nem is volt igazĂĄn jelentĆs, de a magunknak okozott emocionĂĄlis kĂĄr igen. A nagyon mĂ©ly lelki konfliktusok - mĂ©g ha el is felejtjĂŒk Ćket â tudatalatti vilĂĄgunkban rejtĆznek."
A felejtĂ©s tehĂĄt nem megoldĂĄs. Csakis a mĂșlt feltĂĄrĂĄsa vezethet eredmĂ©nyre. Ăs ennek tudatalatti mĂ©lysĂ©gekig le kell mennie. A tudatalattim viszont ĂĄtprogramozhatĂł. ErrĆl szĂłl szĂĄmomra a program, ami megvalĂłsĂtja az Ășj Ă©letet.
Minden nap kezdhetek Ășj Ă©letet. A mai nap egy Ășj Ă©let kezdete.
Segédlet a 8.4. lépés-részhez:
8.4, HajlandĂłvĂĄ vĂĄlok vĂ©gleg lezĂĄrni a mĂșltat Ă©s Ășj Ă©letet kezdeni.
âą Vajon a valĂłdi jĂłvĂĄtĂ©telek megvĂĄltoztatjĂĄk-e az Ă©letĂŒnket?
âą GĂșzsba kĆt-e minket a mĂșlt, ha nem merjĂŒk feltĂĄrni?
⹠Akarsz-e még felejteni? Vagy inkåbb nekiållsz a feltåråsnak?
âą Szabadabbak-e azok, akik megtettĂ©k a szĂŒksĂ©ges jĂłvĂĄtĂ©teleket?
âą Akarod-e a szabadsĂĄgot?
⹠Hajlandó vagy-e jóvåtételekre?
âą Minden nap kezdhetsz Ășj Ă©letet.
âą A mai nap egy Ășj Ă©let kezdete.
Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.5.
8.5, MEGVIZSGĂLTAM, HOGY VANNAK-E MĂG ELVĂRĂSAIM MĂSOKKAL SZEMBEN.
A 3. lĂ©pĂ©semben mĂĄr felismertem, hogy nem tudok vĂĄltoztatni mĂĄsokon. Ăs azt is, hogy ez nem is szĂŒksĂ©ges. Az AA-s tapasztalatok viszont azt mutatjĂĄk, hogy kĂ©tfĂ©le elvĂĄrĂĄs (hibĂĄs gondolat) mĂ©g felbukkanhat a 8. lĂ©pĂ©s kapcsĂĄn, Ă©s ezek akadĂĄlyozhatjĂĄk a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telt:
- Ć is okozott nekem kĂĄrt. MiĂ©rt nem Ć kezdi a jĂłvĂĄtĂ©telt?
- Ha jĂłvĂĄtĂ©telt nyĂșjtok neki, elvĂĄrhatom, hogy megbocsĂĄsson!
TermĂ©szetesen mindkĂ©t gondolat hibĂĄs, hiszen nem viszi elĆre a lelki fejlĆdĂ©semet. Mit tettem, hogy elengedjem ezeket a gondolatokat?
I.) AZT VĂRTAM, HOGY A MĂSIK FĂL KEZDJE A JĂVĂTĂTELT.
Ez elĂ©g gyerekes viselkedĂ©s volt. TovĂĄbbi hibĂĄs gondolatok ĂĄlltak mögötte, amelyeket sikerĂŒlt feltĂĄrnom a tudatalattimbĂłl. Többek között:
- Ăn csak akkor tudok adni, ha elĆbb kapok valamit.
- Nehogy mår én legyek a hunyó!
- Nehogy mĂĄr neki legyen jĂł!
- Az kell az önbecsĂŒlĂ©semhez, hogy Ć kezdje.
- EgyĂ©bkĂ©nt is Ć tehet rĂłla.
A listĂĄmat tanulmĂĄnyozgatva felismertem, hogy ezek a gondolatok mind az egĂłnak köszönhetĆk. Elkezdtem hĂĄt gyakorolni a következĆt:
"Elfogadom, hogy a jóvåtételnek nem feltétele, hogy a måsik is ezt tegye."
II.) A JĂVĂTĂTELLEL MEGBOCSĂTĂST AKARTAM KICSIKARNI A MĂSIKBĂL.
