Remélem, hogy mostanra már mindenki túl van az 1. Lépésen. Lépjünk tovább. Szeretném megosztani veletek, hogy én hogyan tettem meg a 2. Lépést:
● A Józan Élet című AA-s könyv ajánlásai segítségével nem ittam meg az első pohárral.
● Sokat jártam gyűlésre, és ott figyeltem a társak megosztásaiban megjelenő hitet.
● Sokat beszélgettem az idősebb tagokkal, szponzor-jelöltjeimmel a hitről, a spiritualitásról, a Felsőbb Erőről, az alázatról.
● Sokat olvastam az AA-s irodalmat, főként:
A. Eljutottunk a hitre (az egész könyv a 2. lépésről szól)
B. Nagykönyv: 4. Mi, kételkedők (42.-54. old.)
C. 12 lépés könyv (2. lépés - 26.-34. old.)
Végül:
2. ELJUTOTTAM A HITRE, HOGY EGY NÁLAM HATALMASABB ERŐ HELYREÁLLÍTHATJA ELMÉM ÉPSÉGÉT.
Ennek részeként:
1. Felismertem, hogy a világban rajtam kívül más erők is hatnak.
2. Ráébredtem, hogy léteznek nálam hatalmasabb erők.
3. Észrevettem, hogy azoknak jobb a lelki egészsége, akik hisznek egy Felsőbb Erőben.
4. Hajlandóvá váltam elképzelni, hogy létezhet olyan erő, amely visszaadja elmém épségét.
5. Akartam azt gondolni, hogy létezik olyan erő, amely visszaadja elmém épségét.
6. Elkezdtem gyakorolni ezt a gondolatot. Elkezdtem hinni benne.
Segédlet a lépéshez:
Ajánlott (függőknek kötelező) olvasmány a következő:
● Eljutottunk a hitre (az egész könyv a 2. lépésről szól)
● Nagykönyv: 4. Mi, kételkedők (42.-54. old.)
● 12 Lépés könyv (2. lépés - 26.-34. old.)
Ezen kívül ajánlom, hogy:
● Tartózkodj a tudatmódosító szerek használatától!
● Járj sokat gyűlésekre, csoport találkozókra, és ott figyeld a társak megosztásaiban megjelenő hitet!
● Beszélgess idősebb társakkal, szponzor-jelöltjeiddel a hitről, a spiritualitásról, a Felsőbb Erőről, az alázatról!
● Olvass sok spirituális irodalmat, főként önsegítő csoportok könyveit. Az 1. lépés végén ajánlottam néhányat, amiket én különösen jónak találtam.
2.1. Felismertem, hogy a világban rajtam kívül más erők is hatnak.
Amint azt korábbi megosztásaimban már leírtam, az 1. lépés második felében:
● Tudatosult bennem, hogy az életem ritkán alakul úgy, ahogy elterveztem.
● Ráébredtem arra, hogy sem a saját, sem mások életét nem irányíthatom.
● Tudatosult bennem, hogy a múlton nem tudok változtatni.
● Tudatosult bennem, hogy a jövő nem olyan lesz, amilyennek gondolom.
● Elfogadhatóvá vált számomra, hogy a jelen pillanat mindig olyan, amilyen.
Be kellett tehát látnom, hogy tehetetlen vagyok dolgokkal, emberekkel, helyzetekkel kapcsolatban, és hogy nem én vagyok a világ irányítója. Be kellett látnom, hogy kevés vagyok, mint ... (ide helyettesítsetek be olyan gondolatot, amilyen eszetekbe jut!). Elkezdtem felismerni, hogy a világban rajtam kívül más erők is hatnak, például:
● Természeti erők (időjárási, földrajzi, fizikai, kémiai, biológiai, genetikai)
● Emberi erők (mások szándékai, törekvései, viselkedése, szokásai)
● Társadalmi erők (politikai törekvések, társas kapcsolatok, csoportos tevékenységek)
● Felsőbb erők (megmagyarázhatatlan "véletlenek", érdekes egybeesések, csodák)
● Univerzális erők (Lét, Karma, Isten, Legfőbb Valóság)
Egyre többször fedeztem fel, hogy nem feltétlenül rossz dolog az, ami rajtam kívül álló erők következtében történt a világban, vagy bennem. Nem feltétlenül rossz az, amit mások akarnak, amire mások törekszenek, ami körülöttem történik, ami a világban zajlik.
