Csaba

A „Tizenkettedik Lépés” a 12 lépéses programokban a gyógyulási folyamat egyik fontos állomása. Ennek a lépésnek a célja, hogy a résztvevő, miután végigjárta a többi lépést, átadja a megszerzett tudást és tapasztalatot másoknak, segítve őket a felépülésben. A tizenkettedik lépés az adásról és a szolgálatról szól, amely mélyebb önismerethez és tartós változáshoz vezet, miközben megerősíti a résztvevőt saját gyógyulásában is.
Locked
root
Site Admin

Site Owner

Administrator

Moderator

Veteran

Csaba

Post by root »

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.0.

Szeretném megosztani veletek, hogy én hogyan csinálom a 12. lépést. A Lépéskönyv azt írja a 108. oldalon:

„A tizenkettedik lépés témája az életöröm, kulcsa pedig a cselekvés. Itt fordulunk szenvedő alkoholista testvéreink felé. Itt tapasztaljuk, mit jelent adni – a viszontszolgáltatás reménye nélkül. Itt kezdjük mindennapi életünkben gyakorolni a Tizenkét Lépést, hogy mi magunk és környezetünk is kiegyensúlyozott józanságra tehessen szert.

Megfontolva a Tizenkettedik Lépés teljes horderejét, tudatára ébredünk, hogy itt tulajdonképpen olyan szeretetről van szó, amely nem visel árcédulát. A Tizenkettedik Lépés azt is állítja, hogy az összes eddigi Lépés gyakorlásának eredményeként valamit tapasztalunk: ezt lelki ébredésnek nevezzük.”
Mit tapasztaltam tehát?

12. A LÉPÉSEK EREDMÉNYEKÉNT LELKI ÉBREDÉST ÉLTEM ÁT, MEGPRÓBÁLOM EZT AZ ÜZENETET ALKOHOLISTÁKHOZ ELJUTTATNI, ÉS EZEKET AZ ELVEKET ÉLETEM MINDEN DOLGÁBAN ALKALMAZNI.
Ennek részeként:

1. Megtapasztaltam a spirituális ébredést, illetve annak egyes fázisait.
2. Ráébredtem, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.
3. Megértettem, mi a derű és megismertem a békét.
4. A lépések hatására kialakultak bennem saját spirituális elveim.
5. Próbálom ezeket folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.
6. Kialakult a saját felfogásom szerinti isten-képem.
7. Próbálom az üzenetet eljuttatni a még szenvedő alkoholistákhoz.

A hónap hátralévő részében részletezem majd ez utóbbi pontokat.

<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>

Segédlet:

A lépésmunka bevezetéseként

- Tanulmányozd át a 12. lépést a 12/12 könyvünkben!
- Vegyél részt olyan gyűléseken, ahol a 12. lépésről van szó!
- Beszélgess a szponzoroddal az 12. lépésről!

Csaba - 12. Lépés
(részlet) - 12.1.

12.1, MEGTAPASZTALTAM A SPIRITUÁLIS ÉBREDÉST, ILLETVE ANNAK EGYES FÁZISAIT.

Mi is az a spirituális ébredés? A Lépéskönyv a 108. oldalon így fogalmaz:
"A lelki ébredésnek valószínűleg olyan sok meghatározása van, mint ahányan megtapasztalták. Mégis minden valódi lelki ébredésben vannak közös vonások. Ezeket nem túlságosan nehéz felismerni. Amikor valaki lelki ébredést tapasztal, az képessé teszi arra, hogy úgy cselekedjen, érezzen és higgyen, ahogyan a múltban – a saját erejére hagyatkozva – képtelen volt.

Olyan ajándékot kap, amely új tudat- és létállapotot hoz létre. Úgy érzi, új ösvényre lépett, ami nem visz zsákutcába. Azt is érzi, hogy nem kell keservesen keresztülrágnia magát az életen. A szó szoros értelmében átalakuláson esett át, mert olyan erőforrásra tapintott, amelytől eddig megfosztotta magát. Úgy érzi, hogy a tisztesség, béketűrés, önzetlenség és szeretet olyan fokára jutott, amilyenre eddig képtelennek gondolta magát. Ajándékot kapott, amelynek befogadására, ha kis mértékben is, önmagát készítette elő (a lépések gyakorlásával)."

