12.   A LĂPĂSEK EREDMĂNYEKĂNT LELKI ĂBREDĂST ĂLTEM ĂT, MEGPRĂBĂLOM EZT AZ ĂZENETET A MĂG SZENVEDĆKHĂZ
ELJUTTATNI, ĂS EZEKET AZ ELVEKET ĂLETEM MINDEN DOLGĂBAN ALKALMAZNI.
 Â
Ennek részeként:
1.   Megtapasztaltam a spirituålis ébredést, illetve annak egyes fåzisait.
2.   Råébredtem, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.
3.   Megértettem, mi a derƱ és megismertem a békét.
4.   A lépések hatåsåra kialakultak bennem sajåt spirituålis elveim.
5.   Próbålom ezeket folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.
6.   Kialakult a sajåt felfogåsom szerinti isten-képem.
7.   PrĂłbĂĄlom az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆkhöz.
.
Segédlet a lépéshez:
A lépésmunka bevezetéseként:
-   Tanulmånyozd åt a 12. lépést a Lépéskönyvben!
-   VegyĂ©l rĂ©szt olyan gyƱlĂ©seken, ahol a 12. lĂ©pĂ©srĆl van szĂł!
-   BeszĂ©lgess a szponzoroddal az 12. lĂ©pĂ©srĆl!
Â
12.1.   Megtapasztaltam a spirituålis ébredést, illetve annak egyes fåzisait.
Â
Mi is az a spirituĂĄlis Ă©bredĂ©s? A LĂ©pĂ©skönyv a 108. oldalon Ăgy fogalmaz:
"A lelki Ă©bredĂ©snek valĂłszĂnƱleg olyan sok meghatĂĄrozĂĄsa van, mint ahĂĄnyan megtapasztaltĂĄk. MĂ©gis minden valĂłdi lelki Ă©bredĂ©sben vannak közös vonĂĄsok. Ezeket nem tĂșlsĂĄgosan nehĂ©z felismerni. Amikor valaki lelki Ă©bredĂ©st tapasztal, az kĂ©pessĂ© teszi arra, hogy Ășgy cselekedjen, Ă©rezzen Ă©s higgyen, ahogyan a mĂșltban â a sajĂĄt erejĂ©re hagyatkozva â kĂ©ptelen volt. Olyan ajĂĄndĂ©kot kap, amely Ășj tudat- Ă©s lĂ©tĂĄllapotot hoz lĂ©tre. Ăgy Ă©rzi, Ășj ösvĂ©nyre lĂ©pett, ami nem visz zsĂĄkutcĂĄba. Azt is Ă©rzi, hogy nem kell keservesen keresztĂŒlrĂĄgnia magĂĄt az Ă©leten. A szĂł szoros Ă©rtelmĂ©ben ĂĄtalakulĂĄson esett ĂĄt, mert olyan erĆforrĂĄsra tapintott, amelytĆl eddig megfosztotta magĂĄt. Ăgy Ă©rzi, hogy a tisztessĂ©g, bĂ©ketƱrĂ©s, önzetlensĂ©g Ă©s szeretet olyan fokĂĄra jutott, amilyenre eddig kĂ©ptelennek gondolta magĂĄt.
Â
AjĂĄndĂ©kot kapott, amelynek befogadĂĄsĂĄra, ha kis mĂ©rtĂ©kben is, önmagĂĄt kĂ©szĂtette elĆ (a lĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsĂĄval)."
Magam rĂ©szĂ©rĆl a lelki Ă©bredĂ©st folyamatosan Ă©ltem meg az egyes lĂ©pĂ©sek megtĂ©tele kapcsĂĄn. Kisebb nagyobb megvilĂĄgosodĂĄsokat, megĂ©bredĂ©seket, "aha"-kat Ă©ltem ĂĄt, miközben lĂ©pkedtem elĆre a lelki fejlĆdĂ©s ĂștjĂĄn. Ăgy utĂłlag 7 kĂŒlönbözĆ lĂ©pcsĆfokot tudnĂ©k megkĂŒlönböztetni, persze a hatĂĄrvonalak nem Ă©lesek:
1.   Amikor az ElsĆ LĂ©pĂ©sben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt Ă©reztem, hogy kegyelmet kaptam. MegmenekĂŒltem az örök szenvedĂ©stĆl. Akkori spirituĂĄlis olvasmĂĄnyaimbĂłl kivettem olyan gondolatokat, amelyek megtetszettek, mivel jĂłl ĂrtĂĄk le ezt a (vilĂĄgot Ă©s magamat) elfogadĂł lelkiĂĄllapotomat. Ezeket sokat mondogattam magamban, pl.:
-Â Â Â Az elfogadhatatlan elfogadĂĄsa a kegyelem legnagyobb forrĂĄsa.
-   Ami jön, fogadjåtok! Ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.
2.   A MĂĄsodik LĂ©pĂ©s megtĂ©tele kapcsĂĄn erĆsödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mĂĄsok felett ĂtĂ©lkeznem, Ă©s hogy a vilĂĄgban nem az Ă©n kis szaros Ă©letem a lĂ©nyeg. EnnĂ©l többrĆl van itt szĂł. Nem az a fontos, hogy Ă©n mit Ă©rzek, gondolok, vagy akarok. Vannak FelsĆbb ErĆk is, amik rĂĄadĂĄsul segĂthetnek nekem a fejlĆdĂ©sben. Ekkori olvasmĂĄnyaimbĂłl megtetszettek a következĆ (lĂ©lekemelĆ) gondolatok:
-   Nincs âĂ©nâ, nincs problĂ©ma.