Azt gondoltam, hogy akkor Ă©lhetek szabad Ă©s boldog Ă©letet, ha mindenki megbocsĂĄt nekem, akinek valaha ĂĄrtottam. Azt kĂ©pzeltem, hogy ha jĂłvĂĄtĂ©teleket nyĂșjtok, akkor az a minimum, hogy a mĂĄsik kinyögjön egy "megbocsĂĄtok"-ot, vagy legalĂĄbb lĂĄtsszon rajta, hogy mĂĄr nem haragszik rĂĄm, hogy mĂĄr el is felejtette a sok mĂșltbeli sĂ©relmet, amit okoztam neki.
AztĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy ez irreĂĄlis elvĂĄrĂĄs. HabĂĄr a megbocsĂĄtĂĄs jĂłt tesz a lelki fejlĆdĂ©snek (ezt magamon is tapasztaltam), de senkitĆl nem vĂĄrhatom el, hogy azonnal megbocsĂĄsson. Ez nekem sem ment egyik naprĂłl a mĂĄsikra. Viszont az Ă©n jĂłvĂĄtĂ©telem egy nagyszerƱ lehetĆsĂ©get biztosĂt a mĂĄsiknak arra, hogy megbocsĂĄsson. Ha akar. Ha nem akar, az az Ć dolga. Ăn adom a magamĂ©t, fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy kapok-e valamit cserĂ©be. SzĂĄmomra ez a lĂ©nyeg. EttĆl fejlĆdik a lelki bĂ©kĂ©m. Elkezdtem hĂĄt gyakorolni az elengedĂ©st:
"Elfogadom, hogy a jóvåtételnek nem célja, hogy a måsik megbocsåsson."
Ăsszefoglalva a fentieket:
Ha többĂ© nem tĂĄmasztok elvĂĄrĂĄst mĂĄsokkal szemben, akkor senkinek nem lehetnek mĂĄr elvĂĄrĂĄsai velem szemben! Ăs ez az igazi szabadsĂĄg...
Live and Let Live!
Ălni Ă©s Ălni Hagyni!
<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
Segédlet a 8.5. lépés-részhez:
8.5, Megvizsgålom, hogy vannak-e még elvåråsaim måsokkal szemben.
⹠Szerinted kinek kell kezdenie a jóvåtétel?
âą Vajon a jĂłvĂĄtĂ©telek rontjĂĄk, vagy erĆsĂtik az ön-Ă©rtĂ©kelĂ©st?
âą Vajon neked is jĂł az, ha valakinek jĂłvĂĄtĂ©telt nyĂșjtasz?
âą ElvĂĄrod-e, hogy megbocsĂĄsson neked az, akinek jĂłvĂĄtĂ©telt fogsz nyĂșjtani?
âą Ha te elvĂĄrsz dolgokat mĂĄsoktĂłl, akkor Ćk is ugyanezt fogjĂĄk tenni veled?
âą Mit jelent szĂĄmodra az âĂlni Ă©s Ă©lni hagyniâ szlogen?
⹠A jóvåtétel szabaddå tesz.
Gyakorold a következĆket (vagy valami hasonlĂłt):
⹠Elfogadom, hogy a jóvåtételnek nem feltétele, hogy a måsik is ezt tegye.
⹠Elfogadom, hogy a jóvåtételnek nem célja, hogy a måsik megbocsåsson.
Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.6.
8.6, MEGISMERTEM A KĂZVETLEN JĂVĂTĂTEL FORMĂIT.
KorĂĄbban mĂĄr megĂĄllapĂtottam, hogy a 8.-9. lĂ©pĂ©sben erĆfeszĂtĂ©seket teszek a helytelen szavak Ă©s cselekedetek, valamint mulasztĂĄsok okozta (fizikai, lelki, szellemi, Ă©rzelmi) kĂĄrok helyrehozatalĂĄra, megtĂ©rĂtĂ©sĂ©re, pĂłtlĂĄsĂĄra. Elgondolkodtam rajta, hogy milyen formĂĄkban tudom ezeket megtenni.
Elolvastam az Ășjra a 8. Ă©s 9. lĂ©pĂ©st az irodalmunkban. LĂ©pĂ©sgyƱlĂ©seken figyeltem, hogy mĂĄsok mikrĆl szĂĄmolnak be. VĂ©gĂŒl Ă©n a következĆkre jutottam:
A) FELVESZEM VELE A KAPCSOLATOT:
- Személyesen keresem meg.