Elkezdtem kizárni a látókörömből az olyan információkat, amelyek azt sugallták, hogy a világ rossz. Például elkezdtem nem nézni a híradót. Kezdetnek ez is megteszi...
.
Segédlet a lépés-részhez:
Írd le (gondolkozz el rajta), hogy:
● Milyen természeti erők (időjárási, földrajzi, kémiai, biológiai, genetikai stb.) vannak, amelyeket nem tudsz befolyásolni?
● Milyen emberi erőkkel (például mások szándékaival, törekvéseivel, viselkedésével, szokásaival, stb.) szoktál találkozni, amelyeket nem tudsz irányítani?
● Milyen társadalmi erők (politikai törekvések, csoportos tevékenységek, társas kapcsolatok, együttélési szabályok, stb.) vannak, amelyeket nem tudsz megváltoztatni?
● Milyen különleges erők („véletlenek”, érdekes egybeesések, csodák) vannak, amelyeket nemhogy befolyásolni nem tudsz, de sokszor még megmagyarázni sem?
● Mi a véleményed az univerzális erőkről, teremtésről, életről, karmáról, esetleg Istenről?
Írd le bármilyen tapasztalatodat, ami azt támasztja alá, hogy:
● Nem te vagy a világ irányítója.
● Nem feltétlenül rossz az, amit mások akarnak.
● Nem feltétlenül rossz az, ami a világban történik.
2.2. Ráébredtem, hogy léteznek nálam hatalmasabb erők.
Ahogy elkezdtem felismerni, hogy a világban rajtam kívül más erők is hatnak (például más emberek törekvései, csoport-érdekek, társadalmi erők, természeti erők), egyre inkább ráébredtem, hogy ezek rendszerint nálam erősebb, hatalmasabb erők.
Be kellett ismernem magamnak, hogy léteznek olyan – nálam hatalmasabb – erők, amelyek nélkül nehéz lenne magyarázatot találnom az események többségére, a világ történéseire, sőt magára a világ (Univerzum) létezésére és törvényeire sem. Hallottam, hogy mások ezeket Felsőbb Erő-nek nevezik. Megtetszett ez az elnevezés, mert nekem az "Isten" szóról mindig a vallások jutottak az eszembe, és – ateista lévén – óvakodtam a vallásoktól és az Isten szó használatától.
Arra már korábban ráébredtem, hogy ha egyedül akarom irányítani az életemet, akkor ismételten zsákutcába fogok jutni, és vissza fogok rendeződni. Rámtör a depresszió, a szorongás, és végül újra inni vagy használni fogok. (Lásd 1. Lépés!)
Tudtam, hogy (alkohol-mosta) én-központú gondolkodásom helyrebillentése egyedül nem fog menni. Segítségre volt szükségem. Az AA csoportba kapaszkodtam. Jártam gyűlésekre, figyeltem a megosztásokat. Figyeltem, hogy ki mit mond a nála hatalmasabb erőkről, a Felsőbb Erőről. Észrevettem, hogy azok érzik jobban magukat, akik hisznek egy Felsőbb Erőben, még ha az nem is egy Univerzális (Isten) Erő, hanem csak egy spirituális csoport – nálam hatalmasabb – ereje.
Kezdetnek ez is megteszi. Sőt…
● Vajon a természeti erőkkel mindig fel tudod-e venni a küzdelmet?
● Vajon mindig fölébe tudsz-e kerekedni másoknak, vagy vannak nálad erősebbek is?
● Vajon te csinálod-e a politikát, vagy inkább a politika befolyásolja a te életedet?
● Vajon te vagy-e nagyobb hatással a társadalomra, vagy inkább az terád?