-Â Â Â Nem a testem vagyok.
-Â Â Â Nem vagyok azonos a gondolataimmal.
3.   A Harmadik LĂ©pĂ©st (Ă©letem Istenre bĂzĂĄsĂĄt) gyakorolva rĂĄĂ©bredtem, hogy az a legjobb, ha az Ć akarata Ă©rvĂ©nyesĂŒl, Ă©s elkezdtem hĂĄlĂĄt adni mindenĂ©rt. Olyan dolgokĂ©rt is, amelyeket mĂĄsok termĂ©szetesnek vesznek. RĂĄjöttem, hogy a depressziĂł legjobb ellenszere a hĂĄla. Kedvenc mondĂłkĂĄim ebben az idĆben ezek voltak:
-Â Â Â Gloria in Excelsis Deo!
-   DicsĆsĂ©g a MagassĂĄgban Istennek!
-Â Â Â Soli Deo Gloria!
-   EgyedĂŒl IstenĂ© a dicsĆsĂ©g!
4.   A Negyedik Ă©s Ătödik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn sikerĂŒlt mindenkinek megbocsĂĄtanom. RĂĄĂ©bredtem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©re. RĂĄĂ©bredtem arra is, hogy mindenki szerethetĆ, hiszen mindenkiben valamikĂ©ppen magamat lĂĄthatom. EkkortĂĄjt a következĆket mantrĂĄztam:
-   Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
-   Az EGYség fölismerése a szeretet.
-   A Szeretet semmit sem akar, Ă©s semmitĆl sem fĂ©l.
5.   A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem arra, hogy a sajĂĄt elmĂ©m, Ă©s az abban mĂ©lyen gyökerezĆ gondolataim akadĂĄlyoztak eddig a földi boldogsĂĄg megtapasztalĂĄsĂĄban. Az egĂłm (Ă©n-központĂș gondolkodĂĄsmĂłdom) okozta szĂĄmomra eddig a
Â
legtöbb szenvedĂ©st. Ez a felismerĂ©s elvezetett a derƱ Ă©s az Ă©letöröm megĂ©rtĂ©sĂ©hez, majd megismerĂ©sĂ©hez. Ekkori lelkiĂĄllapotomat a következĆ mantrĂĄk jellemzik leginkĂĄbb:
-Â Â Â A helyzetek nem tesznek boldogtalannĂĄ. A gondolatok tesznek azzĂĄ.
-   A szenvedĂ©sre addig volt szĂŒksĂ©gem, amĂg rĂĄ nem jöttem, hogy szĂŒksĂ©gtelen.
6.   A Nyolcadik Ă©s Kilencedik LĂ©pĂ©st megtĂ©ve megbĂ©kĂ©ltem a vilĂĄggal. RĂĄĂ©bredtem, hogy ezek utĂĄn lelki bĂ©kĂ©met â magamon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. Arra is rĂĄĂ©bredtem, hogy ez a legnagyobb ajĂĄndĂ©k, amit valaha is kaptam. De ez mind semmi! Arra is rĂĄjöttem, hogy:
-   Lelki békém a legértékesebb ajåndékom, amit a vilågnak adhatok!
7.   A Tizedik Ă©s Tizenegyedik LĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsa sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy nem kell a kondicionĂĄlt egĂłm ĂĄltal kijelölt utat jĂĄrnom. JĂĄrhatom a sajĂĄt utamat, segĂtve mĂĄsokat is Ăștjukon. Kedvenc megĂĄllapĂtĂĄsaim:
-Â Â Â Nem kell semmit tennem.
-Â Â Â Nem kell semmilyennek lennem.
Ăn-kĂ©pem vĂ©glegesen megerĆsödött. Ma mĂĄr tudom a vĂĄlaszt az alapkĂ©rdĂ©sekre:
-   Ki vagyok én?:
-Â Â Â Isten megszentelt Fia vagyok!
-   Mi vagyok én?:
-   Ăn vagyok az Ășt, az igazsĂĄg Ă©s az Ă©let!
.
Segédlet a lépés-részhez:
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek szĂĄmodra a következĆ fogalmak:
âąÂ   Lelki
âąÂ   SpirituĂĄlis
âąÂ   RĂĄĂ©bredĂ©s / rĂĄeszmĂ©lĂ©s
âąÂ   MegvilĂĄgosodĂĄs
âąÂ   ĂnvalĂł
Â
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy:
Â
âąÂ   MitĆl vĂĄlik az Ă©letĂŒnk spirituĂĄlissĂĄ?
âąÂ   Mi a lelki fejlĆdĂ©s?
âąÂ   Mit jelent a lelki Ă©bredĂ©s?
Â
ĂreztĂ©l valaha ilyesmiket? Ha igen, Ărd le a tapasztalatodat:
Â
âąÂ   Van remĂ©ny!
âąÂ   Kegyelmet kaptam!
âąÂ   Nincs szĂŒksĂ©gem több szenvedĂ©sre!
âąÂ   Van Isten!
âąÂ   Nem fĂ©lek!
âąÂ   Szeretek!
âąÂ   BĂKE!
