„Könnyű dolog abbahagyni a spirituális akcióprogramot és ülni a babérjainkon. Ha ezt tesszük, nagy bajok várnak ránk, mert az alkohol [cigi, drog, szex, egó, …] rafinált ellenfél. Nem gyógyultunk ki az alkoholizmusból. Amit elértünk, az a büntetés felfüggesztése, feltétele pedig a lelkiség ápolása. Minden egyes nap arra való, hogy Isten akaratát megvalósítsuk cselekedeteinkben. >>Hogyan szolgálhatlak Téged a legjobban? A Te akaratod legyen meg, ne az enyém.<< – E gondolatoknak kell állandóan kísérni bennünket. Így akaraterőnket is a kívánatos mértékben gyakorolhatjuk. Ez az akarat helyes alkalmazása. […] A Tizenegyedik Lépés imádságot és elmélkedést ajánl. Nem szabad szégyenlősködnünk! Nálunk jobbak is állandóan élnek vele. Sikerül, ha megfelelő magatartást tanúsítunk, és nem sajnáljuk a fáradságot.”
Mit teszek tehát?
11. IGYEKSZEM IMÁVAL ÉS ELMÉLKEDÉSSEL ELMÉLYÍTENI TUDATOS KAPCSOLATOMAT ISTENNEL, KÉREM VELEM KAPCSOLATOS AKARATÁNAK FELISMERÉSÉT, ÉS ERŐT ANNAK KIVITELEZÉSÉRE.
Ennek részeként:
1. Megismerkedtem spirituális eszköztárunk 3 fő elemével.
2. Rendszeresen olvasom az AA-s irodalmat.
3. Rendszeresen olvasok más spirituális irodalmat is.
4. Elmélkedem az olvasottakon.
5. Meditációs gyakorlatokat végzek.
6. Imádkozom, de nem traktálom saját kérésekkel Istent.
7. Felismerem velem kapcsolatos akaratát.
8. Hálaimát mondok.
9. Dicsőítem Őt!
.
Segédlet a lépéshez:
A lépésmunka bevezetéseként:
- Tanulmányozd át a 11. lépést a Lépéskönyvben!
- Vegyél részt olyan gyűléseken, ahol a 11. lépésről van szó!
- Beszélgess a szponzoroddal az 11. lépésről!
11.1. Megismerkedtem spirituális eszköztárunk 3 fő elemével.
Ezek pedig a következők:
1. Önvizsgálat
2. Elmélkedés
3. Ima
Mik ezek, tulajdonképpen? Ismerkedjünk meg velük! Azt írja a Tizenkét Lépés és Tizenkét Hagyomány c. könyv a 100. oldalon, hogy:
"Az imádság, elmélkedés és önvizsgálat között szoros az összefüggés. Külön-külön sok enyhülést és jót eredményezhetnek. De amikor egybekapcsolódnak, megingathatatlan alapot adnak életünknek. Olyannyira, hogy olykor még Isten országának előízét is megízlelhetjük. Erőt és biztonságot merítünk, hogy ebbe az országba el fogunk jutni ha, botladozva is, de próbáljuk Teremtőnk akaratát felismerni és teljesíteni.
1. Amint már láttuk, az önvizsgálat az, amely új szemléletet ad, cselekvésre késztet természetünk sötét és negatív oldalának megváltoztatására, és kegyelemmel gazdagít. Az önvizsgálat az a lépés, amely alázatra vezet, és kitárja lelkünk ajtaját Isten segítő ereje előtt. De ez csak egy lépés, és mi tovább akarunk haladni.
2. Azt akarjuk, hogy a bennünk lappangó jó – és ez még a leghitványabbakban is megvan – nőjön és virágozzon. Ehhez levegő és táplálék kell, de mindenekelőtt napfény, mert sötétben semmi sem növekszik. Az elmélkedéssel a napfénybe lépünk.