Magam részéről a lelki ébredést folyamatosan éltem meg az egyes lépések megtétele kapcsán. Kisebb nagyobb megvilágosodásokat, megébredéseket, "aha"-kat éltem át, miközben lépkedtem előre a lelki fejlődés útján. Így utólag 7 különböző lépcsőfokot tudnék megkülönböztetni, persze a határvonalak nem élesek:

1. Amikor az Első Lépésben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt éreztem, hogy kegyelmet kaptam. Megmenekültem az örök szenvedéstől. Akkori spirituális olvasmányaimból kivettem olyan gondolatokat, amelyek megtetszettek, mivel jól írták le ezt a (világot és magamat) elfogadó lelkiállapotomat. Ezeket sokat mondogattam magamban, pl.:

- Az elfogadhatatlan elfogadása a kegyelem legnagyobb forrása.
- Ami jön, fogadjátok! Ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.

2. A Második Lépés megtétele kapcsán erősödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mások felett ítélkeznem, és hogy a világban nem az én kis szaros életem a lényeg. Ennél többről van itt szó. Nem az a fontos, hogy én mit érzek, gondolok, vagy akarok. Vannak Felsőbb Erők is, amik ráadásul segíthetnek nekem a fejlődésben.

Ekkori olvasmányaimból megtetszettek a következő (lélekemelő) gondolatok:

- Nincs „én”, nincs probléma.
- Nem a testem vagyok.
- Nem vagyok azonos a gondolataimmal.

3. A Harmadik Lépést (életem Istenre bízását) gyakorolva ráébredtem, hogy az a legjobb, ha az Ő akarata érvényesül, és elkezdtem hálát adni mindenért. Olyan dolgokért is, amelyeket mások természetesnek vesznek. Rájöttem, hogy a depresszió legjobb ellenszere a hála.

Kedvenc mondókáim ebben az időben ezek voltak:

- Gloria in Excelsis Deo!
- Dicsőség a Magasságban Istennek!
- Soli Deo Gloria!
- Egyedül Istené a dicsőség!

4. A Negyedik és Ötödik Lépések megtétele során sikerült mindenkinek megbocsátanom. Ráébredtem a múlt jelentéktelenségére. Ráébredtem arra is, hogy mindenki szerethető, hiszen mindenkiben valamiképpen magamat láthatom. Ekkortájt a következőket mantráztam:

- Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
- Az Egység fölismerése a szeretet.
- A Szeretet semmit sem akar, és semmitől sem fél.

5. A Hatodik és Hetedik Lépések megtétele során ráébredtem arra, hogy a saját elmém, és az abban mélyen gyökerező gondolataim akadályoztak eddig a földi boldogság megtapasztalásában. Az egóm (én-központú gondolkodásmódom) okozta számomra eddig a legtöbb szenvedést. Ez a felismerés elvezetett a derű és az életöröm megértéséhez, majd megismeréséhez. Ekkori lelkiállapotomat a következő mantrák jellemzik leginkább:

- A helyzetek nem tesznek boldogtalanná. A gondolatok tesznek azzá.
- A szenvedésre addig volt szükségem, amíg rá nem jöttem, hogy szükségtelen.

6. A Nyolcadik és Kilencedik Lépést megtéve megbékéltem a világgal. Ráébredtem, hogy ezek után lelki békémet - magamon kívül - semmi nem veszélyeztetheti. Azóta békében élek önmagammal és másokkal. Arra is ráébredtem, hogy ez a legnagyobb ajándék, amit valaha is kaptam. De ez mind semmi! Arra is rájöttem, hogy:

- Lelki békém a legértékesebb ajándékom, amit a világnak adhatok!

7. A Tizedik és Tizenegyedik Lépések gyakorlása során ráébredtem, hogy nem kell a kondicionált egóm által kijelölt utat járnom. Járhatom a saját utamat, segítve másokat is útjukon. Kedvenc megállapításaim:

- Nem kell semmit tennem.
- Nem kell semmilyennek lennem.

Én-képem véglegesen megerősödött. Ma már tudom a választ az alapkérdésekre:

- Ki vagyok én?: - Isten megszentelt Fia vagyok!
- Mi vagyok én?: - Én vagyok az út, az igazság és az élet!

<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>

Segédlet a 12.1. lépés-részhez:

12.1, Megtapasztalom a spirituális ébredést, illetve annak egyes fázisait.