Â
12.2.   Råébredtem, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.
Â
IgazĂĄbĂłl elĆször arra Ă©bredtem rĂĄ, hogy a szeretet:
Â
-   nem egy érzelem;
-   nem egy szĂŒksĂ©glet;
-   nem egy eszköz;
Â
Hanem:
-   egy attitƱd;
-Â Â Â egy gondolkodĂĄsmĂłdbeli hozzĂĄĂĄllĂĄs;
-   egy vålasztható viselkedés.
Â
Miközben csinĂĄltam a lĂ©pĂ©seket teljes mĂ©rtĂ©kben ĂĄtalakult a gondolkodĂĄsmĂłdom Ă©s ezzel egyĂŒtt a gondolataim, az Ă©rzĂ©seim, a cselekedeteim Ă©s az egĂ©sz viselkedĂ©sem:
Â
-Â Â Â Ma mĂĄr elfogadom az embereket olyanoknak, amilyenek.
-   MegprĂłbĂĄlok nem ĂtĂ©lkezni, Ă©s megĂ©rtĆnek lenni mindenkivel.
-   MĂĄr tudok adni, a viszont-szolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl.
-Â Â Â Meg tudok bocsĂĄtani bĂĄrkinek bĂĄrmilyen hibĂĄt.
-   Tudom, hogy bƱn nem létezik.
Â
MinĂ©l több spirituĂĄlis könyvet olvastam (beleĂ©rtve termĂ©szetesen az AA-s irodalmat is), annĂĄl inkĂĄbb megerĆsödött a "bennĂŒnk Ă©lĆ Krisztus", aki azt mondja:
Â
-Â Â Â Mindenki jĂł!
-Â Â Â Mindenkinek meg lehet bocsĂĄtani!
-Â Â Â Mindenkiben van valami, ami hasonlĂt rĂĄm!
-Â Â Â Mindenkire hasonlĂtok egy kicsit!
-Â Â Â Mindenkiben lehet valamit szeretni!
Ezt gyƱlĂ©seken szoktam gyakorolni. Miközben valaki mondja a megosztĂĄsĂĄt, Ă©n azon gondolkodom, hogy mit szeretek benne, vagy mit tudnĂ©k benne szeretni. Nem lĂ©tezik, hogy ne talĂĄljak valami közös pontot! Amiben hasonlĂt rĂĄm. Vagy amiben hasonlĂtok rĂĄ.
Valahol olvastam: "Az egységtudat felismerése a SZERETET".
JĂł dolog tudni, hogy mindennel Ă©s mindenkivel EGY vagyok. Nem akarni senkitĆl semmit. Csak adni! Nem fĂ©lni senkitĆl. Csak szeretni! Szeretet Ă©s fĂ©lelem kizĂĄrja egymĂĄst. Ha feltĂ©tel nĂ©lkĂŒl tudok valakit szeretni, akkor nem fĂ©lek tĆle.
Ezt a fajta hozzĂĄĂĄllĂĄst sok gyakorlĂĄssal is erĆsĂtettem magamban. A 11. lĂ©pĂ©snĂ©l mĂĄr emlĂtettem, hogy â ĂĄltalĂĄban lefekvĂ©s elĆtt â Ășgynevezett "szeretet-meditĂĄciĂłt" csinĂĄlok. LeĂŒlök, ellazulok, becsukom a szemem, Ă©s magam elĂ© kĂ©pzelek valakit, akinek szeretet energiĂĄt szeretnĂ©k kĂŒldeni. EzutĂĄn elkĂ©pzelem, hogy rĂĄmosolygok, Ă©s Ć visszamosolyog. Integetek neki, Ă©s Ć kedvesen visszainteget. UgrĂĄlok örömömben, hogy lĂĄtom, Ă©s Ć is ugrĂĄl örömĂ©ben. Odamegyek hozzĂĄ, megrĂĄzzuk egymĂĄs kezĂ©t. NevetĂŒnk.
ĂtöleljĂŒk egymĂĄst. MindkettĆnknek fĂŒlig Ă©r a szĂĄja. SzeretjĂŒk egymĂĄst. Ezt megcsinĂĄlom mĂ©g 8-10 emberrel. Ăgyelek arra, hogy ne csak a legközelebbi hozzĂĄtartozĂłim legyenek közöttĂŒk, hanem olyan emberek is, akiket nem annyira kedvelek (egy kellemetlenkedĆ ismerĆs), vagy Ă©ppensĂ©ggel semleges a viszonyunk (pĂ©ldĂĄul a fĆnököm).
JĂł gyakorlĂĄst kĂvĂĄnok nektek!
.
Â
Â
Â
âąÂ   Mi a szeretet? Mi nem a szeretet?
âąÂ   Elfogadsz-e mindenkit olyannak, amilyen?
âąÂ   Tudsz-e minden körĂŒlmĂ©nyek között ĂtĂ©lkezĂ©smentes lenni?
âąÂ   SzoktĂĄl-e a viszont-szolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl adni?
âąÂ   Meg tudsz-e bocsĂĄtani bĂĄrkinek bĂĄrmilyen hibĂĄt?
âąÂ   Hiszel-e mĂ©g a bƱn lĂ©tezĂ©sĂ©ben?
Â
Mit gondolsz a következĆ gondolatokrĂłl:
Â
âąÂ   Mindenkinek meg lehet bocsĂĄtani!
