12. Lépés

Csaba 12 LĂ©pĂ©se rĂ©szletesen egy olyan ĂștmutatĂł, amely a 12 lĂ©pĂ©ses felĂ©pĂŒlĂ©si program lĂ©pĂ©seit rĂ©szletezi, szemĂ©lyes tapasztalatokra Ă©s gyakorlati megközelĂ­tĂ©sekre alapozva. A 12 lĂ©pĂ©s, amelyet az Anonim AlkoholistĂĄk (AA) Ă©s mĂĄs hasonlĂł felĂ©pĂŒlĂ©si programok hasznĂĄlnak, segĂ­t az egyĂ©neknek a fĂŒggƑsĂ©gbƑl valĂł felĂ©pĂŒlĂ©sben, lelki, Ă©rzelmi Ă©s fizikai sĂ­kon egyarĂĄnt.
Locked
root
Site Admin

Site Owner

Administrator

Moderator

Veteran

12. Lépés

Post by root »

12.    A LÉPÉSEK EREDMÉNYEKÉNT LELKI ÉBREDÉST ÉLTEM ÁT, MEGPRÓBÁLOM EZT AZ ÜZENETET A MÉG SZENVEDƐKHÖZ
ELJUTTATNI, ÉS EZEKET AZ ELVEKET ÉLETEM MINDEN DOLGÁBAN ALKALMAZNI.

Ennek részeként:
1.    Megtapasztaltam a spirituålis ébredést, illetve annak egyes fåzisait.
2.    Råébredtem, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.
3.    Megértettem, mi a derƱ és megismertem a békét.
4.    A lépések hatåsåra kialakultak bennem sajåt spirituålis elveim.
5.    Próbålom ezeket folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.
6.    Kialakult a sajåt felfogåsom szerinti isten-képem.
7.    PrĂłbĂĄlom az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedƑkhöz.
.
Segédlet a lépéshez:

A lépésmunka bevezetéseként:
-    Tanulmånyozd åt a 12. lépést a Lépéskönyvben!
-    VegyĂ©l rĂ©szt olyan gyƱlĂ©seken, ahol a 12. lĂ©pĂ©srƑl van szĂł!
-    BeszĂ©lgess a szponzoroddal az 12. lĂ©pĂ©srƑl!

12.1.    Megtapasztaltam a spirituålis ébredést, illetve annak egyes fåzisait.

Mi is az a spirituålis ébredés? A Lépéskönyv a 108. oldalon így fogalmaz:
"A lelki Ă©bredĂ©snek valĂłszĂ­nƱleg olyan sok meghatĂĄrozĂĄsa van, mint ahĂĄnyan megtapasztaltĂĄk. MĂ©gis minden valĂłdi lelki Ă©bredĂ©sben vannak közös vonĂĄsok. Ezeket nem tĂșlsĂĄgosan nehĂ©z felismerni. Amikor valaki lelki Ă©bredĂ©st tapasztal, az kĂ©pessĂ© teszi arra, hogy Ășgy cselekedjen, Ă©rezzen Ă©s higgyen, ahogyan a mĂșltban – a sajĂĄt erejĂ©re hagyatkozva – kĂ©ptelen volt. Olyan ajĂĄndĂ©kot kap, amely Ășj tudat- Ă©s lĂ©tĂĄllapotot hoz lĂ©tre. Úgy Ă©rzi, Ășj ösvĂ©nyre lĂ©pett, ami nem visz zsĂĄkutcĂĄba. Azt is Ă©rzi, hogy nem kell keservesen keresztĂŒlrĂĄgnia magĂĄt az Ă©leten. A szĂł szoros Ă©rtelmĂ©ben ĂĄtalakulĂĄson esett ĂĄt, mert olyan erƑforrĂĄsra tapintott, amelytƑl eddig megfosztotta magĂĄt. Úgy Ă©rzi, hogy a tisztessĂ©g, bĂ©ketƱrĂ©s, önzetlensĂ©g Ă©s szeretet olyan fokĂĄra jutott, amilyenre eddig kĂ©ptelennek gondolta magĂĄt.

AjĂĄndĂ©kot kapott, amelynek befogadĂĄsĂĄra, ha kis mĂ©rtĂ©kben is, önmagĂĄt kĂ©szĂ­tette elƑ (a lĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsĂĄval)."
Magam rĂ©szĂ©rƑl a lelki Ă©bredĂ©st folyamatosan Ă©ltem meg az egyes lĂ©pĂ©sek megtĂ©tele kapcsĂĄn. Kisebb nagyobb megvilĂĄgosodĂĄsokat, megĂ©bredĂ©seket, "aha"-kat Ă©ltem ĂĄt, miközben lĂ©pkedtem elƑre a lelki fejlƑdĂ©s ĂștjĂĄn. Így utĂłlag 7 kĂŒlönbözƑ lĂ©pcsƑfokot tudnĂ©k megkĂŒlönböztetni, persze a hatĂĄrvonalak nem Ă©lesek:

1.    Amikor az ElsƑ LĂ©pĂ©sben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt Ă©reztem, hogy kegyelmet kaptam. MegmenekĂŒltem az örök szenvedĂ©stƑl. Akkori spirituĂĄlis olvasmĂĄnyaimbĂłl kivettem olyan gondolatokat, amelyek megtetszettek, mivel jĂłl Ă­rtĂĄk le ezt a (vilĂĄgot Ă©s magamat) elfogadĂł lelkiĂĄllapotomat. Ezeket sokat mondogattam magamban, pl.:
-    Az elfogadhatatlan elfogadåsa a kegyelem legnagyobb forråsa.
-    Ami jön, fogadjåtok! Ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.