- Ăzenek neki, talĂĄlkozĂłt kĂ©rek.
- FelhĂvom telefonon.
- Levelet Ărok neki.
- RĂĄĂrok elektronikusan (pl. Messenger).
- Kérdezek róla (måsoktól).
- Gondolok rå (imådkozom érte, meditålok rajta).
B/ BEISMEREM NEKI:
- hogy hibåkat követtem el
- hogy hibĂĄsan gondolkodtam
- hogy rosszat szĂłltam
- hogy rosszul cselekedtem
- hogy mulasztåsokat követtem el
- hogy (anyagi, érzelmi) kårokat okoztam
C) FELTĂROM NEKI A KĂROK (M)ĂRTĂKĂT:
- Anyagi kår (pénzbeli érték)
- Fizikai kĂĄr (sĂ©rĂŒlĂ©s, hiĂĄny)
- Szellemi kĂĄr (idĆ, fĂĄradsĂĄg, odafigyelĂ©s hiĂĄnya)
- Ărzelmi kĂĄr (rossz Ă©rzĂ©sek: bĂĄnat, fĂ©lelem, harag, stb.)
- Lelki kår (boldogtalansåg, békétlenség, hiånyérzet)
D) JĂVĂTĂTELT NYĂJTOK NEKI:
- MegtĂ©rĂtem az anyagi kĂĄrt (pl. pĂ©nz)
- Helyrehozom a fizikai kĂĄrt (pl. javĂtĂĄs)
- PĂłtlom a hiĂĄnyt (pl. tĂĄrgyi pĂłtlĂĄs)
- EgyĂŒtt vagyok vele (szemĂ©lyesen, telefonon, neten, gondolatban)
- IdĆt szĂĄnok rĂĄ (foglalkozom vele, segĂtem, dolgozom neki)
- InformĂĄciĂłt nyĂșjtok (beszĂ©lgetek vele, ĂĄtadom tapasztalataimat)
- TĂĄmogatom (anyagilag, szellemileg, lelkileg)
- Közös programokat szervezek (hobby, kikapcsolódås)
- Bocsånatot kérek (ha låtom, hogy ezt szeretné)
SzĂłval, nagyon sokfĂ©le formĂĄja lehet a jĂłvĂĄtĂ©telnek. A 12 LĂ©pĂ©s 12 HagyomĂĄny könyvĂŒnk azt Ărja errĆl a 88. oldalon:
"Nem szĂŒksĂ©ges, hogy bĆbeszĂ©dƱ önmardosĂĄssal traktĂĄljuk ĂĄldozatunkat, viszont fontos, hogy a jĂłvĂĄtĂ©tel mindig közvetlen Ă©s nagylelkƱ legyen."
Ha van kedvetek, ĂrjĂĄtok ide megjegyzĂ©sben, hogy ti milyen formĂĄit ismeritek a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telnek!
Segédlet a 8.6. lépés-részhez:
8.6, Megismerem a közvetlen jóvåtétel formåit.
KĂ©szĂts listĂĄkat arrĂłl, hogy:
⹠Milyen formåit ismered a kapcsolatfelvételnek?
⹠Milyen hibåidat tervezed beismerni a jóvåtételek sorån?
⹠Milyen jellegƱ kårokat okoztål a hibåiddal?
âą Milyen formĂĄkban lehetsĂ©ges közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telt nyĂșjtani?
Csaba - 8. Lépés
(részlet) - 8.7.
8.7, FELISMERTEM, HOGY A BOCSĂNATKĂRĂS NEM JĂVĂTĂTEL.
Pontosabban fogalmazva: A bocsĂĄnatkĂ©rĂ©s nem helyettesĂtheti a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©teleket.
TermĂ©szetesen vannak helyzetek, amikor a bocsĂĄnatkĂ©rĂ©snek helye van az Ă©letemben. PĂ©ldĂĄul ha hibĂĄt követek el, Ă©s ezzel valakinek kĂĄrt okoztam, akkor helyĂ©nvalĂł az azonnali bocsĂĄnatkĂ©rĂ©s. Ennek elĆnyei a következĆk:
- Ha felismerem, hogy hibĂĄt követtem el, ki tudom javĂtani.
- Nem hurcolom magammal sokåig a hibås viselkedésem terhét.