3. Az imádság szívünk és elménk Istenhez emelése. [...] Imán általában Istenhez irányított kérést értünk. A kapcsolat csatornáját megnyitva, azt próbáljuk kérni, amire nekünk és másoknak a legnagyobb szüksége van. Úgy gondoljuk, hogy szükségleteinknek egész tárháza nyert kifejezést a Tizenegyedik Lépés e szavaiban: ...hogy velünk kapcsolatos akaratát megismerjük és ...kivitelezhessük. Az ilyen kérés a nap bármely szakaszában időszerű."
Az önvizsgálat a 10. lépésem tárgya volt. A 11. lépésemben az imával és az elmélkedéssel foglalkozom. Hogyan is szoktam elmélkedni? Erről írok majd a következőkben.
Segédlet a lépés-részhez:
Írd le (gondolkozz el rajta), hogy:
• Mire való az önvizsgálat?
• Mikor végzünk önvizsgálatot?
• Milyen fajtái vannak az önvizsgálatnak?
• Mire való az elmélkedés?
• Mikor elmélkedünk?
• Milyen fajtái vannak az elmélkedésnek?
• Mire való az ima?
• Mikor imádkozunk?
• Milyen jellegű imák vannak?
11.2. Rendszeresen olvasom az AA-s irodalmat.
Programunk spirituális eszköztárának első elemével, az önvizsgálattal foglalkoztam a 4. és 6. lépésekben, valamint rendszeresen alkalmazom a 10. lépés kapcsán. Erről már írtam korábban.
Most lássuk a második elemet, az elmélkedést. Azt írja a Lépéskönyv a 101. oldalon, hogy:
"Az elmélkedés nem vitatkozás, hanem egy nálunknál jártasabb személy gondolatainak nyugodt fontolgatása azzal a céllal, hogy tapasztalatának részesévé legyünk és abból tanulhassunk."
És vajon kik a nálamnál jártasabb személyek? Hát, akik előttem járnak. Például a józanodásban. Például az AA régebbi tagjai, akik még arra is vették a fáradságot, hogy gondolataikat leírják nekem jól olvasható formában.
Elolvastam tehát a rendelkezésemre álló AA-s irodalmat. Némelyiket nem is egyszer. Nem is kétszer. Ti is hozzáférhettek a legtöbb AA gyűlésen. A kedvenceim a következők:
- Anonim Alkoholisták (Nagykönyv)
- 12 Lépés és 12 Hagyomány (Lépéskönyv)
- Józan élet
- Eljutottunk a hitre
- Napi elmélkedések
- Az Anonim Alkoholisták felnőttkorba lép
Amennyiben jártok bármilyen más önsegítő csoportba (Al-Anon, NA, CA, GA, OA, EA, ACA, CoDA, SLAA, Hawkins Csoport), a gyűlések helyszínén vagy a Facebook oldalaiknál találhattok specifikus irodalmakat a saját függőségeitek vonatkozásában. Olvassátok ezeket bátran. Általában minden ilyen csoport rendelkezik az alábbiakkal:
- könyvek
- nyersfordítású „basic text”-ek
- napi elmélkedések
- lépés-segédletek
Jó olvasást kívánok nektek!
.
• Melyik AA-s vagy más önsegítő könyveket olvastad?
• Melyik lesz a következő?
• Melyik fogott meg a legjobban?
• Van-e olyan, amit rendszeresen forgatsz?
Írogass össze magadnak ezekből a könyvekből okos gondolatokat, szlogeneket!
- Írd fel ezeket tapadós cetlikre, vagy elektronikus Sticky Notes-okra.
- Helyezd el őket olyan helyen (hűtő, TV, Monitor, okostelefon), ahol naponta láthatod.
- Gyakorold, mondogasd, mantrázd őket! Néhány példa:
- A Te akaratod legyen meg, ne az enyém!
- Önzés, én-központúság – ez minden bajunk gyökere.
- Akaratomat és életemet Istenre bízom.
- Megértjük mi a derű és megismerjük a békét.
- Másoknak adva – kapunk.