2.    A MĂĄsodik LĂ©pĂ©s megtĂ©tele kapcsĂĄn erƑsödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mĂĄsok felett Ă­tĂ©lkeznem, Ă©s hogy a vilĂĄgban nem az Ă©n kis szaros Ă©letem a lĂ©nyeg. EnnĂ©l többrƑl van itt szĂł. Nem az a fontos, hogy Ă©n mit Ă©rzek, gondolok, vagy akarok. Vannak FelsƑbb ErƑk is, amik rĂĄadĂĄsul segĂ­thetnek nekem a fejlƑdĂ©sben. Ekkori olvasmĂĄnyaimbĂłl megtetszettek a következƑ (lĂ©lekemelƑ) gondolatok:
-    Nincs „én”, nincs problĂ©ma.
-    Nem a testem vagyok.
-    Nem vagyok azonos a gondolataimmal.

3.    A Harmadik LĂ©pĂ©st (Ă©letem Istenre bĂ­zĂĄsĂĄt) gyakorolva rĂĄĂ©bredtem, hogy az a legjobb, ha az Ɛ akarata Ă©rvĂ©nyesĂŒl, Ă©s elkezdtem hĂĄlĂĄt adni mindenĂ©rt. Olyan dolgokĂ©rt is, amelyeket mĂĄsok termĂ©szetesnek vesznek. RĂĄjöttem, hogy a depressziĂł legjobb ellenszere a hĂĄla. Kedvenc mondĂłkĂĄim ebben az idƑben ezek voltak:
-    Gloria in Excelsis Deo!
-    DicsƑsĂ©g a MagassĂĄgban Istennek!
-    Soli Deo Gloria!
-    EgyedĂŒl IstenĂ© a dicsƑsĂ©g!

4.    A Negyedik Ă©s Ötödik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn sikerĂŒlt mindenkinek megbocsĂĄtanom. RĂĄĂ©bredtem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©re. RĂĄĂ©bredtem arra is, hogy mindenki szerethetƑ, hiszen mindenkiben valamikĂ©ppen magamat lĂĄthatom. EkkortĂĄjt a következƑket mantrĂĄztam:
-    Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
-    Az EGYség fölismerése a szeretet.
-    A Szeretet semmit sem akar, Ă©s semmitƑl sem fĂ©l.

5.    A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem arra, hogy a sajĂĄt elmĂ©m, Ă©s az abban mĂ©lyen gyökerezƑ gondolataim akadĂĄlyoztak eddig a földi boldogsĂĄg megtapasztalĂĄsĂĄban. Az egĂłm (Ă©n-központĂș gondolkodĂĄsmĂłdom) okozta szĂĄmomra eddig a

legtöbb szenvedĂ©st. Ez a felismerĂ©s elvezetett a derƱ Ă©s az Ă©letöröm megĂ©rtĂ©sĂ©hez, majd megismerĂ©sĂ©hez. Ekkori lelkiĂĄllapotomat a következƑ mantrĂĄk jellemzik leginkĂĄbb:
-    A helyzetek nem tesznek boldogtalannå. A gondolatok tesznek azzå.
-    A szenvedĂ©sre addig volt szĂŒksĂ©gem, amĂ­g rĂĄ nem jöttem, hogy szĂŒksĂ©gtelen.

6.    A Nyolcadik Ă©s Kilencedik LĂ©pĂ©st megtĂ©ve megbĂ©kĂ©ltem a vilĂĄggal. RĂĄĂ©bredtem, hogy ezek utĂĄn lelki bĂ©kĂ©met – magamon kĂ­vĂŒl – semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. Arra is rĂĄĂ©bredtem, hogy ez a legnagyobb ajĂĄndĂ©k, amit valaha is kaptam. De ez mind semmi! Arra is rĂĄjöttem, hogy:
-    Lelki békém a legértékesebb ajåndékom, amit a vilågnak adhatok!

7.    A Tizedik Ă©s Tizenegyedik LĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsa sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy nem kell a kondicionĂĄlt egĂłm ĂĄltal kijelölt utat jĂĄrnom. JĂĄrhatom a sajĂĄt utamat, segĂ­tve mĂĄsokat is Ăștjukon. Kedvenc megĂĄllapĂ­tĂĄsaim:
-    Nem kell semmit tennem.
-    Nem kell semmilyennek lennem.

Én-kĂ©pem vĂ©glegesen megerƑsödött. Ma mĂĄr tudom a vĂĄlaszt az alapkĂ©rdĂ©sekre:
-    Ki vagyok én?:
-    Isten megszentelt Fia vagyok!
-    Mi vagyok én?:
-    Én vagyok az Ășt, az igazsĂĄg Ă©s az Ă©let!
.
Segédlet a lépés-részhez:

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek szĂĄmodra a következƑ fogalmak:
‱    Lelki
‱    Spirituális
‱    RĂĄĂ©bredĂ©s / rĂĄeszmĂ©lĂ©s
‱    Megvilágosodás
‱    Önvaló

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy:

‱    MitƑl vĂĄlik az Ă©letĂŒnk spirituĂĄlissĂĄ?
‱    Mi a lelki fejlƑdĂ©s?
‱    Mit jelent a lelki Ă©bredĂ©s?