● Vajon te döntesz-e az életről, vagy inkább az Élet dönt rólad?
● Vajon a te akaratodtól függ-e a sorsod, vagy inkább a sorsod mozgat téged?
● Vajon az Univerzum mennyiben szorul a te segítségedre, kiigazításodra?
● Vajon te tudhatod-e, hogy Istennek mit és miért kellene tennie?
● Igenis léteznek nálunk hatalmasabb erők.
● Ezek az erők nem mindig ellenségesek.
● Ezek az erők támogatóak is tudnak lenni.
2.3. Észrevettem, hogy azoknak jobb a lelki egészsége, akik hisznek egy Felsőbb Erőben.
A gyűlésekre járva, társaim megosztásait hallgatva nagyon érdekes összefüggésre figyeltem fel:
I. Akik arról beszéltek, hogy eljutottak a hitre, hogy el tudnak képzelni egy Felsőbb Erőt, vagy arról, hogy kezd kialakulni az Isten-képük, azok általában beszámoltak még arról is, hogy időnként hálát éreznek, hogy időnként lelki békét tapasztalnak, hogy kezdik érteni mi az alázat, hogy úgy érzik, elindultak a lelki fejlődés útján.
II. Akik arról beszéltek, hogy – ugyan nem isznak, nem használnak, mert megtették az 1. lépést, de – nem tudják, vagy nem akarják megtenni a 2. lépést, illetőleg azt hangoztatták, hogy nem csinálják a lépéseket, azok általában nem számoltak be sem háláról, sem lelki békéről, sem lelki fejlődésről. Leginkább arról beszéltek, hogy olyan szívesen tolnának még valamit, de hát nem teszik, mert tudják, hogy az hová vezetne.
Egy idő után elkezdtem azt gondolni, hogy jobb lenne az első csoporthoz tartozni. „Tarts a győztesekkel” – ezt is gyűlésen hallottam.
● Mit jelent az, hogy Nálunk Hatalmasabb Erő?
● Mit vagy kit nevezhetünk Felsőbb Erőnek?
● Mit jelent az a fogalom, hogy „hála”?
● Lehetünk-e hálásak a nálunk hatalmasabb Erőknek?
● Mi az a lelki béke, és mi köze lehet a lelki egészséghez?
● Összefügghet-e a lelki egészség egy Nálunk Hatalmasabb Erőben való hittel?
● Segítség nélkül nem megy a józanodás / felépülés / lelki fejlődés.
● Az emberi segítség gyakran nem elegendő.
● Felsőbb Erőben való hittel könnyebb megváltoztatni az én-központú gondolkodásmódot.
● Jobban érzik magukat azok, akik eljutottak arra a hitre, hogy létezik Felsőbb Erő.
2.4. Hajlandóvá váltam elképzelni, hogy létezhet olyan erő, amely visszaadja elmém épségét.
Az Anonim Alkoholisták Nagykönyvének az 50. oldalán van két nagyon súlyos gondolat:
1. bekezdés: "Amikor láttuk, hogy mások megoldják problémáikat egyszerűen rábízva magukat egy felsőbb Hatalomra, fel kellett adnunk Istennel kapcsolatos kételyeinket. Elképzeléseink nem váltak be. De az istenfogalom igen."
4. bekezdés: "Alkoholista létünk során elkerülhetetlenül elérkeztünk egy döntő pillanathoz, amikor magunkat porig alázva, de félelem nélkül szembe kellett néznünk Isten létezésének dilemmájával. Vagy van Isten, vagy nincsen. Mit válasszunk?"
És végül az egész 12 lépéses program lényege, amit szinte minden gyűlés elején hallottam (a könyv 57. oldaláról): "A lényeg az, hogy hajlandók vagyunk lelkiekben fejlődni."
Végül is hajlandóvá váltam azt gondolni, hogy létezhet olyan felsőbb erő, ami segít nekem helyreállítani lelki egészségemet, elmém épségét. Segít a lelki fejlődésben. Miért ne?
● Vajon vannak olyanok, akiknek egy Felsőbb Erő segített felépülni?