- VilĂĄgossĂĄ teszem a mĂĄsik szĂĄmĂĄra, hogy nem Ćt hibĂĄztatom.
- LehetĆsĂ©get adok a mĂĄsiknak arra, hogy gyakorolja a megbocsĂĄtĂĄs felemelĆ gesztusĂĄt, Ă©s ezzel lelkileg fejlĆdjön.
Ugyanakkor a régebben okozott kårok közvetlen jóvåtételére a bocsånatkérés nem alkalmas szerintem, mivel:
- Nem javĂtja ki a hibĂĄs gondolkodĂĄsmĂłdot.
- Nem teszi jĂłvĂĄ az okozott kĂĄrokat.
- Nem alakul ki belĆle hasznos kommunikĂĄciĂł.
- BƱntudatot Ă©breszthet bennĂŒnk.
- Elvåråst fogalmaz meg måsok felé.
- A lĂ©pĂ©smunka eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t mĂĄsvalakitĆl teszi fĂŒggĆvĂ©.
- Ăttolja a felelĆssĂ©get a mĂĄsikra. ("Ăn megtettem a magamĂ©t, ha nem bocsĂĄtasz meg, az a te hibĂĄd!")
A megsebzett szemĂ©lyek Ă©s az okozott kĂĄrok olyan sokfĂ©lĂ©k lehetnek, hogy a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telt nem lehet egy kĂ©tszavas tĂĄrsadalmi formulĂĄra leegyszerƱsĂteni. Szerintem.
Mås kérdés persze az, hogy aki koråbban nem tudott bocsånatot kérni, annak az is nagy eredmény lehet, hogy ezt mår meg tudja tenni. De ez szåmomra nem a 8.-9. lépés tårgya volt, hanem inkåbb a 4.-5. lépésé.
Segédlet a 8.7. lépés-részhez:
8.7, Felismerem, hogy a bocsånatkérés nem jóvåtétel.
⹠Milyen esetekben hasznos az azonnali bocsånatkérés?
⹠Régebben okozott kårok jóvåtételére miért nem alkalmas?
(részlet) - 8.8.
8.8, TERVET KĂSZĂTETTEM A KĂZVETLEN JĂVĂTĂTELEK MEGTĂTELĂRE.
Mit tettem eddig a jóvåtétel érdekében?
1. Visszatekintettem a mĂșltba, hogy hol követtem el hibĂĄkat.
2. Felmértem, hogy neheztelek-e még bårkire a vilågban.
3. VilĂĄgosan lĂĄttam, hogy hibĂĄim kijavĂthatĂłk, jĂłvĂĄtehetĆk.
4. HajlandĂłvĂĄ vĂĄltam vĂ©gleg lezĂĄrni a mĂșltat Ă©s Ășj Ă©letet kezdeni.
5. Megvizsgåltam, hogy vannak-e még elvåråsaim.
6. Megismertem a közvetlen jóvåtétel formåit.
7. Felismertem, hogy a bocsånatkérés nem jóvåtétel.
Ezek utĂĄn mĂĄr csak egy konkrĂ©t terv hiĂĄnyzott a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telek megtĂ©telĂ©re. Azt Ărja a lĂ©pĂ©skönyv a 85. oldalon:
"MiutĂĄn elkĂ©szĂŒltĂŒnk kĂĄrosultjaink listĂĄjĂĄval, mĂ©rlegeltĂŒnk minden egyes sĂ©relmet Ă©s igyekeztĂŒnk a megfelelĆ magatartĂĄst elsajĂĄtĂtani a tovĂĄbbiakat illetĆen, nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt, hogy azok, akikkel szemben közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telre lesz szĂŒksĂ©g, több csoportba sorolhatĂłk. Lesznek olyanok, akikkel azonnal kapcsolatba kell lĂ©pni, amint jĂłzansĂĄgunk tartĂłssĂĄgĂĄba vetett bizalmunk megerĆsödik. Olyanok is lesznek, akikkel szemben csak rĂ©szleges jĂłvĂĄtĂ©telre kerĂŒlhet sor, ha el akarjuk kerĂŒlni, hogy fenntartĂĄs nĂ©lkĂŒli nyĂltsĂĄgunk több kĂĄrt tegyen, mint jĂłt.