ÉreztĂ©l valaha ilyesmiket? Ha igen, Ă­rd le a tapasztalatodat:

‱    Van remĂ©ny!
‱    Kegyelmet kaptam!
‱    Nincs szĂŒksĂ©gem több szenvedĂ©sre!
‱    Van Isten!
‱    Nem fĂ©lek!
‱    Szeretek!
‱    BÉKE!

12.2.    Råébredtem, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni.

IgazĂĄbĂłl elƑször arra Ă©bredtem rĂĄ, hogy a szeretet:

-    nem egy érzelem;
-    nem egy szĂŒksĂ©glet;
-    nem egy eszköz;

Hanem:

-    egy attitƱd;
-    egy gondolkodåsmódbeli hozzåållås;
-    egy vålasztható viselkedés.

Miközben csinĂĄltam a lĂ©pĂ©seket teljes mĂ©rtĂ©kben ĂĄtalakult a gondolkodĂĄsmĂłdom Ă©s ezzel egyĂŒtt a gondolataim, az Ă©rzĂ©seim, a cselekedeteim Ă©s az egĂ©sz viselkedĂ©sem:

-    Ma mår elfogadom az embereket olyanoknak, amilyenek.
-    MegprĂłbĂĄlok nem Ă­tĂ©lkezni, Ă©s megĂ©rtƑnek lenni mindenkivel.
-    MĂĄr tudok adni, a viszont-szolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl.
-    Meg tudok bocsåtani bårkinek bårmilyen hibåt.
-    Tudom, hogy bƱn nem létezik.

MinĂ©l több spirituĂĄlis könyvet olvastam (beleĂ©rtve termĂ©szetesen az AA-s irodalmat is), annĂĄl inkĂĄbb megerƑsödött a "bennĂŒnk Ă©lƑ Krisztus", aki azt mondja:

-    Mindenki jó!
-    Mindenkinek meg lehet bocsåtani!
-    Mindenkiben van valami, ami hasonlít råm!
-    Mindenkire hasonlítok egy kicsit!
-    Mindenkiben lehet valamit szeretni!

Ezt gyƱléseken szoktam gyakorolni. Miközben valaki mondja a megosztåsåt, én azon gondolkodom, hogy mit szeretek benne, vagy mit tudnék benne szeretni. Nem létezik, hogy ne talåljak valami közös pontot! Amiben hasonlít råm. Vagy amiben hasonlítok rå.
Valahol olvastam: "Az egységtudat felismerése a SZERETET".

JĂł dolog tudni, hogy mindennel Ă©s mindenkivel EGY vagyok. Nem akarni senkitƑl semmit. Csak adni! Nem fĂ©lni senkitƑl. Csak szeretni! Szeretet Ă©s fĂ©lelem kizĂĄrja egymĂĄst. Ha feltĂ©tel nĂ©lkĂŒl tudok valakit szeretni, akkor nem fĂ©lek tƑle.
Ezt a fajta hozzĂĄĂĄllĂĄst sok gyakorlĂĄssal is erƑsĂ­tettem magamban. A 11. lĂ©pĂ©snĂ©l mĂĄr emlĂ­tettem, hogy – ĂĄltalĂĄban lefekvĂ©s elƑtt – Ășgynevezett "szeretet-meditĂĄciĂłt" csinĂĄlok. LeĂŒlök, ellazulok, becsukom a szemem, Ă©s magam elĂ© kĂ©pzelek valakit, akinek szeretet energiĂĄt szeretnĂ©k kĂŒldeni. EzutĂĄn elkĂ©pzelem, hogy rĂĄmosolygok, Ă©s Ƒ visszamosolyog. Integetek neki, Ă©s Ƒ kedvesen visszainteget. UgrĂĄlok örömömben, hogy lĂĄtom, Ă©s Ƒ is ugrĂĄl örömĂ©ben. Odamegyek hozzĂĄ, megrĂĄzzuk egymĂĄs kezĂ©t. NevetĂŒnk.

ÁtöleljĂŒk egymĂĄst. MindkettƑnknek fĂŒlig Ă©r a szĂĄja. SzeretjĂŒk egymĂĄst. Ezt megcsinĂĄlom mĂ©g 8-10 emberrel. Ügyelek arra, hogy ne csak a legközelebbi hozzĂĄtartozĂłim legyenek közöttĂŒk, hanem olyan emberek is, akiket nem annyira kedvelek (egy kellemetlenkedƑ ismerƑs), vagy Ă©ppensĂ©ggel semleges a viszonyunk (pĂ©ldĂĄul a fƑnököm).

JĂł gyakorlĂĄst kĂ­vĂĄnok nektek!
.