âąÂ   Mindenki jĂł!
âąÂ   Mindenkiben lehet valamit szeretni!
12.3.   Megértettem, mi a derƱ és megismertem a békét.
Â
A derƱ (az angol nagykönyvben: serenity) és béke (peace) érzése is fokozatosan alakult ki bennem a lépések hatåsåra.
A Harmadik Lépésben elkezdtem gyakorolni a lelki béke imåjåt (serenity prayer), és lassacskån råébredtem, hogy:
-   Nem tudok vĂĄltoztatni a vilĂĄgon. Ăs ez nem is szĂŒksĂ©ges.
-   Nem tudok vĂĄltoztatni mĂĄsokon. Ăs ez nem is szĂŒksĂ©ges.
-   Amin vĂĄltoztatni tudok, az a sajĂĄt gondolkodĂĄsmĂłdom. Csakis erre van szĂŒksĂ©gem. Ez maga a bölcsessĂ©g.
A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn elkezdtem kigyomlĂĄlni a sajĂĄt elmĂ©mben mĂ©lyen gyökerezĆ tĂ©vhiteket, amelyek akadĂĄlyoztak eddig a földi boldogsĂĄg megtapasztalĂĄsĂĄban. Elkezdtem felismerni Ă©s elengedni az önzĆ gondolkodĂĄsmĂłdot:
-Â Â Â az egĂłs megnyilvĂĄnulĂĄsokat;
-   az Ă©n-központĂș igĂ©nyeket;
-   a téves azonosulåsokat.
Ezek   a   felismerĂ©sek   és   gyakorlatok   elvezetettek   önismeretem   (Ă©n-kĂ©pem)   teljes megvĂĄltozĂĄsĂĄhoz, a derƱ, a nyugodt Ă©letöröm fogalmĂĄnak megĂ©rtĂ©sĂ©hez Ă©s elsajĂĄtĂtĂĄsĂĄhoz.
A Nyolcadik és Kilencedik Lépést megtéve megbékéltem a vilåggal, mivel råébredtem, hogy:
-   A megbocsåtås elƱzi a neheztelést.
-   Az elvåråsok elengedése tåvol tartja a csalódåst.
-Â Â Â A hibĂĄk bĂĄrmikor kijavĂthatĂłk.
-   BƱn nem létezik.
-   A jóvåtétel jóvå teszi a vilågot.
RĂĄĂ©bredtem, hogy ezek utĂĄn lelki bĂ©kĂ©met â magamon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. HĂĄlĂĄs vagyok Istennek ezĂ©rt az ajĂĄndĂ©kĂ©rt.
Â
Sajåt lelki békém a legértékesebb dolog, amit a vilågnak adhatok!
Â
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek szĂĄmodra a következĆ fogalmak:
âąÂ   DerƱ
âąÂ   BĂ©ke
âąÂ   BölcsessĂ©g
âąÂ   Milyen felismerĂ©sekre vezethet minket a Lelki BĂ©ke ImĂĄja?
âąÂ   Az egĂł felismerĂ©se Ă©s elengedĂ©se elvezethet-e a lelki bĂ©kĂ©hez?
âąÂ   Hogyan jĂĄrulnak hozzĂĄ a jĂłvĂĄtĂ©telek a lelki bĂ©kĂ©hez?
Ărd le bĂĄrmilyen tapasztalatodat, ami azt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy:
âąÂ   Lelki bĂ©kĂ©det â önmagadon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti.
âąÂ   Lelki bĂ©kĂ©d nagy ajĂĄndĂ©k az egĂ©sz vilĂĄgnak.
12.4.   A lépések hatåsåra kialakultak bennem sajåt spirituålis elveim.
A sajĂĄt spirituĂĄlis elveim fokozatosan alakultak ki bennem a lĂ©pĂ©sek hatĂĄsĂĄra. Az összegzĂ©sĂŒkre itt, a 12. lĂ©pĂ©sem gyakorlĂĄsa sorĂĄn kerĂtettem sort:
1.   ELFOGADĂS
Amikor az ElsĆ LĂ©pĂ©sben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt Ă©reztem, hogy kegyelmet kaptam. MegmenekĂŒltem az örök szenvedĂ©stĆl. AzĂłta igyekszem a dolgokat Ă©s az embereket olyannak elfogadni, amilyenek. Minden pillanatban prĂłbĂĄlom elfogadni az adott pillanatot.
-Â Â Â AA-s szlogen: "Csak a mai nap!"
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "Most itt jĂł!"
2.   MEGĂRTĂS
Â
A MĂĄsodik LĂ©pĂ©s megtĂ©tele kapcsĂĄn erĆsödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mĂĄsok felett ĂtĂ©lkeznem, nem kell mĂĄsokat cĂmkĂ©znem, inkĂĄbb a megĂ©rtĂ©sre kell törekednem. Nem kell azt hinnem, hogy nekem van igazam, nem kell mĂĄsokat irĂĄnyĂtanom. FelsĆbb ErĆk irĂĄnyĂtanak.
-   AA-s szlogen: "Ălni Ă©s Ă©lni hagyni!"
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "Ć jĂł!"