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek számodra a következő fogalmak:

• Lelki
• Spirituális
• Ráébredés / ráeszmélés
• Megvilágosodás
• Önvaló

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy:

• Mitől válik az életünk spirituálissá?
• Mi a lelki fejlődés?
• Mit jelent a lelki ébredés?

Éreztél valaha ilyesmiket? Ha igen, írd le a tapasztalatodat:

• Van remény!
• Kegyelmet kaptam!
• Nincs szükségem több szenvedésre!
• Van Isten!
• Nem félek!
• Szeretek!
• BÉKE!

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.2.

12.2, RÁÉBREDTEM, HOGY MINDENKIBEN LEHET VALAMIT SZERETNI.

Igazából először arra ébredtem rá, hogy a szeretet:

- nem egy érzelem;
- nem egy szükséglet;
- nem egy eszköz;

Hanem:

- egy attitűd;
- egy gondolkodásmódbeli hozzáállás;
- egy választható viselkedés.

Miközben csináltam a lépéseket teljes mértékben átalakult a gondolkodásmódom és ezzel együtt a gondolataim, az érzéseim, a cselekedeteim és az egész viselkedésem:

- Ma már elfogadom az embereket olyanoknak, amilyenek.
- Megpróbálok nem ítélkezni, és megértőnek lenni mindenkivel.
- Már tudok adni, a viszont-szolgáltatás reménye nélkül.
- Meg tudok bocsátani bárkinek bármilyen hibát.
- Tudom, hogy bűn nem létezik.

Minél több spirituális irodalmat olvastam (beleértve természetesen az AA-s irodalmat is), annál inkább megerősödött a "bennem élő Krisztus", aki azt mondja:

- Mindenki jó!
- Mindenkinek meg lehet bocsátani!
- Mindenkiben van valami, ami hasonlít rám!
- Mindenkire hasonlítok egy kicsit!
- Mindenkiben lehet valamit szeretni!

Ezt gyűléseken szoktam gyakorolni. Miközben valaki mondja a megosztását, én azon gondolkodom, hogy mit szeretek benne, vagy mit tudnék benne szeretni. Nem létezik, hogy ne találjak valami közös pontot! Amiben hasonlít rám.

Vagy amiben hasonlítok rá.
Valahol olvastam: "Az egységtudat felismerése a SZERETET".

Jó dolog tudni, hogy mindennel és mindenkivel EGY vagyok. Nem akarni senkitől semmit. Csak adni! Nem félni senkitől. Csak szeretni! Szeretet és félelem kizárja egymást. Ha feltétel nélkül tudok valakit szeretni, akkor nem félek tőle.

Ezt a fajta hozzáállást sok gyakorlással is erősítettem magamban. A 11. lépésnél már említettem, hogy – általában lefekvés előtt – úgynevezett "szeretet-meditációt" csinálok. Leülök, ellazulok, becsukom a szemem, és magam elé képzelek valakit, akinek szeretet energiát szeretnék küldeni. Ezután elképzelem, hogy rámosolygok, és ő visszamosolyog. Integetek neki, és ő kedvesen visszainteget. Ugrálok örömömben, hogy látom, és ő is ugrál örömében. Odamegyek hozzá, megrázzuk egymás kezét.

Nevetünk. Átöleljük egymást. Mindkettőnknek fülig ér a szája. Szeretjük egymást. Ezt megcsinálom még 8-10 emberrel. Ügyelek arra, hogy ne csak a legközelebbi hozzátartozóim legyenek közöttük, hanem olyan emberek is, akiket nem annyira kedvelek (egy kellemetlenkedő ismerős), vagy éppenséggel semleges a viszonyunk (például a főnököm).

Jó gyakorlást kívánok nektek!

Segédlet a 12.2. lépés-részhez:

12.2, Ráébredek, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.

• Mi a szeretet? Mi nem a szeretet?
• Elfogadsz-e mindenkit olyannak, amilyen?
• Tudsz-e minden körülmények között ítélkezésmentes lenni?
• Szoktál-e a viszont-szolgáltatás reménye nélkül adni?
• Meg tudsz-e bocsátani bárkinek bármilyen hibát?
• Hiszel-e még a bűn létezésében?

Mit gondolsz a következő gondolatokról:

• Mindenkinek meg lehet bocsátani!
• Mindenki jó!
• Mindenkiben lehet valamit szeretni!