Már idéztem a Lépéskönyvből, hogy:
"Az elmélkedés nem vitatkozás, hanem egy nálunknál jártasabb személy gondolatainak nyugodt fontolgatása azzal a céllal, hogy tapasztalatának részesévé legyünk és abból tanulhassunk."
Az AA-s irodalom áttanulmányozása után elkezdtem más spirituális könyveket is olvasni, és a mai napig is olvasom őket. A vallásos könyvek esetében mindig figyelembe veszem, hogy az eredeti Tanító tanításait a későbbi tanítványok és életrajzírók némiképpen eltorzíthatják, illetőleg a vallási intézmények befolyásolhatják (mint például a Bibliát a Niceai zsinat).
Mindent összevetve a magasabb szintű spirituális irodalmat nagyon hasznosnak találtam, ezért közzéteszek róluk egy listát (sorrend nélkül), hogy ti is rálelhessetek ezekre, ha van kedvetek olvasni:
- Eckhart Tolle (A Most hatalma; Új Föld)
- David R. Hawkins (ERŐ kontra erő; A Mindenség szeme)
- A Csodák Tanítása
- Karen Casey (Változtasd meg az elméd)
- Anthony de Mello (Ébredj tudatára; Úton Isten felé)
- Dr. Rick Hanson (Buddha Agy)
- Balogh Béla (A tudatalatti tízparancsolata)
- Sri Niszargadatta Mahárádzs (A jeleségvilágon túl; Én AZ vagyok)
- Bhagavad-gíta
- Buddha beszédei
- Újszövetség
- Srí Chinmoy (A belső ígéret; Meditáció)
- Gunagriha (Sorsnavigátor)
- Osho (Az Ego könyve)
- Kurt Tepperwein (A teremtő képzelet csodái; Szuperintuíció)
- Lao Ce (Tao te king)
- Dr. Joseph Murphy (Tudatalattid csodálatos hatalma)
- A változások könyve (Ji Csing)
- Tibeti halottaskönyv (Bardo Tödal)
Jó olvasást és fontolgatást kívánok nektek! Ha van saját javaslatotok magasabb szintű spirituális művekre, nyugodtan írjátok be hozzászólásba.
.
Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek számodra a következő fogalmak:
• Spirituális
• Vallásos
• Tanítás
• Tanító
Spirituális olvasmányaidból írogass össze magadnak okos gondolatokat, igazságokat!
• Írd fel ezeket tapadós cetlikre, vagy elektronikus Sticky Notes-okra.
• Helyezd el őket olyan helyen (hűtő, TV, Monitor, okostelefon), ahol naponta láthatod.
• Gyakorold, mondogasd, mantrázd őket! Néhány saját példám:
o Az elfogadhatatlan elfogadása – a kegyelem legnagyobb forrása.
o A szenvedésre addig volt szükségem, amíg rá nem jöttem, hogy szükségtelen.
o A helyzetek nem tesznek boldogtalanná. A gondolatok tesznek azzá.
11.4. Elmélkedem az olvasottakon.
Az előző részben írtam, hogy rendszeresen olvasok AA-s és más spirituális műveket is. Nem úgy olvasom őket, mint egy ponyvaregényt. Hanem nagyon lassan, megfontoltan. És közben elmélkedem az olvasottakon. Elmélyítem a bennük levő igazságokat. Sorokra, mondatokra, szavakra szedem őket, majd újra összerakom, és újra átolvasom. Szeretnék most két példával szolgálni:
1. A Lépéskönyv azt írja a 101. oldalon (vélhetően Assisi St Ferencre utalva):
"Először is vegyünk egy igazán szép imát. Nem kell soká keresni: a különféle vallások nagyjai bőséges örökséget hagytak ránk. Nézzünk meg egyet közelről, ami egyetemes értékű. Szerzőjét az emberiség századokon át szentnek tartotta. Igaz, nem volt alkoholista, de átment az érzelmi tapasztalatok mángorlóján. Amikor pedig túlesett rajta, ebben az imában fejezte ki, hogyan látja a világot és mivé szeretne válni:
Uram, tégy engem békéd eszközévé,
Ahol gyűlölet van, hadd hozzak szeretetet; Ahol rossz, oda megbocsátást;
Ahol viszály, oda egyetértést; Ahol tévedés, oda igazságot; Ahol kétely, oda hitet;
Ahol kétségbeesés, oda reményt; Ahol sötétség, oda világosságot; Ahol bánat, oda örömet!