3.   ĂNZETLENSĂG
Â
A Harmadik LĂ©pĂ©st gyakorolva rĂĄĂ©bredtem, hogy az a legjobb, ha Isten akarata Ă©rvĂ©nyesĂŒl, Ă©s elkezdtem hĂĄlĂĄt adni mindenĂ©rt. Elkezdtem hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl adni. Ingyen adni, amit ingyen kaptam.
-Â Â Â AA-s szlogen: "HĂĄlĂĄs alkoholista vagyok."
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "Adni jĂł!"
Â
4.   SZERETET
Â
A Negyedik Ă©s Ătödik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn sikerĂŒlt mindenkinek megbocsĂĄtanom. RĂĄĂ©bredtem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©re. RĂĄĂ©bredtem arra, is hogy mindenki szerethetĆ, hiszen egyek vagyunk.
Â
-Â Â Â AA-s szlogen: "Mindenkiben lehet valamit szeretni!"
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "Mindenki jĂł!"
5.   ĂRĂM / DERư
Â
A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem arra, hogy az egĂł okozta szĂĄmomra a legtöbb szenvedĂ©st. A sajĂĄt elmĂ©m, Ă©s az abban a mĂ©lyen gyökerezĆ tĂ©vhiteim akadĂĄlyoztak a derƱ Ă©s az öröm megtapasztalĂĄsĂĄban. Elkezdtem felismerni Ă©s elengedni a fölösleges dolgokat.
Â
-Â Â Â AA-s szlogen: "Engedd el! BĂzd Istenre!"
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "Ălni jĂł!"
6.   BĂKE
Â
A Nyolcadik Ă©s Kilencedik LĂ©pĂ©st megtĂ©ve megbĂ©kĂ©ltem a vilĂĄggal. RĂĄĂ©bredtem, hogy lelki bĂ©kĂ©met â magamon kĂvĂŒl â semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal.
-   AA-s szlogen: "MegĂ©rtjĂŒk, mi a derƱ, Ă©s megismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t."
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "JĂł vagyok!"
7.   SAJĂT ĂT
A Tizedik Ă©s Tizenegyedik LĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsa sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy nem kell a "rĂ©gi programok" ĂĄltal kijelölt utat jĂĄrnom. JĂĄrhatom a sajĂĄt utamat, segĂtve mĂĄsokat is Ăștjukon.
-   AA-s szlogen: "Légy hƱ önmagadhoz!"
-Â Â Â SajĂĄt szlogen: "JĂł Ășton jĂĄrok!"
.
âąÂ   HajlandĂłsĂĄg
âąÂ   ElfogadĂĄs
âąÂ   MegĂ©rtĂ©s
âąÂ   ĂnzetlensĂ©g
âąÂ   Szeretet
âąÂ   Ăröm
âąÂ   BĂ©ke
âąÂ   FĂŒggetlensĂ©g
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy:\
âąÂ   Elfogadod-e mĂĄr a jelen pillanatot olyannak, amilyen? (âCsak a mai nap!â)
âąÂ   Feladtad-e mĂĄr mĂĄsok irĂĄnyĂtĂĄsĂĄnak szĂĄndĂ©kĂĄt? (âĂlni Ă©s Ă©lni hagyni!â)
âąÂ   Tudsz-e bĂĄrmiĂ©rt hĂĄlĂĄt adni, amit kapsz? (âHĂĄlĂĄs alkoholista vagyok!â)
âąÂ   Tudsz-e adni hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl? (âIngyen kaptad, ingyen add tovĂĄbb!â)
âąÂ   Kezded-e mĂĄr Ă©rezni a mindennel valĂł egysĂ©get? (âMi szeretĂŒnk tĂ©ged!")
âąÂ   Hogy ĂĄllsz az egĂłs tĂ©vhiteid felismerĂ©sĂ©vel? (âEngedd el! BĂzd Istenre!")
âąÂ   Tudsz-e mĂĄr bĂ©kĂ©ben Ă©lni önmagaddal Ă©s mĂĄsokkal? (âMegismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t!â)
âąÂ   Alakul-e mĂĄr sajĂĄt ĂN-kĂ©ped? (âLĂ©gy hƱ Ănmagadhoz!â)
Â
PrĂłbĂĄld meg megfogalmazni sajĂĄt spirituĂĄlis elveidet!
Â
1.   ...
2.   ...
3.   ...
Â
12.5.   Alapelveimet próbålom folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.
Az elĆzĆ lĂ©pĂ©srĂ©szben összefoglalt spirituĂĄlis elveimet a következĆkĂ©ppen alkalmazom, illetve gyakorlom:
1.   ELFOGADĂS (Csak a mai nap! Just For Today!
Igyekszem a jelenben Ă©lni. Nem rĂĄgĂłdom a mĂșlton. Nem fĂŒrkĂ©szem a jövĆt. Gyakorlom a következĆ programozĂł mondatokat:
-   Elfogadom a jelen pillanat âilyensĂ©gĂ©tâ.
-Â Â Â Egy dolog biztos: mindig most van.
-   Ami jön, fogadjåtok. Ami megy, engedjétek.
-Â Â Â Most itt jĂł!
2.   MEGĂRTĂS (Ălni Ă©s Ă©lni hagyni! Live and Let Live!)
Nem ĂtĂ©lem el se sajĂĄt magam, se mĂĄsok vĂ©tkeit. Nem kiĂĄltok bƱnt, ha valaki hibĂĄt követ el. Nem drĂĄmĂĄzok.