MĂĄs esetekben az akciĂł elhalasztandĂł, sĆt adĂłdnak olyan helyzetek, amelyek termĂ©szetĂŒknĂ©l fogva teszik lehetetlennĂ© a közvetlen szemĂ©lyes kapcsolatteremtĂ©st."
ElĆvettem hĂĄt a (elektronikus) tĂĄblĂĄzatomat, amelyben a NEVEK Ă©s a hozzĂĄjuk kapcsolĂłdĂł KĂROK szerepeltek, Ă©s a szĂĄmĂtĂłgĂ©p segĂtsĂ©gĂ©vel idĆrendbe raktam (illetve kiegĂ©szĂtettem) az alĂĄbbiak szerint:
1. Azonnali kapcsolatba lépés (teljes vagy részleges jóvåtétel?)
2. KĂ©sĆbbi kapcsolatfelvĂ©tel (mikor?)
3. AkciĂł elhalasztandĂł (mennyi idĆre?)
4. Lehetetlen a személyes kapcsolatteremtés (mås mód?)
Ezek utĂĄn a harmadik "TERV" oszlopba elkezdtem beĂrogatni, hogy mit tervezek tenni:
- Hogyan veszem fel vele a kapcsolatot...
- Hogyan ismerem be az okozott kårt és annak mértékét...
- Hogyan szåndékozom jóvåtenni ezt...
Segédlet a 8.8. lépés-részhez:
8.8, Tervet kĂ©szĂtek a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telek megtĂ©telĂ©re.
Rakd idĆrendbe a jĂłvĂĄtĂ©teli tĂĄblĂĄzatodat aszerint, hogy:
1. Kikkel lépsz azonnal kapcsolatba teljes vagy részleges jóvåtétel céljåból?
2. Kikkel tervezed kĂ©sĆbb a kapcsolatfelvĂ©telt? Mikor?
3. KiknĂ©l halasztandĂł el az akciĂł? Mennyi idĆre?
4. Kiknél lehetetlen a személyes kapcsolatteremtés? Van-e mås mód?
A harmadik (TERV) oszlopba Ărogasd be, hogy mit tervezel tenni:
- Hogyan veszed fel az illetĆvel a kapcsolatot?
- Hogyan ismered be az okozott kårt és annak mértékét?
- Hogyan szåndékozod jóvåtenni ezt?
EllenĆrzĆ kĂ©rdĂ©sek az AA 8. lĂ©pĂ©sĂ©hez
1. Vissza mersz-e tekinteni a mĂșltba, hogy hol követtĂ©l el hibĂĄkat mĂĄsok kĂĄrĂĄra?
2. Neheztelsz-e még bårkire a vilågban?
3. AnyĂĄdnak megbocsĂĄtottĂĄl mĂĄr?
4. VilĂĄgosan lĂĄtod-e, hogy a hibĂĄk mindig kijavĂthatĂłk Ă©s jĂłvĂĄtehetĆk?
5. HajlandĂł vagy-e vĂ©gleg lezĂĄrni a mĂșltat Ă©s Ășj Ă©letet kezdeni?
6. Elfogadod-e, hogy a jóvåtételnek nem feltétele, hogy a måsik fél is ezt tegye?
7. Elfogadod-e, hogy a jóvåtételnek nem célja, hogy a måsik megbocsåsson?
8. Ătgondoltad-e a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©tel formĂĄit?
9. Elfogadod-e, hogy a bocsĂĄnatkĂ©rĂ©s nem helyettesĂtheti a jĂłvĂĄtĂ©telt?
10. KĂ©szĂtettĂ©l-e idĆrendi tervet a közvetlen jĂłvĂĄtĂ©telek megtĂ©telĂ©re?
Csaba
- csakamainap
- Site Admin
- Has thanked: 1 time
-
Site Owner
Administrator
Moderator
Veteran
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 0 Replies
- 1499 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 3206 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 1161 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 2082 Views
-
Last post by csakamainap
-
- 0 Replies
- 2039 Views
-
Last post by csakamainap
- Menu
- Birthdays
- No birthdays today
In the next 30 days
No members have a birthday within this period of time.
- Links
- Statistics
- Totals
Total posts 164
Total topics 150
Total Announcements: 0
Total Stickies: 0
Total Attachments: 0
Topics per day: 1
Posts per day: 1
Users per day: 0
Topics per user: 8