‱    Mi a szeretet? Mi nem a szeretet?
‱    Elfogadsz-e mindenkit olyannak, amilyen?
‱    Tudsz-e minden körĂŒlmĂ©nyek között Ă­tĂ©lkezĂ©smentes lenni?
‱    SzoktĂĄl-e a viszont-szolgĂĄltatĂĄs remĂ©nye nĂ©lkĂŒl adni?
‱    Meg tudsz-e bocsátani bárkinek bármilyen hibát?
‱    Hiszel-e mĂ©g a bƱn lĂ©tezĂ©sĂ©ben?

Mit gondolsz a következƑ gondolatokrĂłl:

‱    Mindenkinek meg lehet bocsátani!
‱    Mindenki jó!
‱    Mindenkiben lehet valamit szeretni!

12.3.    Megértettem, mi a derƱ és megismertem a békét.

A derƱ (az angol nagykönyvben: serenity) és béke (peace) érzése is fokozatosan alakult ki bennem a lépések hatåsåra.
A Harmadik Lépésben elkezdtem gyakorolni a lelki béke imåjåt (serenity prayer), és lassacskån råébredtem, hogy:
-    Nem tudok vĂĄltoztatni a vilĂĄgon. És ez nem is szĂŒksĂ©ges.
-    Nem tudok vĂĄltoztatni mĂĄsokon. És ez nem is szĂŒksĂ©ges.
-    Amin vĂĄltoztatni tudok, az a sajĂĄt gondolkodĂĄsmĂłdom. Csakis erre van szĂŒksĂ©gem. Ez maga a bölcsessĂ©g.

A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn elkezdtem kigyomlĂĄlni a sajĂĄt elmĂ©mben mĂ©lyen gyökerezƑ tĂ©vhiteket, amelyek akadĂĄlyoztak eddig a földi boldogsĂĄg megtapasztalĂĄsĂĄban. Elkezdtem felismerni Ă©s elengedni az önzƑ gondolkodĂĄsmĂłdot:

-    az egós megnyilvånulåsokat;
-    az Ă©n-központĂș igĂ©nyeket;
-    a téves azonosulåsokat.

Ezek    a    felismerések    és    gyakorlatok    elvezetettek    önismeretem    (én-képem)    teljes megvåltozåsåhoz, a derƱ, a nyugodt életöröm fogalmånak megértéséhez és elsajåtítåsåhoz.

A Nyolcadik és Kilencedik Lépést megtéve megbékéltem a vilåggal, mivel råébredtem, hogy:

-    A megbocsåtås elƱzi a neheztelést.
-    Az elvåråsok elengedése tåvol tartja a csalódåst.
-    A hibåk bårmikor kijavíthatók.
-    BƱn nem létezik.
-    A jóvåtétel jóvå teszi a vilågot.

RĂĄĂ©bredtem, hogy ezek utĂĄn lelki bĂ©kĂ©met – magamon kĂ­vĂŒl – semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. HĂĄlĂĄs vagyok Istennek ezĂ©rt az ajĂĄndĂ©kĂ©rt.

Sajåt lelki békém a legértékesebb dolog, amit a vilågnak adhatok!

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mit jelentenek szĂĄmodra a következƑ fogalmak:

‱    DerƱ
‱    BĂ©ke
‱    BölcsessĂ©g

‱    Milyen felismerĂ©sekre vezethet minket a Lelki BĂ©ke ImĂĄja?
‱    Az egĂł felismerĂ©se Ă©s elengedĂ©se elvezethet-e a lelki bĂ©kĂ©hez?
‱    Hogyan jĂĄrulnak hozzĂĄ a jĂłvĂĄtĂ©telek a lelki bĂ©kĂ©hez?

Írd le bármilyen tapasztalatodat, ami azt támasztja alá, hogy:

‱    Lelki bĂ©kĂ©det – önmagadon kĂ­vĂŒl – semmi nem veszĂ©lyeztetheti.
‱    Lelki bĂ©kĂ©d nagy ajĂĄndĂ©k az egĂ©sz vilĂĄgnak.

12.4.    A lépések hatåsåra kialakultak bennem sajåt spirituålis elveim.

A sajĂĄt spirituĂĄlis elveim fokozatosan alakultak ki bennem a lĂ©pĂ©sek hatĂĄsĂĄra. Az összegzĂ©sĂŒkre itt, a 12. lĂ©pĂ©sem gyakorlĂĄsa sorĂĄn kerĂ­tettem sort:

1.     ELFOGADÁS

Amikor az ElsƑ LĂ©pĂ©sben elfogadtam, hogy alkoholista vagyok, azt Ă©reztem, hogy kegyelmet kaptam. MegmenekĂŒltem az örök szenvedĂ©stƑl. AzĂłta igyekszem a dolgokat Ă©s az embereket olyannak elfogadni, amilyenek. Minden pillanatban prĂłbĂĄlom elfogadni az adott pillanatot.

-    AA-s szlogen: "Csak a mai nap!"
-    Sajåt szlogen: "Most itt jó!"

2.     MEGÉRTÉS

A MĂĄsodik LĂ©pĂ©s megtĂ©tele kapcsĂĄn erƑsödött meg bennem a gondolat, hogy nem kell mĂĄsok felett Ă­tĂ©lkeznem, nem kell mĂĄsokat cĂ­mkĂ©znem, inkĂĄbb a megĂ©rtĂ©sre kell törekednem. Nem kell azt hinnem, hogy nekem van igazam, nem kell mĂĄsokat irĂĄnyĂ­tanom. FelsƑbb ErƑk irĂĄnyĂ­tanak.
-    AA-s szlogen: "Élni Ă©s Ă©lni hagyni!"
-    Sajåt szlogen: "Ɛ jó!"