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.3.

12.3, MEGÉRTETTEM, MI A DERŰ ÉS MEGISMERTEM A BÉKÉT.

A derű (az angol nagykönyvben: serenity) és béke (peace) érzése is fokozatosan alakult ki bennem a lépések hatására.
A Harmadik Lépésben elkezdtem gyakorolni a lelki béke imáját (serenity prayer), és lassacskán ráébredtem, hogy:

- Nem tudok változtatni a világon. És ez nem is szükséges.
- Nem tudok változtatni másokon. És ez nem is szükséges.
- Amin változtatni tudok, az a saját gondolkodásmódom. Csakis erre van szükségem. Ez maga a bölcsesség.

A Hatodik és Hetedik Lépések megtétele során elkezdtem kigyomlálni a saját elmémben mélyen gyökerező tévhiteket, amelyek akadályoztak eddig a földi boldogság megtapasztalásában. Elkezdtem felismerni és elengedni az önző gondolkodásmódot:

- az egós megnyilvánulásokat;
- az én-központú igényeket;
- a téves azonosulásokat.

Ezek a felismerések és gyakorlatok elvezetettek önismeretem (én-képem) teljes megváltozásához, a derű, a nyugodt életöröm fogalmának megértéséhez és elsajátításához.

A Nyolcadik és Kilencedik Lépést megtéve megbékéltem a világgal, mivel ráébredtem, hogy:

- A megbocsátás elűzi a neheztelést.
- Az elvárások elengedése távol tartja a csalódást.
- A hibák bármikor kijavíthatók.
- Bűn nem létezik.
- A jóvátétel jóvá teszi a világot.

Ráébredtem, hogy ezek után lelki békémet – magamon kívül – semmi nem veszélyeztetheti. Azóta békében élek önmagammal és másokkal. Hálás vagyok Istennek ezért az ajándékért.

Saját lelki békém a legértékesebb dolog, amit a világnak adhatok!

Segédlet a 12.3. lépés-részhez:

12.3, Megértem, mi a derű és megismerem a békét.

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek számodra a következő fogalmak:

• Derű
• Béke
• Bölcsesség

• Milyen felismerésekre vezethet minket a Lelki Béke Imája?
• Az egó felismerése és elengedése elvezethet-e a lelki békéhez?
• Hogyan járulnak hozzá a jóvátételek a lelki békéhez?

Írd le bármilyen tapasztalatodat, ami azt támasztja alá, hogy:

• Lelki békédet – önmagadon kívül – semmi nem veszélyeztetheti.
• Lelki békéd nagy ajándék az egész világnak.

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.4.

12.4, A LÉPÉSEK HATÁSÁRA KIALAKULTAK BENNEM SAJÁT SPIRITUÁLIS ELVEIM.

A saját spirituális elveim fokozatosan alakultak ki bennem a lépések hatására. Az összegzésükre itt, a 12. lépésem gyakorlása során kerítettem sort:

1. ELFOGADÁS

Amikor az Első Lépésben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt éreztem, hogy kegyelmet kaptam. Megmenekültem az örök szenvedéstől. Azóta igyekszem a dolgokat és az embereket olyannak elfogadni, amilyenek. Minden pillanatban próbálom elfogadni az adott pillanatot.

- AA-s szlogen: "Csak a mai nap!"
- Saját szlogen: "Most itt jó!"

2. MEGÉRTÉS

A Második Lépés megtétele kapcsán erősödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mások felett ítélkeznem, nem kell másokat címkéznem, inkább a megértésre kell törekednem. Nem kell azt hinnem, hogy nekem van igazam, nem kell másokat irányítanom. Felsőbb Erők irányítanak.

- AA-s szlogen: "Élni és élni hagyni!"
- Saját szlogen: "Ő jó!"

3. ÖNZETLENSÉG

A Harmadik Lépést gyakorolva ráébredtem, hogy az a legjobb, ha Isten akarata érvényesül, és elkezdtem hálát adni mindenért. Elkezdtem hátsó szándék nélkül adni. Ingyen adni, amit ingyen kaptam.

- AA-s szlogen: "Hálás alkoholista vagyok."
- Saját szlogen: "Adni jó!"