● Vajon igényel-e különleges képességeket az, hogy valaki eljusson a hitre?
● Vajon a hitre való eljutás kiváltság kérdése-e, vagy bárki részesülhet benne?
● Vajon a saját hajlandóságod (egy Felsőbb Erőben való hitre) egyedül rajtad múlik-e?
● Vajon a hajlandóságod kialakítása igényel-e különleges körülményeket?
● Vajon a döntés a hajlandóságodról bármikor meghozható-e?
● A lelki fejlődés csakis a saját hajlandóságunkon múlik.
● Az Isten-fogalom beválhat a lelki fejlődés terén.
2.5. Akartam azt gondolni, hogy létezik olyan erő, amely visszaadja elmém épségét.
A Nagykönyv 48. oldal 2. bekezdésében ezt olvastam:
"Itt van több ezer, igazán világias lelkületű férfi és nő. Kereken kijelentik, hogy amióta eljutottak egy náluk erősebb Hatalomba vetett hithez, amióta megváltozott felfogásuk Róla, és amióta megtesznek bizonyos egyszerű dolgokat, azóta forradalmi változások álltak be életükben és gondolkodásukban."
OK, gondoltam. Legyen így. Hajlandó vagyok azt gondolni, hogy ha eljutok egy nálam erősebb Hatalomba vetett hithez, akkor megváltozik az életem és a gondolkodásom.
De hogyan kell ezt csinálni?
A Nagykönyv a 45. oldalon meg is adta erre a választ:
"Csupán egyetlen rövid kérdést kellett föltennünk magunknak: Hiszem-e vagy akarom-e hinni, hogy létezik egy nálam magasabb Hatalom? Nyomatékosan hangsúlyozzuk: amint valaki kimondja, hogy hisz vagy hajlandó hinni, már jó úton jár. Körünkben többször is bebizonyosodott, hogy erre az egyszerű tényre csodálatosan erős spirituális építményt lehet alapozni."
Ez jó hír: Nem kell hinnem rögtön az elején. Elég az is, ha csak akarok hinni. Hát, ennyit igazán megkockáztathatok....
● Hajlandó vagy-e lelkiekben fejlődni?
● Őszintén akarod-e a felépülést?
● Akarsz-e a lelki fejlődés útjára lépni?
● Hiszed-e, vagy akarod-e hinni, hogy létezik egy nálad magasabb Hatalom?
● Amikor valaki azt mondja „nem tudok”, valójában azt mondja „nem akarok”.
● Ha el akarsz érni valamit, előbb-utóbb el is fogod tudni érni.
● Ha akarsz hinni valamiben, akkor előbb-utóbb fogsz tudni hinni benne.
2.6. Elkezdtem gyakorolni a hitet. Elkezdtem hinni.
Az eddigi lépkedéseim alapján úgy döntöttem tehát, hogy akarok hinni egy nálam magasabb Hatalomban. Az AA-ban azt mondták, hogy hasznos hozzáállás a „tégy úgy, mintha”. Ha elég sokáig úgy teszek, mintha hinnék, akkor a végén hinni fogok. Csak gyakorlás kérdése. Így is tettem:
I. Elkezdtem figyelni a világ dolgaiban megjelenő Felsőbb Erőt. Próbáltam felhagyni a panaszkodással, sajnálkozással, felháborodással, drámázással. Próbáltam észrevenni minél több jót (szeretetet, örömöt, békét) a világ eseményeiben, történéseiben. Elkezdtem gyakorolni a saját kis szlogenemet: "Itt most jó!" Bármi történt körülöttem, próbáltam arra gondolni: ITT MOST JÓ!
II. Elkezdtem figyelni az embertársaimban megjelenő Felsőbb Erőt. Próbáltam felhagyni az ítélkezéssel, minősítgetéssel, címkézéssel. Próbáltam észrevenni minél több jót (megértést, szeretetet, derűt) az emberekben. Elkezdtem gyakorolni a saját kis szlogenemet: "Ő jó!", hiszen mindenki jó. Bárkivel találkoztam, próbáltam arra gondolni: Ő JÓ!