3.     ÖNZETLENSÉG

A Harmadik LĂ©pĂ©st gyakorolva rĂĄĂ©bredtem, hogy az a legjobb, ha Isten akarata Ă©rvĂ©nyesĂŒl, Ă©s elkezdtem hĂĄlĂĄt adni mindenĂ©rt. Elkezdtem hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl adni. Ingyen adni, amit ingyen kaptam.
-    AA-s szlogen: "Hålås alkoholista vagyok."
-    Sajåt szlogen: "Adni jó!"

4.     SZERETET

A Negyedik Ă©s Ötödik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn sikerĂŒlt mindenkinek megbocsĂĄtanom. RĂĄĂ©bredtem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©re. RĂĄĂ©bredtem arra, is hogy mindenki szerethetƑ, hiszen egyek vagyunk.

-    AA-s szlogen: "Mindenkiben lehet valamit szeretni!"
-    Sajåt szlogen: "Mindenki jó!"

5.     ÖRÖM / DERư

A Hatodik Ă©s Hetedik LĂ©pĂ©sek megtĂ©tele sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem arra, hogy az egĂł okozta szĂĄmomra a legtöbb szenvedĂ©st. A sajĂĄt elmĂ©m, Ă©s az abban a mĂ©lyen gyökerezƑ tĂ©vhiteim akadĂĄlyoztak a derƱ Ă©s az öröm megtapasztalĂĄsĂĄban. Elkezdtem felismerni Ă©s elengedni a fölösleges dolgokat.

-    AA-s szlogen: "Engedd el! Bízd Istenre!"
-    Saját szlogen: "Élni jó!"

6.     BÉKE

A Nyolcadik Ă©s Kilencedik LĂ©pĂ©st megtĂ©ve megbĂ©kĂ©ltem a vilĂĄggal. RĂĄĂ©bredtem, hogy lelki bĂ©kĂ©met – magamon kĂ­vĂŒl – semmi nem veszĂ©lyeztetheti. AzĂłta bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal.
-    AA-s szlogen: "MegĂ©rtjĂŒk, mi a derƱ, Ă©s megismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t."
-    Sajåt szlogen: "Jó vagyok!"

7.     SAJÁT ÚT

A Tizedik Ă©s Tizenegyedik LĂ©pĂ©sek gyakorlĂĄsa sorĂĄn rĂĄĂ©bredtem, hogy nem kell a "rĂ©gi programok" ĂĄltal kijelölt utat jĂĄrnom. JĂĄrhatom a sajĂĄt utamat, segĂ­tve mĂĄsokat is Ăștjukon.

-    AA-s szlogen: "Légy hƱ önmagadhoz!"
-    SajĂĄt szlogen: "JĂł Ășton jĂĄrok!"
.

‱    Hajlandóság
‱    Elfogadás
‱    MegĂ©rtĂ©s
‱    ÖnzetlensĂ©g
‱    Szeretet
‱    Öröm
‱    BĂ©ke
‱    FĂŒggetlensĂ©g
Írd le (gondolkozz el rajta), hogy:\

‱    Elfogadod-e már a jelen pillanatot olyannak, amilyen? („Csak a mai nap!”)
‱    Feladtad-e mĂĄr mĂĄsok irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄnak szĂĄndĂ©kĂĄt? („Élni Ă©s Ă©lni hagyni!”)
‱    Tudsz-e bĂĄrmiĂ©rt hĂĄlĂĄt adni, amit kapsz? („HĂĄlĂĄs alkoholista vagyok!”)
‱    Tudsz-e adni hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl? („Ingyen kaptad, ingyen add tovĂĄbb!”)
‱    Kezded-e mĂĄr Ă©rezni a mindennel valĂł egysĂ©get? („Mi szeretĂŒnk tĂ©ged!")
‱    Hogy ĂĄllsz az egĂłs tĂ©vhiteid felismerĂ©sĂ©vel? („Engedd el! BĂ­zd Istenre!")
‱    Tudsz-e mĂĄr bĂ©kĂ©ben Ă©lni önmagaddal Ă©s mĂĄsokkal? („MegismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t!”)
‱    Alakul-e mĂĄr sajĂĄt ÉN-kĂ©ped? („LĂ©gy hƱ Önmagadhoz!”)

PrĂłbĂĄld meg megfogalmazni sajĂĄt spirituĂĄlis elveidet!

1.    ...
2.    ...
3.    ...

12.5.    Alapelveimet próbålom folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben.

Az elƑzƑ lĂ©pĂ©srĂ©szben összefoglalt spirituĂĄlis elveimet a következƑkĂ©ppen alkalmazom, illetve gyakorlom:

1.     ELFOGADÁS (Csak a mai nap! Just For Today!

Igyekszem a jelenben Ă©lni. Nem rĂĄgĂłdom a mĂșlton. Nem fĂŒrkĂ©szem a jövƑt. Gyakorlom a következƑ programozĂł mondatokat:

-    Elfogadom a jelen pillanat „ilyensĂ©gĂ©t”.
-    Egy dolog biztos: mindig most van.
-    Ami jön, fogadjåtok. Ami megy, engedjétek.
-    Most itt jó!