Gyakorlom a következĆ programozĂł mondatokat:
-   Nincs igényem arra, hogy nekem legyen igazam.
-   Nincs Ăn, nincs problĂ©ma.
-Â Â Â Nincs konfliktusom senkivel.
-   Nem ĂtĂ©lkezem, nem cĂmkĂ©zek.
-Â Â Â Ć jĂł!
3.   ĂNZETLENSĂG (HĂĄlĂĄs alkoholista vagyok!)
Â
HĂĄlĂĄt adok, hogy kapcsolatba kerĂŒltem az AA-val. HĂĄlĂĄt adok olyan dolgokĂ©rt, amelyeket mĂĄsok termĂ©szetesnek vesznek. A lehetĆ legtöbbet prĂłbĂĄlom adni mĂĄsoknak, hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl.
-   DicsĆsĂ©g a MagassĂĄgban Istennek! Gloria in Excelsis Deo!
-   EgyedĂŒl IstenĂ© a dicsĆsĂ©g! Soli Deo Gloria!
-Â Â Â MĂĄsoknak adva: kapunk.
-Â Â Â Adni jĂł!
4.   SZERETET (Mindenkiben lehet valamit szeretni!)
Â
FeltĂ©tel nĂ©lkĂŒl szeretek. Fölismerem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©t. MegbocsĂĄtok mindenkinek. Gyakorlom a következĆ programozĂł mondatokat:
-Â Â Â MegbocsĂĄtok nekik, hiszen nem tudjĂĄk, mit tesznek.
-   Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
-   Az egység fölismerése a szeretet.
-   A szeretet semmit sem akar, Ă©s semmitĆl sem fĂ©l.
-Â Â Â Mindenki jĂł!
5.   DERư (Engedd el â BĂzd Istenre! Let Go â Let God!)
Felismerem Ă©s elengedem egĂłs megnyilvĂĄnulĂĄsaimat. Ărömöt Ă©s boldogsĂĄgot sugĂĄrzok mindenkire.
-Â Â Â A helyzetek nem tesznek boldogtalannĂĄ, csak a gondolatok.
-   A szenvedĂ©sre addig volt szĂŒksĂ©gem, amĂg rĂĄ nem jöttem, hogy szĂŒksĂ©gtelen.
-Â Â Â Ălni jĂł!
6.   BĂKE (MegĂ©rtjĂŒk mi a derƱ, Ă©s megismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t!)
BĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. Igyekszem nem megzavarni mĂĄsok lelki bĂ©kĂ©jĂ©t. Gyakorlom a következĆ programozĂł mondatokat:
-   Lelki békém a legértékesebb ajåndék, amit a vilågnak adhatok.
-   Nem a testem, a gondolataim vagy az érzelmeim vagyok.
-   Nem a gondolkodĂł vagyok, hanem a lĂ©tezĆ.
-Â Â Â JĂł vagyok!
-Â Â Â Vagyok.
7.   ĂT, ĂLET (LĂ©gy hƱ önmagadhoz! Be True To Yourself!)
Â
SajĂĄt utamat jĂĄrom, Ă©s segĂtek mĂĄsoknak is Ăștjukon. Felismerem az egĂł szavĂĄt, Ă©s meghallom IstenĂ©t is. Az utĂłbbit vĂĄlasztom.
-   Nem kell a kondicionålt egó åltal kijelölt utat jårnom.
-Â Â Â Nem kell semmit tennem.
-Â Â Â Nem kell semmilyennek lennem.
-Â Â Â Isten megszentelt Fia vagyok.
-   Ăn vagyok az Ăt, az IgazsĂĄg Ă©s az Ălet!
-Â Â Â JĂł Ășton jĂĄrok!
.
Â
VĂĄzold fel spirituĂĄlis elveidet, Ă©s tĂĄrsĂts hozzĂĄjuk programozĂł mondatokat, pĂ©ldĂĄul:
1.   Elfogadås:
a.   Csak a mai nap!
b.   Elfogadom az Isten åltal teremtett vilågot olyannak, amilyen.
c.   Ami jön, elfogadom. Ami megy, elengedem.
2.   Megértés:
a.   Ălni Ă©s Ă©lni hagyni!
b.   Nem ĂtĂ©lkezem, nem bĂrĂĄlok, nem minĆsĂtek.
c.   stbâŠ
Ărd fel ezeket mindenfelĂ©, Ă©s gyakorold folyamatosan!
12.6.   Kialakult a sajåt felfogåsom szerinti isten-képem.
A 3. lĂ©pĂ©sben Ărtam, hogy hajlandĂłvĂĄ vĂĄltam (a sajĂĄt felfogĂĄsom szerinti) Istenre bĂzni Ă©letem alakulĂĄsĂĄt. MiutĂĄn elhatĂĄroztam, hogy "Ă©letem szĂndarabjĂĄban ettĆl kezdve Isten lesz a rendezĆ, Ć a fĆnök, Ă©n a beosztott", azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen is az Ă©n "sajĂĄt" Istenem. Mik lehetnek azok a jellemzĆi, amelyek miatt Ă©rdemes a gondviselĂ©sĂ©re bĂzni az Ă©letem? Az AA-s irodalom mellett szĂĄmos mĂĄs spirituĂĄlis irodalmat is elolvasva a következĆkre jutottam:
Az én Istenem:
1.   Mindig jelen van.
2.   Nem ĂtĂ©lkezik.
3.   Mindent megad.
4.   Szeret és megbocsåt.
5.   Ărömöt sugĂĄroz.