Uram, add, hogy
Ne vigasztalódást keressek, hanem vigasztaljak; Ne megértést óhajtsak, hanem megértsek;
Ne szeretetre vágyjak, hanem szeressek; Mert másoknak adva – kapunk.
Megbocsátva – bocsánatot nyerünk. Halálunkkal – örök életre ébredünk. ÁMEN
Mint kezdők az elmélkedésben, többször elolvashatjuk az imát: lassan, minden szavát megfontolva, hogy minden gondolat és kifejezés mélyébe hatoljunk. Ez segíteni fog, hogy ellenállásunk eltűnjön."
2. Másodikként egy tán még nagyobb tanító (Jézus) imáját szeretném idézni:
"Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
Szenteltessék meg a Te neved, Jöjjön el a Te országod,
Legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma,
És bocsásd meg vétkeinket,
Miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, És ne vígy minket kísértésbe,
De szabadíts meg a gonosztól.
(Mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, most és mindörökké. Ámen.)"
Személy szerint a következő gondolatok fogalmazódnak meg bennem erősen, amikor e sorokat olvasom:
- A Te akaratod legyen meg, ne az enyém!
- Mindent megkapunk Tőled (most), amire szükségünk van.
- Akképpen bocsáttatnak meg a bűneink, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek!
- Egyedül Tiéd a dicsőség!
Formáljátok át ti is gondolkodásmódotokat az elmélkedés segítségével. Jó munkát!
.
• Szoktál-e elmélkedni bármelyik imádságon?
• Ha nem szoktál, mikor kezded el a gyakorlást?
• Milyen érzés számodra egy magas spirituális szintű gondolatsort fontolgatni?
Vedd elő a következő imákat, és gondolkodj el rajtuk, sorról-sorra:
• Lelki béke imája (Lépéskönyv 42. old.)
• 3. lépés imája (Nagykönyv 60. old.)
• 7. lépés imája (Nagykönyv 71. old.)
• Assisi St. Ferenc imája (Lépéskönyv, 101. old.)
• Miatyánk
• Hiszek egy Istenben (főleg katolikusoknak)
11.5. Meditációs gyakorlatokat végzek.
Istennel való tudatos kapcsolatom elmélyítése érdekében rendszeresen elmélkedem. Ennek
három főbb formáját szoktam alkalmazni:
1. KONCENTRÁCIÓ
Írtam már róla, hogy olvasom az AA-s irodalmat és más spirituális könyveket. Amikor ezt teszem, megpróbálom kizárni a zavaró külső tényezőket (rádió, TV, más emberek). Lassan, fontolgatva haladok, soronként, szavanként. Próbálom elmélyíteni, a tudatomba helyezni, beprogramozni az olvasottakat. Ugyanígy járok el a saját "programozó" mantráimmal is, amelyekkel a 7. és a 10. lépésben foglalkoztam. Jelenleg például ez a "sárga cetli" van a képernyőmön (A Csodák Tanításából), amit napi rendszerességgel gyakorlok:
Testvérem! Krisztus szemével nézlek téged,
és meglátom benned tökéletes bűntelenségemet.