2.     MEGÉRTÉS (Élni Ă©s Ă©lni hagyni! Live and Let Live!)

Nem ítélem el se sajåt magam, se måsok vétkeit. Nem kiåltok bƱnt, ha valaki hibåt követ el. Nem dråmåzok.
Gyakorlom a következƑ programozĂł mondatokat:
-    Nincs igényem arra, hogy nekem legyen igazam.
-    Nincs Én, nincs problĂ©ma.
-    Nincs konfliktusom senkivel.
-    Nem ítélkezem, nem címkézek.
-    Ɛ jó!

3.     ÖNZETLENSÉG (Hálás alkoholista vagyok!)

HĂĄlĂĄt adok, hogy kapcsolatba kerĂŒltem az AA-val. HĂĄlĂĄt adok olyan dolgokĂ©rt, amelyeket mĂĄsok termĂ©szetesnek vesznek. A lehetƑ legtöbbet prĂłbĂĄlom adni mĂĄsoknak, hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl.
-    DicsƑsĂ©g a MagassĂĄgban Istennek! Gloria in Excelsis Deo!
-    EgyedĂŒl IstenĂ© a dicsƑsĂ©g! Soli Deo Gloria!
-    Måsoknak adva: kapunk.
-    Adni jó!

4.     SZERETET (Mindenkiben lehet valamit szeretni!)

FeltĂ©tel nĂ©lkĂŒl szeretek. Fölismerem a mĂșlt jelentĂ©ktelensĂ©gĂ©t. MegbocsĂĄtok mindenkinek. Gyakorlom a következƑ programozĂł mondatokat:

-    Megbocsåtok nekik, hiszen nem tudjåk, mit tesznek.
-    Mindennel és mindenkivel EGY vagyok.
-    Az egység fölismerése a szeretet.
-    A szeretet semmit sem akar, Ă©s semmitƑl sem fĂ©l.
-    Mindenki jó!

5.     DERư (Engedd el – Bízd Istenre! Let Go – Let God!)

Felismerem Ă©s elengedem egĂłs megnyilvĂĄnulĂĄsaimat. Örömöt Ă©s boldogsĂĄgot sugĂĄrzok mindenkire.

-    A helyzetek nem tesznek boldogtalannå, csak a gondolatok.
-    A szenvedĂ©sre addig volt szĂŒksĂ©gem, amĂ­g rĂĄ nem jöttem, hogy szĂŒksĂ©gtelen.
-    Élni jó!

6.     BÉKE (MegĂ©rtjĂŒk mi a derƱ, Ă©s megismerjĂŒk a bĂ©kĂ©t!)

BĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal. Igyekszem nem megzavarni mĂĄsok lelki bĂ©kĂ©jĂ©t. Gyakorlom a következƑ programozĂł mondatokat:

-    Lelki békém a legértékesebb ajåndék, amit a vilågnak adhatok.
-    Nem a testem, a gondolataim vagy az érzelmeim vagyok.
-    Nem a gondolkodĂł vagyok, hanem a lĂ©tezƑ.
-    Jó vagyok!
-    Vagyok.

7.     ÚT, ÉLET (LĂ©gy hƱ önmagadhoz! Be True To Yourself!)

SajĂĄt utamat jĂĄrom, Ă©s segĂ­tek mĂĄsoknak is Ăștjukon. Felismerem az egĂł szavĂĄt, Ă©s meghallom IstenĂ©t is. Az utĂłbbit vĂĄlasztom.

-    Nem kell a kondicionålt egó åltal kijelölt utat jårnom.
-    Nem kell semmit tennem.
-    Nem kell semmilyennek lennem.
-    Isten megszentelt Fia vagyok.
-    Én vagyok az Út, az IgazsĂĄg Ă©s az Élet!
-    JĂł Ășton jĂĄrok!
.

Våzold fel spirituålis elveidet, és tårsíts hozzåjuk programozó mondatokat, példåul:

1.    Elfogadås:
a.    Csak a mai nap!
b.    Elfogadom az Isten åltal teremtett vilågot olyannak, amilyen.
c.    Ami jön, elfogadom. Ami megy, elengedem.
2.    Megértés:
a.    Élni Ă©s Ă©lni hagyni!
b.    Nem Ă­tĂ©lkezem, nem bĂ­rĂĄlok, nem minƑsĂ­tek.
c.    stb

Írd fel ezeket mindenfelĂ©, Ă©s gyakorold folyamatosan!