4. SZERETET

A Negyedik és Ötödik Lépések megtétele során sikerült mindenkinek megbocsátanom. Ráébredtem a múlt jelentéktelenségére. Ráébredtem arra, is hogy mindenki szerethető, hiszen egyek vagyunk.

- AA-s szlogen: "Mindenkiben lehet valamit szeretni!"
- Saját szlogen: "Mindenki jó!"

5. ÖRÖM / DERŰ

A Hatodik és Hetedik Lépések megtétele során ráébredtem arra, hogy az egó okozta számomra a legtöbb szenvedést. A saját elmém, és az abban a mélyen gyökerező tévhiteim akadályoztak a derű és az öröm megtapasztalásában. Elkezdtem felismerni és elengedni a fölösleges dolgokat.

- AA-s szlogen: "Engedd el! Bízd Istenre!"
- Saját szlogen: "Élni jó!"

6. BÉKE

A Nyolcadik és Kilencedik Lépést megtéve megbékéltem a világgal. Ráébredtem, hogy lelki békémet – magamon kívül – semmi nem veszélyeztetheti. Azóta békében élek önmagammal és másokkal.

- AA-s szlogen: "Megértjük, mi a derű, és megismerjük a békét."
- Saját szlogen: "Jó vagyok!"

7. SAJÁT ÚT

A Tizedik és Tizenegyedik Lépések gyakorlása során ráébredtem, hogy nem kell a "régi programok" által kijelölt utat járnom. Járhatom a saját utamat, segítve másokat is útjukon.

- AA-s szlogen: "Légy hű önmagadhoz!"
- Saját szlogen: "Jó úton járok!"

Segédlet a 12.4. lépés-részhez:

12.4, A lépések hatására kialakultak bennem saját spirituális elveim.

• Hajlandóság
• Elfogadás
• Megértés
• Önzetlenség
• Szeretet
• Öröm
• Béke
• Függetlenség

• Elfogadod-e már a jelen pillanatot olyannak, amilyen? („Csak a mai nap!”)
• Feladtad-e már mások irányításának szándékát? („Élni és élni hagyni!”)
• Tudsz-e bármiért hálát adni, amit kapsz? („Hálás alkoholista vagyok!”)
• Tudsz-e adni hátsó szándék nélkül? („Ingyen kaptad, ingyen add tovább!”)
• Kezded-e már érezni a mindennel való egységet? („Mi szeretünk téged!")
• Hogy állsz az egós tévhiteid felismerésével? („Engedd el! Bízd Istenre!")
• Tudsz-e már békében élni önmagaddal és másokkal? („Megismerjük a békét!”)
• Alakul-e már saját ÉN-képed? („Légy hű Önmagadhoz!”)
Próbáld meg megfogalmazni saját spirituális elveidet!
...
...
...

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.5.

12.5, ALAPELVEIMET PRÓBÁLOM FOLYAMATOSAN ALKALMAZNI HÉTKÖZNAPI HELYZETEKBEN.

Az előző lépésrészben összefoglalt spirituális elveimet a következőképpen alkalmazom, illetve gyakorolom:

1. ELFOGADÁS (Csak a mai nap! Just For Today!)

Igyekszem a jelenben élni. Nem rágódom a múlton. Nem fürkészem a jövőt.
Gyakorlom a következő programozó mondatokat:

- Elfogadom a jelen pillanat „ilyenségét”.
- Egy dolog biztos: mindig most van.
- Ami jön, fogadjátok. Ami megy, engedjétek.
- Most itt jó!

2. MEGÉRTÉS (Élni és élni hagyni! Live and Let Live!)

Nem ítélem el se saját magam, se mások vétkeit. Nem kiáltok bűnt, ha valaki hibát követ el. Nem drámázok.

- Nincs igényem arra, hogy nekem legyen igazam.
- Nincs Én, nincs probléma.
- Nincs konfliktusom senkivel.
- Nem ítélkezem, nem címkézek.
- Ő jó!

3. ÖNZETLENSÉG (Hálás alkoholista vagyok!)

Hálát adok, hogy kapcsolatba kerültem az AA-val. Hálát adok olyan dolgokért, amelyeket mások természetesnek vesznek. A lehető legtöbbet próbálom adni másoknak, hátsó szándék nélkül.

- Dicsőség a Magasságban Istennek! Gloria in Excelsis Deo!
- Egyedül Istené a dicsőség! Soli Deo Gloria!
- Másoknak adva: kapunk.
- Adni jó!