2. MEDITÁCIÓ
Emellett irányított meditációs gyakorlatokat is végzek. Leülök egy kényelmes székre, és meghallgatok egy irányított meditációs hangfelvételt, aminek a célja a tudatalattim pozitív irányban való átprogramozása. Kedvenceim a következők:
- Balogh Béla (A tudatalatti tízparancsolata)
- Agykontroll: Jóban vagyok magammal, Jóban vagyok másokkal
- Dr. Rick Hanson (Buddha Agy)
- Gunagriha (Sorsnavigátor)
Emellett – általában lefekvés előtt – úgynevezett "szeretet-meditációt" csinálok. Leülök, ellazulok, becsukom a szemem, és magam elé képzelek valakit, akinek szeretet energiát szeretnék küldeni. Ezután elképzelem, hogy rámosolygok, és ő visszamosolyog. Integetek neki, és ő kedvesen visszainteget. Ugrálok örömömben, hogy látom, és ő is ugrál örömében. Odamegyek hozzá, megrázzuk egymás kezét. Nevetünk. Átöleljük egymást. Mindkettőnknek fülig ér a szája. Szeretjük egymást. Ezt megcsinálom még 8-10 emberrel. Ügyelek arra, hogy ne csak a legközelebbi hozzátartozóim legyenek közöttük, hanem olyan emberek is, akiket nem annyira kedvelek (egy kellemetlenkedő ismerős), vagy éppenséggel semleges a viszonyunk (például a főnököm).
3. KONTEMPLÁCIÓ
A kontempláció célja, hogy kikapcsoljam a fejemben lévő vetítőgépet. Ez tulajdonképpen "jelenlét-kontempláció", ami a modern angol pszichólógiai irodalomban „Mindfulness” néven is ismert. Ezt lehet csinálni bárhol, bármikor. Ha nap közben nem is kerítenék rá sort, lefekvés előtt mindenképpen megcsinálom. Lekapcsolom a villanyt. Leülök az ágy szélére. A félhomályban nyitva van a szemem. A falat nézem. Látom a falat. (Ezeket mondom is magamban.) A falat látom, nem mást. Kijövök a fejemből. A vetítőgép leáll. Azt látom, amit látok, nem vetítek. Légzésem nyugodt. Ki, be. Egy. Kettő. Vetítőgép nem kell. Mára már leáll. Kijövök a fejemből. Jelen vagyok. Itt vagyok. Látom a falat és a környező tárgyakat. Légzésem nyugodt. Nem vetítek. Jelen vagyok. Itt vagyok. Vagyok..., stb. (Egy idő után lefekszem, és elalszom.)
Jó elmélkedést kívánok nektek!
.
Próbáld meg koncentrált figyelemmel tanulmányozni a következő gondolatokat:
• Alaptalan önhittség az a gondolat, miszerint Istenen kívül bármi más is létezik.
• Krisztus szemével nézlek téged, és meglátom benned tökéletes bűntelenségemet.
• Csak a saját gondolataim okozhatnak nekem fájdalmat.
• A saját lelki békém az egyetlen ajándék, amit a világnak adhatok.
• Elmém Isten elméjének része. Bizony szent vagyok én!
Hallgass rendszeresen irányított meditációs gyakorlatokat! Például:
• Agykontroll CD-k
• Gunagriha: Sorsnavigátor
• Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata
Próbáld ki a következő gyakorlatokat:
• Szeretet-meditáció
• Jelenlét-kontempláció
11.6. Imádkozom, de nem traktálom saját kérésekkel Istent.
Rendhagyó módon hadd idézzem elsőként a Wikipédiát:
"Az ima vallásos fogalom; legáltalánosabb érvénnyel az egyénnek vagy közösségnek a transzcendenssel való kommunikációja. E meghatározásban a transzcendens – az adott vallás hitvilágától függően – számos jelentéssel bírhat. Vonatkozhat az Istenre vagy istenekre, halottakra, személyes vagy személytelen szellemi létezőkre, a közelebbről meg nem határozott numinózumra vagy a világ rendezőelvére. A kommunikáció ebben az értelemben a kapcsolattartás bármely formáját jelentheti, a legváltozatosabb megnyilvánulásokkal. Ilyenformán az imádkozás történhet gondolatban vagy fennhangon; szavakkal, énekkel vagy szavak nélkül; tánccal vagy bármely más mozdulattal, gesztussal – vagy ezek bármely kombinációjával.”