12.6.    Kialakult a sajåt felfogåsom szerinti isten-képem.

A 3. lĂ©pĂ©sben Ă­rtam, hogy hajlandĂłvĂĄ vĂĄltam (a sajĂĄt felfogĂĄsom szerinti) Istenre bĂ­zni Ă©letem alakulĂĄsĂĄt. MiutĂĄn elhatĂĄroztam, hogy "Ă©letem szĂ­ndarabjĂĄban ettƑl kezdve Isten lesz a rendezƑ, Ɛ a fƑnök, Ă©n a beosztott", azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen is az Ă©n "sajĂĄt" Istenem. Mik lehetnek azok a jellemzƑi, amelyek miatt Ă©rdemes a gondviselĂ©sĂ©re bĂ­zni az Ă©letem? Az AA-s irodalom mellett szĂĄmos mĂĄs spirituĂĄlis irodalmat is elolvasva a következƑkre jutottam:

Az én Istenem:

1.    Mindig jelen van.
2.    Nem ítélkezik.
3.    Mindent megad.
4.    Szeret és megbocsåt.
5.    Örömöt sugĂĄroz.
6.    BĂ©kĂ©t nyĂșjt.
7.    Mutatja az utat.

Ez az Isten-kĂ©p kezdett a 3. lĂ©pĂ©snĂ©l kialakulni bennem. A kĂ©sƑbbi lĂ©pĂ©sek ezt erƑsĂ­tettĂ©k meg. Ez az Isten-kĂ©p kĂ©pezte az alapjĂĄt azoknak a spirituĂĄlis elveknek, amelyeket a mai napig is prĂłbĂĄlok Ă©letem minden megnyilvĂĄnulĂĄsĂĄban alkalmazni. BelĂĄttam, hogy Isten nem vĂĄr el tƑlem semmi mĂĄst, csak azt, hogy Ă©n is Ășgy viselkedjek, mint Ɛ:

1.    Isten mindig jelen van, mindig velem van, ezért én is igyekszem a jelenben élni, hogy vele legyek.
2.    Isten nem ítélkezik felettem, és måsok felett sem, ezért én sem ítélem el se sajåt magam, se måsok vétkeit.
3.    Isten mindent megad nekem, amire szĂŒksĂ©gem van, ezĂ©rt Ă©n is a lehetƑ legtöbbet prĂłbĂĄlom adni mĂĄsoknak.
4.    Isten szeret mindent Ă©s mindenkit, megbocsĂĄt nekem Ă©s mĂĄsoknak is, ezĂ©rt Ă©n is feltĂ©tel nĂ©lkĂŒl szeretek Ă©s megbocsĂĄtok.
5.    Isten örömöt, boldogsågot sugåroz råm és måsokra, ezért én is örömöt és boldogsågot sugårzok mindenkire.
6.    Isten bĂ©kĂ©t nyĂșjt nekem Ă©s mĂĄsoknak, ezĂ©rt Ă©n is bĂ©kĂ©ben Ă©lek önmagammal Ă©s mĂĄsokkal.

7.    isten megmutatja az utat nekem Ă©s mĂĄsoknak, ezĂ©rt Ă©n is a sajĂĄt utamat jĂĄrom, Ă©s segĂ­tek mĂĄsoknak is az Ăștjukon.
.

‱    Milyennek kĂ©pzeled a te – sajĂĄt felfogĂĄsod szerinti – Istenedet?
‱    Mit jelent Ɛ számodra? Mit ad neked?
‱    Hogyan fĂŒggenek össze a spirituĂĄlis elveid a sajĂĄt Isten-kĂ©peddel?

Írd le bármilyen tapasztalatodat, ami azt támasztja alá, hogy:

‱    SajĂĄt Isten-kĂ©pĂŒnk nagymĂ©rtĂ©kben befolyĂĄsolja lelki egĂ©szsĂ©gĂŒnket.
‱    A sajĂĄt Isten-felfogĂĄs hasznosabb lehet, mint ĂĄtvenni egy vallĂĄsos kĂ©pet.

12.7.    PrĂłbĂĄlom az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedƑkhöz.

VĂ©gezetĂŒl összefoglalom, hogy amiĂłta a jĂłzanodĂĄs ĂștjĂĄra lĂ©ptem (2008. augusztus 18.), hogyan prĂłbĂĄltam az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedƑkhöz:

1.    SZEMÉLYES MEGOSZTÁS

AA gyƱlĂ©seken, talĂĄlkozĂłkon Ă©s intĂ©zmĂ©nyekben tartott ĂŒzenetĂĄtadĂĄsok alkalmĂĄval gyakran jelenkezem szĂłlĂĄsra. Megosztom tapasztalataimat, Ă©rzĂ©seimet, gondolataimat, hozzĂĄĂĄllĂĄsomat. IsmerƑseim elƑtt nem titkolom aktĂ­v alkoholista mĂșltamat. Akit Ă©rdekel, annak szĂ­vesen beszĂ©lek az AA-rĂłl, a programunkrĂłl, a lĂ©pĂ©sekrƑl.

2.    ELEKTRONIKUS MEGOSZTÁS

Az internet segĂ­tsĂ©gĂ©vel közzĂ©teszem megosztĂĄsaimat a közössĂ©gi fĂłrumokon is, fƑkĂ©nt a Facebook "12 LĂ©pĂ©s" csoportjĂĄban. Ezek a megosztĂĄsok korĂĄbban a Napi ElmĂ©lkedĂ©shez kapcsolĂłdtak, mostanĂĄban pedig konkrĂ©tan a 12 lĂ©pĂ©shez. Gyakran hozzĂĄ is szĂłlok mĂĄsok megosztĂĄsaihoz. PrivĂĄt (Messenger) ĂŒzenetekre is szĂ­vesen vĂĄlaszolok.