6.   BĂ©kĂ©t nyĂșjt.
7.   Mutatja az utat.
Ez az Isten-kĂ©p kezdett a 3. lĂ©pĂ©snĂ©l kialakulni bennem. A kĂ©sĆbbi lĂ©pĂ©sek ezt erĆsĂtettĂ©k meg. Ez az Isten-kĂ©p kĂ©pezte az alapjĂĄt azoknak a spirituĂĄlis elveknek, amelyeket a mai napig is prĂłbĂĄlok Ă©letem minden megnyilvĂĄnulĂĄsĂĄban alkalmazni. BelĂĄttam, hogy Isten nem vĂĄr el tĆlem semmi mĂĄst, csak azt, hogy Ă©n is Ășgy viselkedjek, mint Ć:
1.   Isten mindig jelen van, mindig velem van, ezért én is igyekszem a jelenben élni, hogy vele legyek.
2.   Isten nem ĂtĂ©lkezik felettem, Ă©s mĂĄsok felett sem, ezĂ©rt Ă©n sem ĂtĂ©lem el se sajĂĄt magam, se mĂĄsok vĂ©tkeit.
3.   Isten mindent megad nekem, amire szĂŒksĂ©gem van, ezĂ©rt Ă©n is a lehetĆ legtöbbet prĂłbĂĄlom adni mĂĄsoknak.
4.   Isten szeret mindent Ă©s mindenkit, megbocsĂĄt nekem Ă©s mĂĄsoknak is, ezĂ©rt Ă©n is feltĂ©tel nĂ©lkĂŒl szeretek Ă©s megbocsĂĄtok.
5.   Isten örömöt, boldogsågot sugåroz råm és måsokra, ezért én is örömöt és boldogsågot sugårzok mindenkire.
6.   Isten bĂ©kĂ©t nyĂșjt nekem Ă©s mĂĄsoknak, ezĂ©rt Ă©n is bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal.
Â
7.   isten megmutatja az utat nekem Ă©s mĂĄsoknak, ezĂ©rt Ă©n is a sajĂĄt utamat jĂĄrom, Ă©s segĂtek mĂĄsoknak is az Ăștjukon.
.
âąÂ   Milyennek kĂ©pzeled a te â sajĂĄt felfogĂĄsod szerinti â Istenedet?
âąÂ   Mit jelent Ć szĂĄmodra? Mit ad neked?
âąÂ   Hogyan fĂŒggenek össze a spirituĂĄlis elveid a sajĂĄt Isten-kĂ©peddel?
Â
Ărd le bĂĄrmilyen tapasztalatodat, ami azt tĂĄmasztja alĂĄ, hogy:
Â
âąÂ   SajĂĄt Isten-kĂ©pĂŒnk nagymĂ©rtĂ©kben befolyĂĄsolja lelki egĂ©szsĂ©gĂŒnket.
âąÂ   A sajĂĄt Isten-felfogĂĄs hasznosabb lehet, mint ĂĄtvenni egy vallĂĄsos kĂ©pet.
12.7.   PrĂłbĂĄlom az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆkhöz.
Â
VĂ©gezetĂŒl összefoglalom, hogy amiĂłta a jĂłzanodĂĄs ĂștjĂĄra lĂ©ptem (2008. augusztus 18.), hogyan prĂłbĂĄltam az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆkhöz:
1.   SZEMĂLYES MEGOSZTĂS
Â
AA gyƱlĂ©seken, talĂĄlkozĂłkon Ă©s intĂ©zmĂ©nyekben tartott ĂŒzenetĂĄtadĂĄsok alkalmĂĄval gyakran jelenkezem szĂłlĂĄsra. Megosztom tapasztalataimat, Ă©rzĂ©seimet, gondolataimat, hozzĂĄĂĄllĂĄsomat. IsmerĆseim elĆtt nem titkolom aktĂv alkoholista mĂșltamat. Akit Ă©rdekel, annak szĂvesen beszĂ©lek az AA-rĂłl, a programunkrĂłl, a lĂ©pĂ©sekrĆl.
2.   ELEKTRONIKUS MEGOSZTĂS
Â
Az internet segĂtsĂ©gĂ©vel közzĂ©teszem megosztĂĄsaimat a közössĂ©gi fĂłrumokon is, fĆkĂ©nt a Facebook "12 LĂ©pĂ©s" csoportjĂĄban. Ezek a megosztĂĄsok korĂĄbban a Napi ElmĂ©lkedĂ©shez kapcsolĂłdtak, mostanĂĄban pedig konkrĂ©tan a 12 lĂ©pĂ©shez. Gyakran hozzĂĄ is szĂłlok mĂĄsok megosztĂĄsaihoz. PrivĂĄt (Messenger) ĂŒzenetekre is szĂvesen vĂĄlaszolok.