A Lépéskönyv a 103. oldalon, némileg egyszerűbben fogalmaz:
"Imán általában Istenhez irányított kérést értünk. A kapcsolat csatornáját megnyitva azt próbáljuk kérni, amire nekünk és másoknak a legnagyobb szüksége van. Úgy gondoljuk, hogy szükségleteink egész tárháza nyert kifejezést a Tizenegyedik lépés e szavaiban: <<... hogy velünk kapcsolatos akaratát megismerjük és kivitelezhessük.>> Az ilyen kérés a nap bármely szakában időszerű."
Mire Programunkban a 11. lépéshez értem, már túl voltam azon, hogy mindenféle dolgok megszerzését vagy bekövetkezését kérjem Istentől. Egyrészt tudom, hogy Istentől mindent megkapok, amire szükségem van, anélkül, hogy ezt külön kérnem kellene. Másrészt nem akarom a dolgokat irányítani, nem akarom én meghatározni, hogy merre haladjon a világ. Hogyan imádkozom tehát? Milyen imákat használok?
Ismét egy Wikipédia idézet:
"Hagyományos keresztény felosztás szerint az ima lehet dicsőítés, hálaadás, kérés vagy engesztelés. Ténylegesen azonban az imák végtelen gazdagságáról beszélhetünk."
Néhány példa a saját gyakorlatomból:
DICSŐÍTÉS:
- Egyedül Istené a dicsőség!
- Dicsőség a magasságban Istennek! HÁLAADÁS:
- Istenem, hálás vagyok, hogy élek!
- Hálás vagyok, hogy nem kell innom!
- Hálás vagyok, hogy megismerhettem az AA programját! KÉRÉS:
- Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!
- Istenem, adj lelki békét!
ENGESZTELÉS:
- Bocsásd meg vétkeinket!
- Gyónom a mindenható Istennek, és nektek testvéreim...
Némely típusokra hozok majd még több példát a következőkben.
Próbálj meg néhány példát felhozni a következő ima fajtákra:
• Dicsőítés
• Hálaadás
• Kérés
• Engesztelés
11.7. Felismerem velem kapcsolatos akaratát.
Az előző lépésrészben írtam az imák egyes fajtáiról (dicsőítés, hálaadás, kérés, engesztelés). Azt is említettem, hogy nem szoktam mindenféle dolgok megszerzését vagy bekövetkezését kérni Istentől. Hát akkor mit? Hát, amit a 11. lépés is említ:
"...csupán azt kérve, hogy velünk kapcsolatos akaratát felismerjük, és erőt, hogy azt kivitelezhessük."
A Lépéskönyv is erről ír a 104. oldalon:
"Kísértve lehetünk, hogy általunk pontosan körülírt megoldásért imádkozzunk, és azért, hogy másokat segíthessünk – persze a mi elgondolásunk szerint. Ebben az esetben Istent arra kérjük, hogy a mi akaratunk szerint intézze a dolgokat. Ezért fontos, hogy felülvizsgáljuk az ilyenfajta kérést, és lássuk igazi arcát. Még amikor meghatározott dolgokat is kérünk, jó, ha így módosítjuk: <<... ha ez a Te akaratod>>. Egyszerűen azt kérjük, hogy a nap folyamán ültesse belénk Isten az Ő akaratának lehető legteljesebb megértését a mai napra; és adja meg a kegyelmet, amelynek segítségével kivitelezni tudjuk. A nap folyamán, amikor egy ügyben döntést kell hoznunk, megállhatunk, és újra elmondhatjuk a fohászt: << a Te akaratod legyen, ne az enyém!>>."
A 106. oldalon is ugyanerről van szó:
"Arra is rájövünk, hogy olyan mértékben érezzük Isten útmutatását, amilyen mértékben megszűnünk Tőle követelni, hogy a mi elgondolásaink szerint rendezze a dolgokat."