3.    SZOLGÁLAT

Budapesten 4 Ă©ven keresztĂŒl voltam gyƱlĂ©s-vezetƑ kĂŒlönbözƑ helyszĂ­neken. Szlogen-gyƱlĂ©st Ă©s LĂ©pĂ©s-gyƱlĂ©st szerveztem, ill. vezettem. Gyakran vĂĄllaltam bevezetƑ tartĂĄsĂĄt mĂĄs gyƱlĂ©seken Ă©s regionĂĄlis talĂĄlkozĂłkon. Jelenleg a Facebook 12 LĂ©pĂ©s csoportjĂĄban alakĂ­tok ki LĂ©pĂ©s-Kalauzokat azok szĂĄmĂĄra, akik komolyan szeretnĂ©nek a lĂ©pĂ©seken dolgozni. Emellett szĂĄmos mĂĄs önsegĂ­tƑ csoportban is megosztom tapasztalataimat, pl. Just For Today, Anonim AlkoholistĂĄk, Emotions Anonymous, CoDA, Hawkins TanulĂłcsoport.

4.    SZPONZORÁLÁS

Van nĂ©hĂĄny tĂĄrsam, fƑleg MagyarorszĂĄgon, akik gyakran kĂ©rnek tƑlem tanĂĄcsokat a lĂ©pĂ©sekkel kapcsolatban. Jelenleg AngliĂĄban Ă©lek, Ă©s a szponzorĂĄltjaimmal elektronikusan (Messengeren) tartom a kapcsolatot. LĂ©pĂ©s-munkĂĄt is vĂ©gzĂŒnk Google Drive-on Ă©s egyĂ©b felhƑkön keresztĂŒl.

SzĂĄmomra az ĂŒzenetĂĄtadĂĄs alapelvei a következƑk:

A)    TARTALMI alapelvem:

Nem szoktam tĂșl sokat beszĂ©lni arrĂłl, hogy hogyan ittam. TermĂ©szetesen nem titok az sem, de – elƑdeink javaslatait követve – inkĂĄbb arrĂłl beszĂ©lek, hogy:

1.    Hogyan kerĂŒltem az AA-ba.
2.    Hogyan józanodom; hogyan csinålom a lépéseket.

B)    FORMAI alapelvem:
A Nagykönyv Ă­rja a 88. oldal aljĂĄn: "Sohase beszĂ©ljĂŒnk egy alkoholistĂĄval morĂĄlis vagy spirituĂĄlis magaslatrĂłl. EgyszerƱen tĂĄrjuk elĂ© a spirituĂĄlis eszközöket, hadd vizsgĂĄlja meg Ƒket. Mutassuk meg, hogyan vĂĄltak be a mi esetĂŒnkben."

Erre törekszem.
.

Írd le (gondolkozz el rajta), hogy mi mĂłdon hasznĂĄlod a következƑ ĂŒzenet-ĂĄtadĂĄsi formĂĄkat:

‱    SzemĂ©lyes megosztĂĄs
‱    Elektronikus megosztás
‱    Szolgálat
‱    Szponzorálás
‱    EgyĂ©b formĂĄk?

Hogyan prĂłbĂĄlod spirituĂĄlis elveidet ĂŒzenet-ĂĄtadĂĄsaidban is alkalmazni?

‱    

‱    ...

<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>

12.8.    EllenƑrzƑ kĂ©rdĂ©sek – a 12. LĂ©pĂ©shez

VĂ©gezetĂŒl vĂ©gezzetek egy kis önellenƑrzĂ©st. VĂĄlaszoljĂĄtok meg magatoknak a következƑ kĂ©rdĂ©seket:

1.    Megtapasztaltad-e mår a spirituålis ébredést? Esetleg annak egyes fåzisait?
2.    Råébredtél-e, hogy mindenkiben lehet valamit szeretni?
3.    Megértetted-e, mi a derƱ? Megismerted-e a békét?
4.    A lépések hatåsåra kialakultak-e benned spirituålis elvek?
5.    Próbålod-e ezeket folyamatosan alkalmazni hétköznapi helyzetekben?
6.    Kialakult-e a sajåt felfogåsod szerinti isten-képed?
7.    PrĂłbĂĄlod-e az ĂŒzenetet eljuttatni a mĂ©g szenvedƑ alkoholistĂĄkhoz?

Rövid magyarĂĄzatok a 12. lĂ©pĂ©s ellenƑrzƑ kĂ©rdĂ©seihez

1.    A lelki ébredés fokozatos is lehet, nem muszåj hirtelen megvilågosodni.
2.    A szeretet: érezni a Mindennel való Egységet.
3.    A lelki békéd a legnagyobb ajåndék, amit a vilågnak adhatsz.
4.    Biztosan kialakultak. Próbáld megfogalmazni Ƒket.
5.    A fejlƑdĂ©s kulcsa a folyamatos gyakorlĂĄs.
6.    Biztosan kialakult. Ha nem tudod megfogalmazni, az sem baj.
7.    Vidd hírét programunknak!

- - - - - - - - - - - - - - - -

Tovåbbi jó lépkedést kívånok neked:

Csaba

Bristol (UK), 2022.09.03.
aa
Locked
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Csaba 12 LĂ©pĂ©se rĂ©szletesen”