4. SZERETET (Mindenkiben lehet valamit szeretni!)

Feltétel nélkül szeretek. Fölismerem a múlt jelentéktelenségét. Megbocsátok mindenkinek.

- Megbocsátok nekik, hiszen nem tudják, mit tesznek.
- Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
- Az egység fölismerése a szeretet.
- A szeretet semmit sem akar, és semmitől sem fél.
- Mindenki jó!

5. DERŰ (Engedd el – Bízd Istenre! Let Go – Let God!)

Felismerem és elengedem egós megnyilvánulásaimat. Örömöt és boldogságot sugárzok mindenkire.

- A helyzetek nem tesznek boldogtalanná, csak a gondolatok.
- A szenvedésre addig volt szükségem, amíg rá nem jöttem, hogy szükségtelen.
- Élni jó!

6. BÉKE (Megértjük mi a derű, és megismerjük a békét!)

Békében élek önmagammal és másokkal. Igyekszem nem megzavarni mások lelki békéjét.

- Lelki békém a legértékesebb ajándék, amit a világnak adhatok.
- Nem a testem, a gondolataim vagy az érzelmeim vagyok.
- Nem a gondolkodó vagyok, hanem a létező.
- Jó vagyok!
- Vagyok.

7. ÚT, ÉLET (Légy hű önmagadhoz! Be True To Yourself!)

Saját utamat járom, és segítek másoknak is útjukon. Felismerem az egó szavát, és meghallom Istenét is. Az utóbbit választom.

- Nem kell a kondicionált egó által kijelölt utat járnom.
- Nem kell semmit tennem.
- Nem kell semmilyennek lennem.
- Isten megszentelt Fia vagyok.
- Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet!
- Jó úton járok!

Segédlet a 12.5. lépés-részhez:

12.5, Alapelveimet próbálom folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.

Vázold fel spirituális elveidet, és társíts hozzájuk programozó mondatokat, például:

1. Elfogadás:

a. Csak a mai nap!
b. Elfogadom az Isten által teremtett világot olyannak, amilyen.
c. Ami jön, elfogadom. Ami megy, elengedem.
2. Megértés:
a. Élni és élni hagyni!
b. Nem ítélkezem, nem bírálok, nem minősítek.
c. stb…

Írd fel ezeket mindenfelé, és gyakorold folyamatosan!

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.6.

12.6, KIALAKULT A SAJÁT FELFOGÁSOM SZERINTI ISTEN-KÉPEM.

A 3. lépésben írtam, hogy hajlandóvá váltam (a saját felfogásom szerinti) Istenre bízni életem alakulását. Miután elhatároztam, hogy "életem színdarabjában ettől kezdve Isten lesz a rendező, Ő a főnök, én a beosztott", azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen is az én "saját" Istenem.

Mik lehetnek azok a jellemzői, amelyek miatt érdemes a gondviselésére bízni az életem? Az AA-s irodalom mellett számos más spirituális irodalmat is elolvasva a következőkre jutottam:

Az én Istenem:

1. Mindig jelen van.
2. Nem ítélkezik.
3. Mindent megad.
4. Szeret és megbocsát.
5. Örömöt sugároz.
6. Békét nyújt.
7. Mutatja az utat.

Ez az Isten-kép kezdett a 3. lépésnél kialakulni bennem. A későbbi lépések ezt erősítették meg. Ez az Isten-kép képezte az alapját azoknak a spirituális elveknek, amelyeket a mai napig is próbálok életem minden megnyilvánulásában alkalmazni. Beláttam, hogy Isten nem vár el tőlem semmi mást, csak azt, hogy én is úgy viselkedjek, mint Ő:

1. Isten mindig jelen van, mindig velem van, ezért én is igyekszem a jelenben élni, hogy vele legyek.
2. Isten nem ítélkezik felettem, és mások felett sem, ezért én sem ítélem el se saját magam, se mások vétkeit.
3. Isten mindent megad nekem, amire szükségem van, ezért én is a lehető legtöbbet próbálom adni másoknak.
4. Isten szeret mindent és mindenkit, megbocsát nekem és másoknak is, ezért én is feltétel nélkül szeretek és megbocsátok.
5. Isten örömöt, boldogságot sugároz rám és másokra, ezért én is örömöt és boldogságot sugárzok mindenkire.
6. Isten békét nyújt nekem és másoknak, ezért én is békében élek önmagammal és másokkal.
7. isten megmutatja az utat nekem és másoknak, ezért én is a saját utamat járom, és segítek másoknak is az útjukon.