A november 20.-i Mai Elmélkedésben is ezt olvastam:
"Soha nem szabad elfelejtenem, hogy én a törekvésért vagyok felelős, Isten pedig a végeredményért. Képes leszek <<elengedni, és engedni Istent>>, ha alázatosan ismételgetem:
<<A Te akaratod legyen, ne az enyém>>. Ha türelemmel és kitartóan keresem az Ő velem kapcsolatos akaratát, megszabadulok az önző elvárások fájdalmától."
Engedd el! Bízd Istenre! – Let go! Let God!
.
Írd le (gondolkodj el rajta) hogy:
• Vajon mindig azért imádkozol-e, amire neked és másoknak a legnagyobb szüksége van?
• Vajon nem traktálod-e Istent én-központú (egós) igényeiddel?
• Vajon mindig hozzáteszed-e kéréseidhez: „… ha ez a te akaratod!” ?
• Vajon akarod-e még néha a saját elgondolásaid szerint rendezni a dolgokat?
Gyakorold napi rendszerességgel a következőt:
ISTENEM!
• Mit szeretnél, mit tegyek?
• Mit szeretnél, hova menjek?
• Mit szeretnél, mit mondjak és kinek?
11.8. Hálaimát mondok.
Előzőleg írtam az imák egyes fajtáiról (dicsőítés, hálaadás, kérés, engesztelés).
Most megosztom veletek hálaadó imámat, amelyet esténként, lefekvés előtt szoktam elmondani magamban:
Istenem! Hálás vagyok azért,
1. Hogy megélek, nem nélkülözök,
2. Hogy élek és egészséges vagyok,
3. Hogy lelkileg fejlődök, tudatosságom nő,
4. Hogy az AA tagja lehetek, és emberi kapcsolataim javulnak,
5. Hogy megtaláltalak Téged.
Emellett a nap bármely szakában megtöltöm szívem hálával, ha egy kicsit is nyomott a hangulatom. Ilyenkor csak annyit mondok magamban: De jó!
Sokszor jutnak olyan dolgok az eszembe (például amikor szenvedő embereket látok), amelyek már nem nyomasztanak engem, mert Istenre bíztam azokat. Például:
- Hálás vagyok, hogy már nem kell innom.
- Hálás vagyok, hogy már nem kell félnem.
- Hálás vagyok, hogy már nem kell szenvednem.
- Hálás vagyok, hogy már nem kell neheztelnem.
- Hálás vagyok, hogy már nem kell haragudnom.
- Hálás vagyok, hogy már nem kell ítélkeznem.
- Hálás vagyok, hogy már nem igénylem mások megértését.
- Hálás vagyok, hogy már nem igénylem mások figyelmét.
- Hálás vagyok, hogy már nem igénylem mások szeretetét.
- Hálás vagyok, hogy már nem akarom, hogy én legyek a jobb.
- Hálás vagyok, hogy már nem akarom, hogy nekem legyen igazam.
- Hálás vagyok, hogy már nem zavar mások viselkedése.
- Hálás vagyok, hogy már nem zavarnak a saját érzéseim.
- Hálás vagyok, hogy már nem zavarnak az elmémben keletkező gondolatok. Már a pszichológusok is tudják: A depresszió ellenszere a hála!
.
Gyakorold – legalább esténként – a saját hála-imádat, valahogy így:
Istenem, hálás vagyok azért:
• hogy élek,
• hogy nem kell innom, (drogoznom, használnom)
• hogy lelkileg fejlődhetek.
11.9. Dicsőítem Őt!
A 11. lépésem zárásaként engedjétek meg, hogy megosszam veletek Istent dicsőítő imáimat. Ezeket a nap bármely szakában szoktam magamban mondani, ha éppen jó kedvem van, vagy ha nincs, de szeretném, hogy az legyen:
- Gloria in Excelsis Deo! – Dicsőség a magasságban Istennek!