3.   SZOLGĂLAT
Â
Budapesten 4 Ă©ven keresztĂŒl voltam gyƱlĂ©s-vezetĆ kĂŒlönbözĆ helyszĂneken. Szlogen-gyƱlĂ©st Ă©s LĂ©pĂ©s-gyƱlĂ©st szerveztem, ill. vezettem. Gyakran vĂĄllaltam bevezetĆ tartĂĄsĂĄt mĂĄs gyƱlĂ©seken Ă©s regionĂĄlis talĂĄlkozĂłkon. Jelenleg a Facebook 12 LĂ©pĂ©s csoportjĂĄban alakĂtok ki LĂ©pĂ©s-Kalauzokat azok szĂĄmĂĄra, akik komolyan szeretnĂ©nek a lĂ©pĂ©seken dolgozni. Emellett szĂĄmos mĂĄs önsegĂtĆ csoportban is megosztom tapasztalataimat, pl. Just For Today, Anonim AlkoholistĂĄk, Emotions Anonymous, CoDA, Hawkins TanulĂłcsoport.
4.   SZPONZORĂLĂS
Â
Van nĂ©hĂĄny tĂĄrsam, fĆleg MagyarorszĂĄgon, akik gyakran kĂ©rnek tĆlem tanĂĄcsokat a lĂ©pĂ©sekkel kapcsolatban. Jelenleg AngliĂĄban Ă©lek, Ă©s a szponzorĂĄltjaimmal elektronikusan (Messengeren) tartom a kapcsolatot. LĂ©pĂ©s-munkĂĄt is vĂ©gzĂŒnk Google Drive-on Ă©s egyĂ©b felhĆkön keresztĂŒl.
Â
SzĂĄmomra az ĂŒzenetĂĄtadĂĄs alapelvei a következĆk:
Â
A)Â Â Â TARTALMI alapelvem:
Nem szoktam tĂșl sokat beszĂ©lni arrĂłl, hogy hogyan ittam. TermĂ©szetesen nem titok az sem, de â elĆdeink javaslatait követve â inkĂĄbb arrĂłl beszĂ©lek, hogy:
1.   Hogyan kerĂŒltem az AA-ba.
2.   Hogyan józanodom; hogyan csinålom a lépéseket.
B)Â Â Â FORMAI alapelvem:
A Nagykönyv Ărja a 88. oldal aljĂĄn: "Sohase beszĂ©ljĂŒnk egy alkoholistĂĄval morĂĄlis vagy spirituĂĄlis magaslatrĂłl. EgyszerƱen tĂĄrjuk elĂ© a spirituĂĄlis eszközöket, hadd vizsgĂĄlja meg Ćket. Mutassuk meg, hogyan vĂĄltak be a mi esetĂŒnkben."
Erre törekszem.
.
Â
Ărd le (gondolkozz el rajta), hogy mi mĂłdon hasznĂĄlod a következĆ ĂŒzenet-ĂĄtadĂĄsi formĂĄkat:
Â
âąÂ   SzemĂ©lyes megosztĂĄs
âąÂ   Elektronikus megosztĂĄs
âąÂ   SzolgĂĄlat
âąÂ   SzponzorĂĄlĂĄs
âąÂ   EgyĂ©b formĂĄk?
Â
Hogyan prĂłbĂĄlod spirituĂĄlis elveidet ĂŒzenet-ĂĄtadĂĄsaidban is alkalmazni?
âąÂ   âŠ
âąÂ   ...
<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>
12.8.   EllenĆrzĆ kĂ©rdĂ©sek â a 12. LĂ©pĂ©shez
Â
VĂ©gezetĂŒl vĂ©gezzetek egy kis önellenĆrzĂ©st. VĂĄlaszoljĂĄtok meg magatoknak a következĆ kĂ©rdĂ©seket:
1.   Megtapasztaltad-e mår a spirituålis ébredést? Esetleg annak egyes fåzisait?
2.   Råébredtél-e, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni?
3.   Megértetted-e, mi a derƱ? Megismerted-e a békét?
4.   A lépések hatåsåra kialakultak-e benned spirituålis elvek?
5.   Próbålod-e ezeket folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben?
6.   Kialakult-e a sajåt felfogåsod szerinti isten-képed?
7.   PrĂłbĂĄlod-e az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedĆ alkoholistĂĄkhoz?
Â
Rövid magyarĂĄzatok a 12. lĂ©pĂ©s ellenĆrzĆ kĂ©rdĂ©seihez
Â
1.   A lelki ébredés fokozatos is lehet, nem muszåj hirtelen megvilågosodni.
2.   A szeretet: érezni a Mindennel való Egységet.
3.   A lelki békéd a legnagyobb ajåndék, amit a vilågnak adhatsz.
4.   Biztosan kialakultak. PrĂłbĂĄld megfogalmazni Ćket.
5.   A fejlĆdĂ©s kulcsa a folyamatos gyakorlĂĄs.
6.   Biztosan kialakult. Ha nem tudod megfogalmazni, az sem baj.
7.   Vidd hĂrĂ©t programunknak!
- - - - - - - - - - - - - - - -
TovĂĄbbi jĂł lĂ©pkedĂ©st kĂvĂĄnok neked:
Csaba
Bristol (UK), 2022.09.03.
aa
12. Lépés
- root
- Site Admin
-
Site Owner
Administrator
Moderator
Veteran
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
- Menu
- Birthdays
- No birthdays today
In the next 30 days
No members have a birthday within this period of time.
- Links
- Statistics
- Totals
Total posts 152
Total topics 150
Total Announcements: 0
Total Stickies: 0
Total Attachments: 0
Topics per day: 1
Posts per day: 1
Users per day: 0
Topics per user: 12