III. Elkezdtem figyelni a saját életemben megmutatkozó Felsőbb Erőt. Próbáltam felhagyni a bűntudattal, az önsajnálattal, a megbánással, a szenvedéssel. Próbáltam észrevenni minél több jót (önzetlenséget, szeretet, örömöt, békét) saját magamban. Elkezdtem gyakorolni a saját kis szlogenemet: "Jó vagyok!" Bármikor elbizonytalanodtam, próbáltam arra gondolni: JÓ VAGYOK!
IV. Elkezdtem hálát érezni mindazért a jóért, amit a Felsőbb Erőnek köszönhetek a világban, embertársaimban és magamban. Elkezdtem gyakorolni a hálaimámat: Uram, hálás vagyok:
● hogy élek,
● hogy nem kell innom és drogoznom,
● hogy rátaláltam a 12 lépéses programra,
● hogy lelkileg fejlődhetek.
És gyakoroltam, és gyakoroltam, és programoztam, és gyakoroltam...
Írd le (gondolkozz el rajta), hogy vajon mekkora szerepe van a gyakorlásnak:
● régi, rossz szokások elengedésében és új szokások kialakításában?
● régi, rossz viselkedésformák elhagyásában és újak kialakításában?
● régi, rossz gondolatok elengedésében és új gondolkodásmódok kialakításában?
● régi tévhitek felülírásában és az igazság felismerésében?
● A „Tégy úgy mintha” elv működik a hétköznapi gyakorlatban.
● Hogy ha elég sokszor gondolsz valamire, akkor megjelenik az életedben.
● Hogy ha elég sokszor csinálsz valamit, akkor mindennapi gyakorlattá válik.
Kezdj el figyelni és gyakorolni:
● Ahogyan megjelenik a Felsőbb Erő a világ dolgaiban: Itt most jó!
● Ahogyan megjelenik a Felsőbb Erő az embertársaidban: Ő jó!
● Ahogyan megjelenik a Felsőbb Erő a te életedben: Jó vagyok!
Kezdj el hálát adni:
● Azért, hogy élsz!
● Azért, hogy nem kell alkoholt vagy más tudatmódosító szereket használnod!
● Azért, hogy rátaláltál a 12 lépéses programra!
● Azért, hogy lelkileg fejlődhetsz!
<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
2.7. Ellenőrző kérdések – a 2. Lépéshez
Mielőtt továbblépnénk a 3. Lépésre, végezzetek egy kis önellenőrzést. Válaszoljátok meg magatoknak a következő kérdéseket:
1. Felismerted-e, hogy a világban rajtad kívül más erők is hatnak?
2. Ráébredtél-e, hogy léteznek nálad hatalmasabb erők?
3. Észrevetted-e, hogy azoknak jobb a lelki egészsége, akik hisznek egy Felsőbb Erőben?
4. Hajlandó vagy elképzelni, hogy létezhet olyan erő, amely visszaadja elméd épségét?
5. Akarod-e már azt gondolni, hogy létezik olyan erő, amely visszaadja elméd épségét?
6. Elkezdted-e már gyakorolni ezt a gondolatot? Elkezdtél-e már hinni benne?
Rövid magyarázatok a 2. lépés ellenőrző kérdéseihez
1. Kétségtelen tény, hogy akad néhány más erő is a világban.
2. Inkább az a kérdés, hogy melyik erő NEM hatalmasabb…
3. Járj gyűlésekre, és észre fogod venni az összefüggést.
4. A megszabadulás kulcsa a hajlandóság.
5. A spirituális szándék a lelki fejlődés alapja.
6. Gyakorolj! Higgy! Vagy legalább akarj hinni benne!
- Menu
- Birthdays
- No birthdays today
In the next 30 days
No members have a birthday within this period of time.
- Links
- Statistics
- Totals
Total posts 152
Total topics 150
Total Announcements: 0
Total Stickies: 0
Total Attachments: 0
Topics per day: 1
Posts per day: 1
Users per day: 0
Topics per user: 12