- Soli Deo Gloria! – Egyedül Istené a dicsőség!
- Sanctus! – Szent vagy!
- Benedictus! – Áldott vagy!
- Hosanna in Excelsis Deo! – Hozsánna a magasságban Istennek!
- Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, most és mindörökké!
Rendszeresen énekelek kórusban. Sokszor éneklünk miséket, általában a latin liturgia szövegére. Kedvencem a Gloria tétel, amelynek teljes magyar szövege a következő:
"Dicsőség a magasságban Istennek!
És a földön békesség a jóakaratú embereknek! Dicsőítünk Téged, áldunk Téged,
Imádunk Téged, magasztalunk Téged. Hálát adunk Neked nagy dicsőségedért. Urunk és Istenünk, mennyei Király, Mindenható Atyaisten.
Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú.
Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia, Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk!
Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! Te az Atya jobbján ülsz, irgalmazz nekünk!
Mert egyedül Te vagy a Szent, te vagy az Úr, Te vagy az egyetlen Fölség, Jézus Krisztus,
A Szentlélekkel együtt az Atyaisten dicsőségében! Ámen."
Elmélkedjetek rajta!
.
Írd le (gondolkodj el rajta) hogy mit jelentenek (számodra) a következő kijelentések:
• Dicsőség a magasságban Istennek!
• Egyedül Istené a dicsőség!
• Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, most és mindörökké!
Gyakorold őket, amikor csak eszedbe jut!
<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
11.10. Ellenőrző kérdések – a 11. Lépéshez
Mielőtt továbblépnénk a 12. Lépésre, végezzetek egy kis önellenőrzést. Válaszoljátok meg magatoknak a következő kérdéseket:
1. Tudod-e, mi a spirituális eszköztárunk 3 fő eleme?
2. Olvasol-e rendszeresen AA-s irodalmat?
3. Olvasol-e más spirituális irodalmat?
4. Szoktál-e elmélkedni az olvasottakon?
5. Szoktál-e meditációs gyakorlatokat végezni? Milyeneket?
6. Szoktál-e imádkozni? Milyen jellegű imáid vannak?
7. Szoktad-e még saját vágyaiddal kapcsolatos kérésekkel traktálni Istent?
8. Vagy már felismerted veled kapcsolatos akaratát?
9. Hálaimát szoktál mondani?
10. És dicsőítőt?
Rövid magyarázatok a 11. lépés ellenőrző kérdéseihez
1. Önvizsgálat, ima, meditáció
2. A Napi Elmélkedést még 10 év józanság után is érdemes olvasni.
3. Érdemes mást is olvasni. Csak tényleg hiteles legyen.
4. Lassan, figyelmesen olvass! Nem kell rohanni!
5. Koncentráció, meditáció, kontempláció. Gyakorold mindegyiket!
6. Az ima kommunikáció Istennel.
7. Az ima nem erre való.
8. Isten azt akarja, hogy boldog légy és békében élj.
9. A depresszió ellenszere a hála.
10. Egyedül Istené a dicsőség!
A Lépéskönyv azt írja a 108. oldalon:
- 12 -
„A tizenkettedik lépés témája az életöröm, kulcsa pedig a cselekvés. Itt fordulunk szenvedő alkoholista testvéreink felé. Itt tapasztaljuk, mit jelent adni – a viszontszolgáltatás reménye nélkül. Itt kezdjük mindennapi életünkben gyakorolni a Tizenkét Lépést, hogy mi magunk és környezetünk is kiegyensúlyozott józanságra tehessen szert. Megfontolva a Tizenkettedik Lépés teljes horderejét, tudatára ébredünk, hogy itt tulajdonképpen olyan szeretetről van szó, amely nem visel árcédulát. A Tizenkettedik Lépés azt is állítja, hogy az összes eddigi Lépés gyakorlásának eredményeként valamit tapasztalunk: ezt lelki ébredésnek nevezzük.”
Mit tapasztaltam tehát?