Segédlet a 12.6. lépés-részhez:

12.6, Kialakítom – a saját felfogásom szerinti – isten-képemet.

• Milyennek képzeled a te – saját felfogásod szerinti – Istenedet?
• Mit jelent Ő számodra? Mit ad neked?
• Hogyan függenek össze a spirituális elveid a saját Isten-képeddel?

Írd le bármilyen tapasztalatodat, ami azt támasztja alá, hogy:

• Saját Isten-képünk nagymértékben befolyásolja lelki egészségünket.
• A saját Isten-felfogás hasznosabb lehet, mint átvenni egy vallásos képet.

Csaba - 12. Lépés

(részlet) - 12.7.

12.7, PRÓBÁLOM AZ ÜZENETET ELJUTTATNI A MÉG SZENVEDŐ ALKOHOLISTÁKHOZ.

Végezetül összefoglalom, hogy amióta a józanodás útjára léptem (2008. augusztus 18.), hogyan próbáltam az üzenetet eljuttatni a még szenvedő alkoholistákhoz:

1. SZEMÉLYES MEGOSZTÁS

AA gyűléseken, találkozókon és intézményekben tartott üzenetátadások alkalmával gyakran jelenkezem szólásra. Megosztom tapasztalataimat, érzéseimet, gondolataimat, hozzáállásomat. Ismerőseim előtt nem titkolom aktív alkoholista múltamat. Akit érdekel, annak szívesen beszélek az AA-ról, a programunkról, a lépésekről.

2. ELEKTRONIKUS MEGOSZTÁS

Az internet segítségével közzéteszem megosztásaimat a közösségi fórumokon is, főként a Facebook "12 Lépés" és "Just For Today" csoportjában. Ezek a megosztások korábban a Napi Elmélkedéshez kapcsolódtak, ez évben pedig konkrétan a 12 lépéshez. Gyakran hozzá is szólok mások megosztásaihoz. Privát (Messenger) üzenetekre is szívesen válaszolok.

3. SZOLGÁLAT

Budapesten 4 éven keresztül voltam gyűlés-vezető különböző helyszíneken. Szlogen-gyűlést és Lépés-gyűlést szerveztem, ill. vezettem. Gyakran vállaltam bevezető tartását más gyűléseken és regionális találkozókon. Jelenleg a Facebook 12 Lépés csoportjában alakítok ki Lépés-Kalauzokat azok számára, akik komolyan szeretnének a lépéseken dolgozni. On-line gyűléseken továbbra is vállalom bevezető tartását.

4. SZPONZORÁLÁS

Van néhány társam, főleg Magyarországon, akik gyakran kérnek tőlem tanácsokat a lépésekkel kapcsolatban. Jelenleg Angliában élek, és a szponzoráltjaimmal elektronikusan tartom a kapcsolatot. Lépés-munkát is végzünk Google Drive-on és egyéb felhőkön keresztül.

Számomra az üzenetátadás alaplevei a következők:

A. TARTALMI alapelvem:

Nem szoktam túl sokat beszélni arról, hogy hogyan ittam. Természetesen nem titok az sem, de – elődeink javaslatait követve – inkább arról beszélek, hogy:

1. Hogyan kerültem az AA-ba.
2. Hogyan józanodom; hogyan csinálom a lépéseket.

B. FORMAI alapelvem:

A Nagykönyv írja a 88. oldal alján: "Sohase beszéljünk egy alkoholistával morális vagy spirituális magaslatról. Egyszerűen tárjuk elé a spirituális eszközöket, hadd vizsgálja meg őket. Mutassuk meg, hogyan váltak be a mi esetünkben."

Erre törekszem.

Segédlet a 12.7. lépés-részhez:

12.7, Próbálom az üzenetet eljuttatni a még szenvedő alkoholistákhoz.

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mi módon használod a következő üzenet-átadási formákat:

• Személyes megosztás
• Elektronikus megosztás
• Szolgálat
• Szponzorálás
• Egyéb formák?

Hogyan próbálod spirituális elveidet üzenet-átadásaidban is alkalmazni?
Locked
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Tizenkettedik Lépés”